MKVM kiállítások és programok: 2020. november

****

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.

Tel.: 1/375-6249

E-mail: mkvm@iif.hu

Web: www.mkvm.hu

Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

 

 

Nyitva: keddtől vasárnapig, 10.00-18.00

Múzeumi belépőjegy:

1000 Ft/teljes árú

500 Ft/diák és nyugdíjas

2000 Ft/család

                                                                                      

 

 

Időszaki kiállítások

 

Utazás és emlékezet

kamarakiállítás

2020. október 27. - december 31.

A kiállítás a képes levelezőlapok magán- és közösségi emlékezetben betöltött szerepét járja körül. A tárlat a 19-20. század fordulóján, illetve a század első két évtizedében készült lapokat vizsgálja. Részben arra a kérdésre keresve a választ, hogy hogyan válnak ezek a képeslapok a családi emlékezet átörökítésének eszközévé. Részben pedig az e lapok mentén is formálódó kulturális emlékezet alakulását vizsgálva: hogyan lesznek a személyes múlt darabjai az irodalmárokat, történészeket, művészettörténészeket, szociológusokat, antropológusokat egyaránt érdeklő kortörténeti dokumentummá. A közzé tett képes levelezőlapok a 20. század elejének hangulatát idézik meg, a korabeli lapokon szereplő fotográfiák és írásos üzenetek kapcsolatát is vizsgálva.

SZUVENÍR - DESIGN

2020. október 8. - november 22.

Az államosítás után a finomkerámiai iparban is jelentős változások történtek. A díszműárut kínáló polcokon a 60-as évektől megjelentek az új generáció által tervezett vitrindíszek a hagyományos kínálat mellett. Az ajándéktárgyak kategóriája is modernizálásra szorult. Az Iparművészeti Tanács pályázatot írt ki a tájjellegű dekorok megújítására. A kiállított tárgyakon látható dekor matricák is ekkor születtek. A tömeggyártású termékek mellett egy válogatás is bemutatásra kerül az eredeti grafikai tervekből. Ezek a tervek időtlenül letisztultak. Miközben egy letűnt kor tárgyait nézzük, óhatatlanul eszünkbe jut, hogy ebben az új évezredben is tökéletesen megállnák a helyüket. A kiállítás a Budapest Design Week keretében valósul meg.

A plakátművészet mestere

Helbing Ferenc (1870 - 1959)

2020. szeptember 10. - december 6.

Százötven éve született Helbing Ferenc, a szecessziós plakátművészet és reklámgrafika egyik legkiválóbb hazai művelője. Helbing a dekoratív nyomtatványok szinte minden műfajában alkotott. Bámulatos karriert futott be: nyomdászinasként kezdte pályáját, az 1900-as évek elején lett belőle elismert, megbecsült tervezőgrafikus, sőt, képzőművészeti tárlatokon kiállító művész, majd az alkalmazottgrafikus-képzés egyik motorja, az Iparművészeti Iskola tanára, igazgatója. Hosszú élete során a grafika több területén tevékenykedett. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum októberben megjelenő kismonográfiával emlékezik meg a művészről, a szeptember 10-én nyíló tárlat a készülő könyv egyfajta összefoglalása. A kiállítás az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzetei Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a miskolci Hermann Ottó Múzeum és az MKVM gyűjteményi anyagából mutat be válogatást. A Budapest Art Weekkel közös program.

Fülesnek áll a világ

Tóth József Füles kiállítása

2020. szeptember 18. - 2021. január 10.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum több kiállításon mutatta már be Tóth József Füles a '70-'80-'90-es években készült, emlékezetes kereskedelmi plakátjait, reklámnaptárait és újságcímlapjait, de „terítékre kerültek" a szentendrei festőkről készült különleges portréi is. A mostani kiállítás gazdag válogatás a művész humoros montázsaiból, mint például a Füles mester panoptikuma, A hegedű mosolya, a 12 szék, a Variációk egy tyúktojásra, Budapesti látomások, ésatöbbi... Először kerül terítékre az 1965-ben nemzetközi pályázaton díjat nyert pikáns rajzos karikatúráinak néhány darabja is. Jó szórakozást kívánunk! A Budapest Art Weekkel közös program.

Protokoll és diplomácia

Az MKVM és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös kiállítása

2020. január 22. - május 31.

Meghosszabbítva 2020. december 31-ig!

Ki ne szeretne végig vonulni életében legalább egyszer a vörös szőnyegen? Ki ne álmodna arról, hogy olyan fogadtatásban részesül, mint egy államfő? Most mindezt megtapasztalhatja az, aki január 23-a és május 31-e között ellátogat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol egyedülálló nemzetközi protokoll kiállításon vehet részt. A hazai és nemzetközi protokoll és diplomácia világáról mindezidáig kulturális és múzeumi szinten csak egy-egy részterületet érintve rendeztek időszaki tárlatokat, holott a téma jelentősége, ugyanakkor exkluzív jellege miatt valódi érdeklődésre tarthat számot mind szakmai, mind a nagyközönség körében. Miközben a látogató végig vonul a vörös szőnyegen, megismerheti a protokoll különböző szakterületeit. Először katonai tiszteletadás fogadja, mely kizárólag magas rangú vendégeknek jár, minekután egy államfői rezidenciába érkezik. Tovább haladva megtekintheti Budapest Főváros által adott, illetve kapott protokoll ajándéktárgyakat, majd csemegézhet a vendéglátás protokolljában a régmúlttól egészen napjainkig. Elképzelheti, milyen lehet egy nemes étkészlettel terített, elegáns díszétkezésen részt venni; megcsodálhatja többek között a királyi készletet a Parlamenti pohárszéken. Ezt követően a vallásprotokoll szekcióban megtekintheti például az első magyarországi pápalátogatás eddig ki nem állított relikviáit, majd megérkezik egy kiemelt nemzetközi sporteseményre, mert bizony, a világversenyek protokollrendezvényei is előre meghatározott rendben zajlanak. A múzeum nevéhez híven, jó vendéglátóként desszertről is gondoskodott, valódi különlegességeket gyűjtött össze: ritkaságszámba menő magas rangú kitüntetések, különleges ajándékok, felbecsülhetetlen értékű muzeális darabok várják az érdeklődőket. Így válik a nagyközönség számára is láthatóvá ez a zárt, misztikusnak tűnő világ. A protokoll eredeti értelmében a rendet, rendszert jelentette a régi irattárakban, majd az elnevezés a nemzetközi kapcsolatok szférájában honosodott meg. Napjainkban, mikor sokan szétesőnek érzik világunkat, jó látni, hogy létezik egy olyan világ, ahol mai napig rend uralkodik.

Gerbeaud Emil 1854-1919

2019. november 8. - 2020. április 5.

Meghosszabbítva 2020. november 29-ig!

Kereken száz éve annak, hogy nincs köztünk a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos Gerbeaud Emil (1854-1919), aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrász- és édesiparnak. Gerbeaud a svájci Genfben született, felmenői cukrászok voltak, melynek köszönhetően a szakmát már gyermekkorában megismerhette. Fiatal cukrász évei alatt bejárta Nyugat-Európa országait: németországi, franciaországi, angliai cukrászműhelyekben dolgozott, hogy minél több tapasztalatot és gyakorlatot szerezzen a szakmájában. Párizsban megismerkedett Kugler Henrikkel, melynek köszönhetően az új élet és sikeres munka reményében Pestre költözött. Kugler és Gerbeaud minőségi termékeivel rövid időn belül meghódította az egész országot, s a huszadik század elejére már a világ távoli tájaira is eljutottak árucikkeik. Gerbeaud Emil sikert sikerre halmozott, számos újítást vezetett be a termelésbe, melyekkel hozzájárult a magyar cukrászipar fejlesztéséhez, versenyképessé tételéhez. A kiállítás tiszteletreméltó alakjának kíván emléket állítani.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek