Mondák a magyar történelemből című kiállítás a Cinema MOM moziban

A kiállítás két hónapon át díjmentesen megtekinthető a mozi első emeletén


 
A 18.00-kor kezdődő rövid megnyitón Mikulás Ferenc, az 51 éves Kecskemétfilm alapítója és ügyvezető igazgatója mond megnyitó beszédet.
Utána kötetlen beszélgetés következik, majd 18.45-től az első emelet egyik termében levetítjük az Árpádok emlékezete című, szintén Jankovics Marcell rendezte sorozat két epizódját: A keresztesek Magyarországon (11' 02") és a III. Béla király (8' 47") című részt.

 
A Kecskemétfilm és a Pannonia Entertainment-Pannónia Movie a XII. kerületi új közösségi tér, a CinemaMOM első emeletén nyíló kiállítással és hozzá kapcsolódó filmvetítéssel emlékezik meg a magyar államalapításról.

 
 
A Mondák a magyar történelemből 1986-tól 1988-ig futott magyar televíziós rajzfilmsorozat, amelyet az idén 51 éves Kecskeméti Filmstúdió készített 1986 és 1988 között. Az animációs játékfilmsorozat írója és rendezője Jankovics Marcell. A zenéjét a Kaláka együttes szerezte, a producere Mikulás Ferenc.

„Szinte fölrepültem a boldogságtól" - emlékezett vissza Jankovics Marcell arra, amikor Mikulás Ferenc felajánlotta neki, hogy készítsen rajzfilmsorozatot a magyar mondavilágból. Jankovicsot ez a megbízás éppen a legjobbkor „találta meg". Mikulás felkérésére az Iskolatelevízió főszerkesztője, Kelemen Endre rendelte meg a Mondák a magyar történelemből-szériát. Az 1986-88 során készült, 13 részes sorozat a kecskeméti animáció hosszabb epizódterjedelmű szériái közé tartozik: epizódjai átlagosan 9-10 percet ölelnek fel, a legrövidebb rész a Lehel kürtje (8 perc 15 másodperc), a leghosszabb a Jankula (11 perc 15 másodperc). Az epizódok sugárzását eredetileg beszélgetős műsorokba ágyazták, amelyekben történész szakértők cseréltek eszmét az egyes témákról.

A Magyar népmesékhez hasonlóan a Mondák a magyar történelemből vizuális világa is konkrét forrásra vezethető vissza (Képes krónika). Zenei világának kidolgozása szintén a Kaláka együttesé. A Mondák mint „történelmi animációs film" nem tényszerű mozgóképes krónika, hanem a történelmi elemek átlényegített változatai, nem ritkán víziók a történelemről.

A sorozat bő fél évezred magyar történelmén keresztül, a 9. század második felétől a 15. századig kalauzolja a nézőket. Eseményvilága nem mondható meseinek, a sorozat 13 részének mindegyike a vérrel írt, harcokkal szegélyezett és tűzzel telített történelmi eseményeket és folyamatokat mutatja be, amelyekben vajmi kevés szerep jut a békés életnek és a nyugalomnak.
/Idézetek Varga Zoltán A kecskeméti animációs film című könyvéből/

A kiállításon látható harminc kép a következő tizenhárom epizódból merít:

 

 • Álmos vezér
 • A Fehér ló mondája
 • Szentgalleni kaland
 • Lehel kürtje
 • Botond
 • Istvánt királlyá koronázzák
 • Zotmund
 • Vértes
 • Korona és kard
 • Szent László utolsó győzelme
 • Jankula
 • Kemény Simon
 • Mátyást királlyá választják

A Kecskemétfilm és a Pannonia Entertainment-Pannónia Movie a CinemaMOM első emeletén nyíló kiállítással és hozzá kapcsolódó filmvetítéssel - az Árpádok emlékezete két epizódjával: A keresztesek Magyarországon (11' 02"), III. Béla király (8' 47") - emlékezik meg a magyar államalapításról augusztus 23-án, 18.00-tól 19.10-ig.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek