Mit lehet és mit nem lehet ma mondani a romákról 2010-ben?

Pillanatképek az U26 Vitaszínház megrendezésre került, rasszizmus témakörét boncolgató felvonásából - Te cigány vagy... - Igen, és? Na mi van ezután?

 

Erről volt szó az U26 Vitaszínház legutóbbi eseményén, ahova szép számmal gyűltek össze vitára szomjazó és nagyon határozott véleménnyel rendelkező fiatalok. A beszélgetésre a szervezők az idei Megasztár versenyzőit, a Fivérek zenekart is meghívták, akikhez csatlakoztak Daróczi János !aven (gyertek) roma médiagyakornoki programjának hallgatói, továbbá jobbikos fiatalok is, így az este folyamán valóban komoly érdek és véleményütközéseknek lehetett tanúja az, aki megfordult az U26 djuice clubshopban. A roma és magyar megkülönböztetés helyett a roma, nem roma kifejezések használata mellett döntöttek közösen, szót ejtettek a szegregált osztályok kérdéséről, a cigánybűnözésről, és a pozitív diszkrimináció létjogosultságáról is.

 

Abban mindenki egyetértett, tenni kell azért, hogy a konfliktusok megszűnjenek, de azt, hogy pontosan mit és hogyan, még a fiatalok sem tudták megválaszolni. Abban is egységben voltak a roma és a nem roma oldal képviselői egyaránt, hogy a súrlódásokra megoldást csak higgadtsággal lehet találni, ami azonban a résztvevők nem mindegyikének volt erénye.

 

A roma kisebbség tagjai közül volt, aki elárulta, korábban magyarnak, mellesleg cigánynak tartotta magát, azonban ma már azt mondja, ő cigány, és megtanult különbséget tenni a kettő között. A kisebbséget képviselő diákok nehezményezték, hogy magyar társaik sokszor tényként közölnek a romákról olyan dolgokat, melyekről valójában fogalmuk sincsen, hiszen nem az ő kultúrájukhoz, életükhöz és szokásaikhoz tartoznak. A nem roma fiatalok pedig rámutattak arra, miért lehet bennük előítélet, amikor éppen ezen a vitán, ahol a problémák kivesézésén dolgoznak a résztvevők, nem hangozhat el senki szájából olyan kijelentés, hogy „ti vagytok a magyar társadalom szégyenei". Van olyan fiatal, aki azt vallja, a romákat ért sérelmek után nem csoda, ha így reagálnak egy-egy kritikai megjegyzésre, de az is biztos, hogy higgadtságra és észérvekre lenne szükség, nem pedig arra, hogy az érzelmek vezéreljék őket. A Megasztárból ismertté vált Fivérek elmesélték, az általános iskolában egyedüli roma gyerekként sokkal többet kellett bizonyítsanak, mint nem roma kortársaik, és az is kiderülhetett, hogy míg Robi szerencsés abból a szempontból, hogy párja szülei származása ellenére azonnal befogadták, Tóni már többször szembesült azzal, hogy nem roma barátnői szülői probléma miatt nem vállalják fel. Azonban ő is megjegyezte, attól mert neki ezzel kapcsolatban nem volt szerencséje, éppen testvére esete bizonyítja, hogy sokan nem dőlnek be a romákkal kapcsolatos előítéleteknek. 

 

Véget nem érő vitáról van szó, melyet természetesen egy este nem oldhatott meg, de előrelépés hangsúlyosan észlelhető volt a fiatalok véleményében. A Fivérek zenekar egyik tagja, Seres Antal, aki az Astoria Hotelből érkezett a vitára, zárszóként elmesélte, hogyan védtek meg egyszer egy nem roma lányt roma fiatalokkal szemben: „Kicsit próbálok a dolgok mögé látni. A srácok nem minket ítélnek el és nem benneteket. Hanem azokat a roma származásúakat, akik kést vesznek elő és akik egyetemista, ártatlan lányokat vernek agyon." A lényeg tehát az, azokat kell megváltoztatni, akik bűnözőként élnek, legyen az roma vagy nem roma. Sokan váltak nyitottabbá a kérdésben, és pro és kontra érveket hallva megállapították, hogy ezen kérdések kivesézése és megoldása csakis rajtuk múlik. Gratuláltak a szervező djuice-nak, hogy bemerték vállalni a téma felvetését, mert ilyen találkozókra nagy szükség lenne, hiszen sok esetben úgy alkotnak véleményt valakikről,  hogy nem is találkoztak még velük.

 

Valószínűleg ez a legnagyobb eredmény, amit egy ilyen beszélgetéssel el lehet érni.

 

Akit érdekel a vita kicsit bővebben, az kattintson az alábbi kis filmes beszámolóra:

http://www.youtube.com/watch?v=ithK9l_a7qY&feature=player_embedded

 

Az U26 Vitaszínház következő témája: A másság

A szervezők mindenkit várnak december 1-én 18 órára az U26-ba, az Eiffel téren.

 

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Az angyalok kora