Missa In Es (2019. október 3.)

Magyarország legnagyobb létszámú professzionális vegyeskara mindenre képes

 

 

„Magyarország legnagyobb létszámú professzionális vegyeskara vagyunk. Az együttes gyakorlatilag mindenre képes a legkisebb formációtól a legnagyobbig. A Miss In Es című hangversenyen például az első félidő teljesen a capella, majd a második félidőben egy Schubert-misét hallhat majd a közönség." - mondja a különleges koncertről Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója. A koncert programja valóban lehetőséget ad az énekkar számára megmutatniuk sokoldalúságukat.


Van egy európai főváros, amelyen a nemzetközi expresszvonatok csak keresztülszáguldanak, nem méltatják megállásra. Pici városka, az igaz, de festői környezetben, nagy hegyek közt. Itt, Liechtenstein központjában, Vaduzban született 1839-ben Josef Rheinberger. Hatalmas tekintélyű német mesterré vált az idők során, Brahmsszal emlegették együtt. Aztán a 20. század derekán művészete feledésbe merült. Pedig érdemes felfedezni. Meggyőződhetnek róla mindazok, akik Esz-dúr miséjét meghallgatják.

 

Második számként egy magyar szerzeményt szólaltat meg a kórus. Közel másfél évtizede határozta el öt, többé-kevésbé hasonló elveket követő komponista - Csemiczky Miklós, Gyöngyösi Levente, Selmeczi György, Orbán György és Vajda János -, hogy a római katolikus mise úgynevezett állandó tételeiből mindegyikük egyet komponál meg egy közös műhöz. A Missa Quinque Auctorumnak ezúttal Gloria tétele hangzik fel a hangversenyen, mely Gyöngyösi Levente szerzeménye.

 

A szünet után Schubert Esz-dúr miséje következik: az utolsó misekompozíció, amelyet a zeneszerző életében alkotott. Bemutatóját már nem is érhette meg. Komor hangulatú szerzemény, kevés világosabb színnel. Különösen torokszorító az utolsó tétele, az Agnus Dei, amelyben Schubert az úgynevezett keresztmotívumot is felidézi. Egy olyan négyhangnyi motívumról van szó (la-szi-dó-ti - így lehetne szolmizálni), amely Bach passióiban is megjelenik, amikor a tömeg Pilátus előtt kiabálja: „Lass ihn kreuzigen!", vagyis „Feszíttesd keresztre!"

 

Program:

  • Josef Rheinberger Esz-dúr mise (a cappella)
  • Gyöngyösi Levente Missa Quinque Auctorum - Gloria
  • Franz Schubert Esz-dúr mise, D. 950

 

Közreműködők:

  • Hamvasi Szilvia szoprán
  • Schöck Atala alt
  • Szappanos Tibor 1. tenor
  • Brickner Szabolcs 2. tenor
  • Pataki Bence basszus
  • Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
  • Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

Somos Csaba karmester

 

 

 

2019. október 3. 19.30

Olasz Kultúrintézet

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek