Munkácsy és Aba-Novák életművének csúcsdarabjai a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján

A mellékelt fotón: Munkácsy Mihály Naplemente 1873

 

Kalapács alatt az eddig ismert egyik legnagyobb, két méter magas Zsolnay váza is. A magyar festészet remekművei szerepelnek a Virág Judit Galéria nagyszabású karácsonyi aukcióján. Az árverés egyik legizgalmasabb darabja, Munkácsy Mihály Amerikából hazakerült Naplemente című festménye, mely egykor Andrássy Gyula gróf világhírű gyűjteményének ékköve volt. A nagy becsben tartott képet Andrássy stílszerűen a híres angol festő, William Turner Velencei részlete mellett állította ki saját palotájában. A Naplemente ugyanabból a korszakból származik, mint a Poros út című Munkácsy festmény, melyet szintén a Virág Judit Galériában adtak el 220 millió forintért, és amely évekig tartotta a magyar aukciós rekordot. Egy grandiózus Aba-Novák remekmű, az Álarcfestő, valamint a magyar vadak vezéregyéniségének, Boromisza Tibornak a főműve is árverésre kerül.

A magyar festőóriás, Munkácsy Mihály a nagy amerikai gyűjtőknek köszönhetően már életében rendkívül népszerű volt az Újvilágban. 1915-ben San Franciscóban nyílt meg a Panama-Pacific világkiállítás, ahol Munkácsy Naplemente (1873) című képe is látható volt, melyet tulajdonosa, Andrássy gróf kölcsönzött a kiállításra. A háborús viszonyokra hivatkozva az Európából kölcsönzött anyagot nem küldték vissza a szervezők. Amikor az Egyesült Államok is belépett a háborúba, az ellenséges állammá nyilvánított Magyarország kollekcióját zár alá helyezték, a kiállítást azonban meglepő módon nem zárták be, így a történelem szeszélyeinek köszönhetően, a kiállítás minden idők legnagyobb szabású, magyar képzőművészeti tárlata lett. A mű végül egy New York-i bankár, majd halála után örököseinek tulajdonába került.

Bővebben a Naplementéről: http://www.viragjuditgaleria.hu/54/munkacsy.pdf

Aba-Novák Vilmos festménye az Álarcfestő, a művész egyik legfontosabb, legjobban dokumentált műve igazi szenzáció. Az ember nagyságú, monumentális képen a festő barátját, a szintén művész Cumpf Imrét láthatjuk Aba-Novák műtermében, kezében egy olyan maszkkal, amely Aba-Novák arcát mintázza. A mű 1933 nyarán készült, amikor Aba-Novák Vilmos Czumpf Imrével közösen festette a jászszentandrási római katolikus templom freskóit. Az aukcióra kerülő Álarcfestő úgy ábrázolja Czumpf Imrét festőruhájában, ahogy akkoriban bárki találkozhatott vele munka közben.

Bővebben az Álarcfestőről: http://www.viragjuditgaleria.hu/54/aba-novak.pdf

Boromisza Tibor Rőzsehordók a ligetben című festményét - a magyar Fauve művészet mindeddig ismeretlen remekművét -, 1911 óta nem láthatta a közönség. Boromisza 1908 körüli képe a magyar Fauve festészet csúcsteljesítménye. A Nagybányán készült alkotás felfokozott színvilágával és dekorativitásával olyan nemzetközi alkotók munkáival állítható párhuzamba, mint Henri Matisse, Vincent van Gogh vagy Paul Gauguin.

Bővebben a Rőzsehordók a ligetben című festményről: http://www.viragjuditgaleria.hu/54/boromisza.pdf

A Zsolnay-kollekció múzeumi rangú darabja a historikus óriás váza, amelyet Zsolnay Teréz férje Sykorsky Tádé tervezett 1886-ban. A kapitális méretű kerámia egyedi darab, megrendelésre készült. A csaknem 2 méter magas vázát stilizált levél- és indamotívumok, valamint bourbon liliomok díszítik.

A Zsolnay-kollekció másik kiemelkedő, majd 1 méteres darabja a Nőalak hódoló párduccal, mely 1907 körül készült Mack Lajos tervei alapján. Az édenkerti jelenetet ábrázoló szecessziós vázán egy akt és egy nagymacska látható.

Az aukciós kiállítás megtekinthető december 17-ig minden nap 10-től 18 óráig a Virág Judit Galériában.

Az aukció időpontja: 2016. december 18. vasárnap 18 óra
Helyszíne: Budapest Kongresszusi Központ
Katalógus: http://www.viragjuditgaleria.hu/

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek