Miskolci séták I. Avasi Borangolás

2018 május 17-18-19. között Miskolczi Borbarátok Társasága hetedik alkalommal rendezte meg az Avasi Borangolást.

 

 

A Miskolc szívében elhelyezkedő pincesoron Tóth-Bodnár Krisztina a Miskolczi Borbarátok Társaságának és az Avasi Borangolás szervezőbizottságának tagja kedvesen invitált végig az Avason. Közel 1000 pince található az Avas oldalában, melyek többsége 300-400 éves. Az Avasi Református templom és az Avasi Kilátó a rendezvény kiemelt koncerthelyszínei. A száraz torkok ápolásáról a helyi gazdákon kívül Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott több mint 70 borászat gondoskodott. Az ételeket a város neves vendéglői és a Food Truck Show tagjai tálalták az Avas több pontján és az Avas tetőn és az Avasi Ligetben kialakított Gasztroplaccon.
A VII. Avasi Borangolás idén is kísérő rendezvényeket kínált a látogatóknak. Termelői nap A Technika Házánál a Termelői nap került megrendezésre. A Civil Napon a helyi civil szervezetek mutatkoztak be. A fesztivált irodalmi estek és színházi előadások is színesítik a Grund Pinceszínház jóvoltából.
Miskolcot Nagy Lajos emelte mezővárosi rangra, bíróválasztási és végrendelkezési jogok biztosításával 1365-ben, egyben a királyi tulajdonban lévő diósgyőri koronauradalomhoz csatolta. 1544-ben felégették a Miskolcot a törökök és adófizetésre kényszerítették. Ekkor égett le a 13. századi eredetű avasi gótikus református templom, a belváros legrégebbi épülete. A templom majd húsz évig tető nélkül állt kitéve az időjárás viszontagságainak. A templomot 1563 és 1569 között a református szertartásoknak megfelelően átépítették.
Miskolc a török idők végére vált fontos bortermelő központtá. 1875-ben Gerger Ede távirdai főtiszt egy postai úton küldött gyökeres szőlővesszőn vette észre a szőlőgyökértetű első példányát. Más források Deininger Imre elsőségét említik, aki a Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémia Növénytermesztési Tanszékén tanított és tudóstársával együtt részt vett a filoxéra elleni országos küzdelemben.
Miskolc szőlőművelésének virágkora az 1880-as évekig tartott, amikor a felbukkanó miatt a városi szőlők tönkrementek. A filoxéra tíz év alatt kipusztította történelmi borvidékeink ültetvényeinek közel 40%-át Az Avason ez a szőlőkultúra végét jelentette, amely lényegében azóta sem éledt újjá. A pincéket ma is a történelmi borvidékeken, főként a Bükkalján és Tokaj-hegyalján termett szőlőkből készült borok töltik meg. A filoxéra elleni védekezés legjobb módszerének nemzetközi tapasztalatok alapján a szénkénegezést tartották. A szénkéneg (szén-diszulfid) por formájában a gyökérzet közelébe jutva elpusztította a kártékony rovarokat. A szénkénegezés legfőbb hátránya, hogy az eredeti termőképességet teljes mértékben nem állítja helyre, továbbá a vegyület robbanásveszélyes. Avasi Cellarium Pálinka- és Borház pincéjében látható egy hatalmas injekciós tűhöz hasonlító szénkénegfecskendő.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek