Nagy álmom, hogy elcsípjek egy magyar aranyat a helyszínen!

Oszter Zoltánnal a riói út nyertesével beszélgetett, Dr. Szélpál Tamás az 5próba Rióba eseménysorozat projektvezetője.

 

Július 23-án, a Margitszigeten lezárult a Magyar Olimpiai Bizottság tömegsport-eseménysorozata, az 5próba Rióba. A résztvevők összesen 8 kiemelt és 26 lokális rendezvényen állhattak rajthoz és gyűjthettek sorsjegyekre beváltható pontokat. A július 27-én megtartott fődíj-sorsoláson pedig fény derült a leginkább várt kérdésre: ki utazhat másodmagával együtt a riói olimpiára? Nos, a szerencse végül Oszter Zoltánnak kedvezett, aki párjával együtt péntek délután indul Brazíliába, hogy a helyszínen szurkolhasson honfitársainknak. Zoltán az utazás előtt az eseménysorozatot lebonyolító Nagy Sportágválasztó fővárosi irodájában vehette át repülőjegyeit, ebből az apropóból pedig egy kötetlen beszélgetésen is részt vett.

- Először is engedd meg Zoli, hogy az 5próba Rióba eseménysorozat egész stábja nevében szívből gratuláljak a próbákon nyújtott kitartó teljesítményedhez és a főnyereményhez, a riói utazáshoz! Ha jól tudom, most fogsz először repülni. Kit viszel magaddal?

- Köszönöm szépen a gratulációt! Így igaz, nem repültem még soha, most pedig rögtön egy ilyen hosszú túrával esek át a tűzkeresztségen - de egyáltalán nem bánom! Kedvesemmel, Anikóval augusztus 12-én, péntek délután kelünk útra, Párizs érintésével érkezünk majd meg Rio de Janeiróba, ahol a sporteseményeken kívül természetesen felkeressük a közkedvelt turista látványosságnak számító Copacabanát és a város felett tornyosuló Krisztus-szobrot is.

 

- Rutinos ötpróbázónak számítasz, hiszen eseményeinken rendszeresen rajthoz álltál. Számítottál rá, hogy Te leszel az a szerencsés ötpróbázó, aki megnyeri a főnyereményt?

- Valóban, az utolsó margitszigeti rendezvényen kívül részt vettem még tavaly nyáron a velencei, illetve az idei győri és révfülöpi eseményen is - utóbbin a Balatont is átúsztam. Gyűjtöttem tehát a pontokat becsülettel, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy én utazhatok Rióba. Egészen július 27-ig, amikor 15 óra után néhány perccel megcsörrent a telefonom...

- Honnan szereztél tudomást az 5próba Rióba eseménysorozatról, mi a véleményed róla és melyek voltak a fő tusáid, amelyekben indultál?

- A sport gyermekkorom óta közel áll hozzám: serdülőként kézilabdakapus voltam, harminc éve pedig rendszeresen futballozom kispályán. A foci mellett kerékpározom is, van egy bringás klubunk, amellyel különböző túrákat szervezünk. Jártunk már a Tátrában és a 100. Tour de France-on is, jelenleg pedig a 100. Giro d'Italiát vettük célba. A mozgás és a sport tehát az életem része, épp ezért szerettem volna magam kipróbálni egy amatőr triatlon versenyen. Egy kedves barátom jelezte, indult egy új tömegsport-eseménysorozat, az 5próba Rióba, amely nem verseny, hanem a különböző távok teljesítésén van a hangsúly. Ez rögtön megtetszett, ezért tavaly nyáron, Velencén már rajthoz is álltam kerékpár, futás és úszás tusákban. Ezen azóta sem változtattam, a további három rendezvényen is ebben a három próbában gyűjtöttem pontokat. Nagyon sajnálom egyébként, hogy véget ért az 5próba Rióba: az amatőr, munka mellett mozgó résztvevők számára tervezett nagyon barátságos, abszolút teljesíthető távok és szintidők mellett az események családi hangulata fogott meg igazán. Számomra a pontszerzés másodlagos volt. Persze, hazudnék, ha azt mondanám, hogy az utolsó, margitszigeti felvonás előtt nem számolgattam lelkesen a pontjaimat, és terveztem el, hogy milyen távú tusák teljesítése szükséges még ahhoz, hogy „kerek számú" egységgel fejezzem be a sorozatot... Örömmel tapasztaltam továbbá, hogy rengeteg, a korábbi helyszínekről már ismerős ötpróbázó arcát fedeztem fel a rendezvényeken, akik hozzám hasonlóan örülnének, ha folytatódna a program - immáron a tokiói olimpia jegyében.

- Augusztus 12-én indultok Brazíliába. Az első repülős utazás izgalma mellett nyilván maga az olimpia, mint sportesemény is feldob. Melyek az eddigi legszebb magyar kötődésű olimpiai emlékeid, illetve Rióban milyen eseményekre fogtok kilátogatni?

- Az Olimpiai Játékok egy olyan embernél, mint én, aki él-hal a sportért, kötelező program nyáron. Első emlékeim az 1980-as moszkvai olimpiához kötődnek: a két birkózó, Növényi Norbert és Kocsis Ferenc diadala a mai napig hatalmas, feledhetetlen élmény. Természetesen az idei játékokat is figyelemmel követem, Hosszú Katinka teljesítménye például egészen lenyűgöző! Nagy álmom egyébként, hogy elcsípjek egy magyar aranyat a helyszínen! Erre meg is van az esély, hiszen kajak-kenusaink és vízilabdázóink futamára, illetve mérkőzéseire is rendelkezünk már belépővel, de ha úgy adódik, egyéb magyar érdekeltségű eseményekre is váltunk jegyet - ezen ne múljon!

Az 5próba Rióba szervezőcsapata jó utat, kellemes kikapcsolódást és sok-sok magyar érem helyszíni "kiszurkolását" kívánja a rendkívül szimpatikus tatabányai sportembernek és kedves párjának!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek