Mozart, ahogy még nem hallottuk

Ismeretlen Mozart-kézirat bemutatója a Kutatók Éjszakáján az Országos Széchényi Könyvtárban

 

 

Nemzetközi szenzációnak számít, hogy az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel a Zeneműtár vezetője.

A záró „török induló"-ról ismert A-dúr szonáta (K. 331) autográfját a külföldi szakmai bemutató előtt elsőként a hazai nagyközönség ismerheti meg szeptember 26-án a kutatómunkát népszerűsítő eseményen.

 

A művet a kézirat felfedezője, dr. Mikusi Balázs, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója, dr. Ulrich Leisinger és Kocsis Zoltán zongoraművész mutatja be, aki egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát.

 

Az A-dúr zongoraszonáta (K. 331) Wolfgang Amadeus Mozart legismertebb művei közé tartozik: a szonátát záró „török indulót" még azok is kívülről fújják, akiket amúgy kevéssé érdekel a klasszikus zene. A mű előadása ugyanakkor számos problémát vet fel, a zeneszerző eredeti kéziratának ugyanis mindeddig csak a legutolsó lapja volt ismert (ezt Salzburgban őrzik), a nyomtatott kiadások pedig sok tekintetben pontatlanok.

 

Az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezésre kerülő nyilvános bemutatón, a Kutatók Éjszakáján számos vitatott kérdésre kapunk választ az alapján a négyoldalas Mozart-kézirat alapján, amelyet a könyvtár Zeneműtárának vezetője fedezett fel nemrégiben a gyűjtemény azonosítatlan töredékei között. Az eddig teljesen ismeretlen Mozart-kézirat felbukkanása nemzetközi szenzációnak számít, s az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásai több ponton is módosításra szorulnak: nem csupán számos előadási jelet, de téves ritmusokat, sőt hibás hangokat is ki kell igazítani.

 

A kézirat bemutatójának keretében a téma legkiválóbb (magyar és külföldi) szakértői adnak közérthető eligazítást a nagyközönségnek a Mozart-kéziratok rejtelmeiről: a kéziratot felfedező dr. Mikusi Balázs, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója, dr. Ulrich Leisinger, valamint Kocsis Zoltán zongoraművész, aki befejezésül egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát. A program időtartama alatt a látogatók megtekinthetik az eredeti kéziratot. 


 

 

Részletes program:

 

18.00  Köszöntő - Dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója

 

18.10  Bevezető: Mozart és Magyarország - Dr. Mikusi Balázs, az OSZK Zeneműtárának vezetője

 

18.20  Az A-dúr szonáta salzburgi kéziratlapjának bemutatása - Dr. Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója

 

18.45 A Mozart-kézirat újonnan felfedezett lapjainak bemutatása - Dr. Mikusi Balázs, az OSZK Zeneműtárának vezetője

 

19.05 A kézirat zenei ismertetése - Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója

 

19.25 Mozart: A-dúr szonáta, K. 331. - Egy korabeli fortepiano kópiáján előadja: Kocsis Zoltán

 

 

 

 

A program helyszíne:

 

Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota „F" épület, 6. szint, Díszterem. A programra a belépés ingyenes.

A Kutatók Éjszakája Magyarország legnépszerűbb tudományos-ismeretterjesztő programja. 2006 óta immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre, s népszerűsége egyre nő mind a látogatók, mind a csatlakozó intézmények számát tekintve. Az Országos Széchenyi Könyvtár második alkalommal nyit ki erre a különleges éjszakára.

 

 

 

 

Forrás: Az Országos Széchényi Könyvtár sajtóanyaga

 

 

 

szerk.: Jónás Ágnes

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek