MKVM kiállítások és programok 2020. március

Nyitva: keddtől vasárnapig, 10.00-18.00 Múzeumi belépőjegy: 1000 Ft/teljes árú 500 Ft/diák és nyugdíjas 2000 Ft/család

 

 

 

Időszaki kiállítások

 

 

Protokoll és diplomácia

2020. január 22. - 2020. május 31.

Az MKVM és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös kiállítása

Ki ne szeretne végig vonulni életében legalább egyszer a vörös szőnyegen? Ki ne álmodna arról, hogy olyan fogadtatásban részesül, mint egy államfő? Most mindezt megtapasztalhatja az, aki január 23-a és május 31-e között ellátogat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol egyedülálló nemzetközi protokoll kiállításon vehet részt. A hazai és nemzetközi protokoll és diplomácia világáról mindezidáig kulturális és múzeumi szinten csak egy-egy részterületet érintve rendeztek időszaki tárlatokat, holott a téma jelentősége, ugyanakkor exkluzív jellege miatt valódi érdeklődésre tarthat számot mind szakmai, mind a nagyközönség körében. Miközben a látogató végig vonul a vörös szőnyegen, megismerheti a protokoll különböző szakterületeit. Először katonai tiszteletadás fogadja, mely kizárólag magas rangú vendégeknek jár, minekután egy államfői rezidenciába érkezik. Tovább haladva megtekintheti Budapest Főváros által adott, illetve kapott protokoll ajándéktárgyakat, majd csemegézhet a vendéglátás protokolljában a régmúlttól egészen napjainkig. Elképzelheti, milyen lehet egy nemes étkészlettel terített, elegáns díszétkezésen részt venni; megcsodálhatja többek között a királyi készletet a Parlamenti pohárszéken. Ezt követően a vallásprotokoll szekcióban megtekintheti például az első magyarországi pápalátogatás eddig ki nem állított relikviáit, majd megérkezik egy kiemelt nemzetközi sporteseményre, mert bizony, a világversenyek protokollrendezvényei is előre meghatározott rendben zajlanak. A múzeum nevéhez híven, jó vendéglátóként desszertről is gondoskodott, valódi különlegességeket gyűjtött össze: ritkaságszámba menő magas rangú kitüntetések, különleges ajándékok, felbecsülhetetlen értékű muzeális darabok várják az érdeklődőket. Így válik a nagyközönség számára is láthatóvá ez a zárt, misztikusnak tűnő világ. A protokoll eredeti értelmében a rendet, rendszert jelentette a régi irattárakban, majd az elnevezés a nemzetközi kapcsolatok szférájában honosodott meg. Napjainkban, mikor sokan szétesőnek érzik világunkat, jó látni, hogy létezik egy olyan világ, ahol mai napig rend uralkodik.

 

 

Gerbeaud Emil 1854-1919

2019. november 8. - 2020. április 5.

Kereken száz éve annak, hogy nincs köztünk a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos Gerbeaud Emil (1854-1919), aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrász- és édesiparnak. Gerbeaud a svájci Genfben született, felmenői cukrászok voltak, melynek köszönhetően a szakmát már gyermekkorában megismerhette. Fiatal cukrász évei alatt bejárta Nyugat-Európa országait: németországi, franciaországi, angliai cukrászműhelyekben dolgozott, hogy minél több tapasztalatot és gyakorlatot szerezzen a szakmájában. Párizsban megismerkedett Kugler Henrikkel, melynek köszönhetően az új élet és sikeres munka reményében Pestre költözött. Kugler és Gerbeaud minőségi termékeivel rövid időn belül meghódította az egész országot, s a huszadik század elejére már a világ távoli tájaira is eljutottak árucikkeik. Gerbeaud Emil sikert sikerre halmozott, számos újítást vezetett be a termelésbe, melyekkel hozzájárult a magyar cukrászipar fejlesztéséhez, versenyképessé tételéhez. A kiállítás tiszteletreméltó alakjának kíván emléket állítani.

 

 

Mézes gondolatok

2019. november 22. - 2020. április 5.

A méz mint az édes íz alapvető hordozója már a kezdetek óta jelen van az emberiség történetében. Az apró repülő rovarok évezredek óta édesítik meg életünket és óvják egészségünket a természet nagylelkűsége által rájuk ruházott képességeik révén. Nap mint nap számtalan olyan terméket használunk, amelyben méhek által előállított anyagok találhatóak. Ha a környezeti ártalmak és az emberi tevékenység miatt méhek eltűnnek a földről, vajon tudnánk-e nélkülözni őket? A fontosabb méztípusok és méhtermékek megismerése mindenkinek tanulságos lehet, ezt már csak tetézi a felhasználási területük hihetetlen gazdagsága. A kiállítás a megismerést és a megértést is segíti, hiszen minél többet tudunk a méhekről, annál jobban szeretjük és óvjuk őket, mint a természet egyensúlyának fontos elemeit, életünk megédesítőit.

Programok

 

KONCERT

 

Bohém-klub

2020. március 3., kedd, 19.30

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft / 1.500 Ft (diák)

4 alkalmas bérlet: 6.000 Ft / 4.000 Ft (diák)

___________________

 

Világzenei sorozat

Attacca: "Világom" világzenei koncert

2020. március 5., csütörtök, 19.00

Közreműködik: Bodnár Dániel (kortárs népi tánc)

A saját, kompozíciós zene ötvözi a jazz, kortárs jazz, a népzene (magyar, balkáni, török stb.) mellett a 20. századi zene elemeit és karakterét, különös tekintettel Bartók és Kodály zenei világára. Az Attacca új zenekari formációja 2019 nyarán hazai világzenei fesztiválokon (Babel Sound Világzenei Fesztivál, Örökség Világzenei Fesztivál) lépett fel és adott több budapesti koncertet is. Hangfelvételeit hazai rádiók sugározzák, s emellett világzenei és jazz műsorokban több zenés interjú hangzott el az együttessel (MTVA Dankó Rádió, Jazzy Rádió, Karc FM, Klub Rádió stb.). 2020 januárjában az Attacca zenéjével határon túli rádiók (Kolozsvári Rádió, Pulzus Rádió Beregszász) műsoraiban is bemutatkozott.

Várhatóan 2020 tavaszán rögzíti az együttes az Attacca: „Világom" CD zenei anyagát, az ehhez koreografált népi tánccal együtt. Ezen a saját darabok és feldolgozások mellett szerepelni fog több Bartók Béla kompozíció, illetve - az őt 1936-os törökországi gyűjtőútján kísérő - Ahmed Adnan Saygun (1907-1991) török zeneszerző zongorára írt egyik darabjának a zenekari átirata is.

Az együttes tagjai: Magyar Bori (ének), Horváth Móni (szaxofon, kaval, fuvola, ének), Mészáros Erzsébet (hegedű), Hetessy Csaba (zongora), Dénes Ábel (nagybőgő), Bordás Zoltán (tupan, daraboukas, cajon).

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; vagy a 06-1/375-6249-es telefonszámon

Belépő: 1.500 Ft

 

SZALON

 

Üljünk le egy szóra! - vendéglátás felsőfokon

Vendég: Semsei Rudolf | Vakvarjú Étterem, Mákvirág Étterem

2020. március 10., kedd, 18.00

Semsei Rudolf így vall magáról és munkájáról:

Számunkra minden vendég törzsvendég. Az is, aki egy évben csak egyszer jár nálunk, mondjuk itt ünnepli a házassági évfordulóját, s ugyanígy az a turista is, aki budapesti útján újra eljön hozzánk.

Nagy hangsúlyt fektetünk az ételeinkre: mindegyiknek van valami különlegessége, ami miatt otthon nem tudják ugyanúgy elkészíteni a vendégeink. Fontos a csapatmunka, amelyet nem a szó elcsépelt értelmében használok: családias céget szerveztem, igaz, immár több mint háromszáz fővel működik. Arra törekszem, hogy a vezetőink a magukénak érezzék a vállalatot, és egy erős gazdaszemlélet érvényesüljön."

Persze azért a család az első, amiről majd az este során fog vallomást tenni.

Semsei Rudolf beszélgetőpartnerei Szikora Katalin gasztronómiai újságíró és Kiss Imre múzeumigazgató.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft

___________________

 

Különös tájakon

2020. március 11., szerda, 18.00

A világjáró Trabant Afrikában 

Előadó: Vadász Zsolt

„Életünk olyan, amilyenné gondolataink teszik."

Vadász Zsolt vagyok, közel, s távol 22 esztendeje vágtam neki a Nagyvilágnak, szegénylegény módjára szerencsét próbálni...
Itthon voltam profi ejtőernyős katona, börtönőr, kutyafüle-minden, külföldön is bevállalok mindenféle megélhetési formát, de bizonyosan minden összegurított-félretett pénzemet újabb utazásokba fektetem. Európának majd minden államát becsavarogtam, bebicikliztem, átmotoroztam, átautóztam, vagy behajókáztam. Laktam fővárosok nyomornegyedeiben építési hulladékból tákolt barakkban éppúgy, mint az Eiffel-torony alatt a Szajnán úszó luxus lakóhajón.
Eme, kicsit mulattató bemutatkozás után komolyabbra véve a figurát, elsősorban a természet és az állatvilág, a Föld és a környezetünk érdekel.
Már a kezdetektől a természetjárásra alapoztam a Világ megismerését és a természetvédelemben láttam az alapvető tevékenységemet, amivel hozzájárulhatok az emberiség ma igencsak kétséges jövőjéhez.
Alapító tagja vagyok a „Geonauta baráti társaságnak", ami 2015 januárjában tartotta 20 éves jubileumát, azaz közel 20 éve járjuk a hegyeket, vulkánokat, zarándokutakat, természet védünk, műfészkeket rakunk, madarakat gyűrűzünk és szemetet szedünk.
A Millenium Flacon Team egy mellékágként 2013 végén fogant meg, névadója és apropója pedig egy Trabant lett.
Nem egy megalomániás 3000 köbcentis, 250 lóerős,40 ezer eurós új autó. Hanem, egy 25 éves, 1100 köbcentis, 300 euró értékű autó félig fémből, félig fából készítve. Mégis ez az autó 2014. januárban az északi sarkkörön járt Norvégiában, 2015-ben és 2016 pedig Afrikában a Budapest-Bamako rallye keretein belül. A csapatunk mindkét évben megnyerte a verseny „Low budget" különdíját. Célunk ezzel példát mutatni, hogy kevés energia és nyersanyag felhasználással, minimális környezeti ártalommal, kevés befektetéssel is minden földrajzi cél elérhető.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 500 Ft

 

___________________

 

Borvirág Borklub - Bacchus tölt poharat...

2020. március 24., kedd, 19.00

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Vendégünk: Balogh Pince, Pécsely, Balatonfüred-Csopaki Borvidék

Házigazda: Borvirág Zenekar

Előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon.

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft

 

___________________

 

 

CsokiJó - csoki kóstolóval

2020. március 25., szerda, 18 óra

Beszélgetések a csokoládé szerelmeseivel.

Vendégünk: Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda

A beszélgetést Wessely Márta gasztronómiai újságíró és Kiss Imre múzeumigazgató vezeti.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft

 

 

 

FILM

 

Nyugdíjas Filmklub

2020. március 3., 10., 17., 24., és 31., 11.00 órakor és 14.00 órakor

Válogatás a Magyar Nemzeti Filmarchívum emlékezetes filmsikereiből.

március 3.: MÁRIA KÉT ÉJSZAKÁJA /magyar, 1940, 96'/

Rendezte: Balogh Béla

Szereplők: Szilágyi Szabó Eszter, Uray Tivadar, Greguss Zoltán, Sennyei Vera, Pataky Jenő, Csortos Gyula, Latabár Kálmán

Péchy Mária festőművész nagy nyomorban él. Egy mulatozó úri társaság tagjaként figyel fel rá a gazdag földbirtokos, Forgách Péter.

 

március 10.: DÓRA JELENTI /magyar, 1978, 95'/

Rendezte: Bán Róbert (Radó Sándor regénye alapján)

Szereplők: Bodrogi Gyula, Ronyec Mária, Váradi Hédi, Bozóky István, Bánfalvy Ágnes, Dunai Tamás

Radó Sándor, a genfi Geopress térképészeti iroda vezetője egy adóellenőrzés után váratlanul a rendőrségen köt ki, ahol visszavonják a tartózkodási engedélyét.

 

március 17.: BUDAI CUKRÁSZDA /magyar, 1935, 90'/

Rendezte: Gaál Béla

Szereplők: Gózon Gyula, Perczel Zita, Perényi László, Somlay Artúr, Kabos Gyula, Zala Karola, Kürti József

A hajdan bácskai földbirtokos lánya, Kassay Ilonka cukrászlány apja kis budai cukrászdájában. Fővárosi állást szeretne szerezni vőlegényének, a fiatal gyakorlóorvosnak, ezért megismerkedik a háztulajdonossal, Sziráky János festőművésszel.

 

március 24.: BEÁTA ÉS AZ ÖRDÖG /magyar, 1940, 89'/

Rendező: György István

Szereplők: Szörényi Éva, Páger Antal, Vaszary Piri, Ladomerszky Margit, Toronyi Imre, Sas Piroska, Gábor Miklós

Szerencsétlen asszony vetődik el egy olaszországi kolostorba. Halálos ágyán gyermekét az apácák gondjaira bízza...

 

+ 1 FILM

március 31.: KARD ÉS KOCKA /magyar, 1959, 71'/

Rendező: Fehér Imre (Remenyik Zsigmond színműve alapján)

Szereplők: Gábor Miklós, Bánhidi László, Zenthe Ferenc, Ruttkai Éva, Törőcsik Mari, Balázs Samu, Pécsi Sándor

A Rákóczi-szabadságharc idején Schwartzenau őrnagy a császári katonák félévi zsoldját szállítja Tokajra. Az Árvay kapitány vezette kis kuruc csapat megtámadja az őrnagy kíséretét...

 

Belépő: 500 Ft, vagy a délelőtti vagy a délutáni előadásokra szóló 4+1 alkalmas bérlet: 1.500 Ft

 

 

Tárlatvezetés

 

Tárlatvezetés a Beporzók Napja alkalmából

2020. március 10., kedd, 17.00

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ebben az évben egy tárlatvezetéssel csatlakozik a Beporzók Napjához.

A tárlatvezetést Németh Ádám múzeumpedagógus tartja.

Örömmel csatlakozunk a programhoz, mert a múzeumunkban éppen egy időszaki kiállítás, „Mézes Gondolatok" mutatja be, hogy a méz milyen régóta jelen van az emberiség történetében. A kiállítás a megismerést és a megértést is segíti, hiszen minél többet tudunk a méhekről, annál jobban szeretjük és óvjuk őket, mint a természet egyensúlyának fontos elemeit, életünk megédesítőit.

Mit is jelent ez a nap? ...és miért pont a beporzók?

Ezt az új természetvédelmi jeles napot két magánember kezdeményezte 2018 januárjában, amihez több múzeum és intézmény is csatlakozott programokkal, játékokkal, tárlatvezetésekkel.

Néhány évtizede kezdett feltűnni Amerikában, hogy a háziméhek száma csökken és a gyümölcsfák, zöldségfélék beporzódása - amit az északi féltekén elsősorban rovarok végeznek - elmarad a korábbitól. Ebben az évezredben Európában is világossá vált, hogy hasonló jelenségekkel kell szembenéznünk. A méhészeket nyilván közvetlenül érinti ez a probléma.
Az utóbbi években súlyos háziméh-pusztulásokról szóltak a hírek Magyarországon is, és ezek hátrányosan hatnak a méztermelésre és a méhviasz termelésre is. A háziméheknek emellett legalább ennyire fontos munkája az, amit a haszonnövényeken legelve a beporzással végeznek el (gyümölcsösök, repce, napraforgó). A termesztett növényeink 70%-át, az elfogyasztott ételeink legalább egyharmadát beporzás révén állítják elő nekünk a virágos növények. Szorgalmas méhecskék - a háziméhen kívül több ezer méhalkatú faj -, lepkék, legyek, bogarak és más rovarok keresik a virágban a nektárt, és közben a testükre tapadnak a virágporszemek, amiket tovább visznek a következő virágra és ott szerencsés esetben leadják a bibének.

Csatlakozzon Ön is, és jöjjön el tárlatvezetésünkre!

A tárlatvezetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

 

 

 

CSALÁDI

 

A forradalom arcai

2020. március 15., vasárnap, 10.00-17.00

Egész napos játék családoknak, élő kiállítás és interaktív tárlatvezetés

10:00-17:00 Élő kiállítás /ajánlott: 10 éves kor felett/

10:00-17:00 Pecsétgyűjtő játék az élő kiállításban /ajánlott: 10 éves kor felett/

11:00, 13:00, 15:00, 16:00 „A forradalom arcai" - interaktív tárlatvezetés /ajánlott: 14 éves kor felett/
Hogyan éltünk volna 1848-49-ben? Kik lehettünk volna? Mit tehettünk volna hétköznapi emberként? Március 15-én mindenre választ kapunk.

Izgalmas pecsétgyűjtő lappal, kipróbálható történelmi másolatokkal és sok játékkal várjuk a kicsiket és nagyokat a Mare Temporis közös programján.

A belépés és a programokon való részvétel egész nap ingyenes.

 

___________________

 

 

Tavaszi Játékfesztivál

2020. március 28., szombat, 10.00-18.00

A nagy sikerre való tekintettel ismét egész napos játékfesztivált rendez a homoludens.h Egyesület és a múzeum. Gyerekjátékokkal és felnőtt társasjátékokkal várnak minden játszani vágyó kicsit és nagyot egyaránt. Több mint 50 féle, köztük nemzetközi- és magyar játékdíjas játékok: izgalmas, különleges stratégiai-, logikai-, nyelvi- és kvízjátékok, gyerekeknek készségfejlesztő és építőjátékok is kipróbálhatók a nap folyamán. Játékmesterek segítik az asztaloknál a szabályok gyors elsajátítását. Dobójátékokat is ki lehet próbálni, a sportosabbak pedig csocsózhatnak is. Aki nem csak játszana, kézműves játékokat is készíthet, vagy papírhajtogatást tanulhat.

A programokon múzeumi belépővel lehet részt venni. A III. kerületi lakosok számára a belépés ingyenes.

 

 

PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

 

 

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.

Tel.: 1/375-6249

E-mail: mkvm@iif.hu

Web: www.mkvm.hu

Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek