Mire jó a függesztőrács?

Derékfájás, ízületi bántalom vagy gerincprobléma? A komplex hatású, ízületkímélő függesztőrácsos kezelés könnyebbé teszi a páciens mozgását és mozgatását egyaránt.

 

Különös gyógyászati kezeléssel bővült a paletta Sárváron és Hévízen, a Danubius gyógyászati részlegeken: a függesztőrácsban végzett gyógytornával, mely a masszázs, a nyújtás, a lazítás és az erősítés hatékony kombinációja. A tornaeszközöket és a módszert egy magyar gyógytornász, Szabó György dolgozta ki, aki oktatja és be is tanítja a függesztőrács alkalmazási lehetőségeit.  

A kezelés lehetővé teszi - a vízi tornához hasonlóan - a végtagok terhelés nélküli mozgatását, a végtagok és ízületek kilazítását és az aktív mozgás megindításának elősegítését. A függesztőrács megkönnyíti a gyógytornász munkáját is, hiszen nem kell erőt kifejtenie, megtartania a végtag vagy akár a páciens teljes súlyát. Ugyanakkor a kezelőágyon fekvő páciens számára is kényelmesebb pozíciót, könnyebb mozgást biztosít és biztonságérzetet ad.

A kis kampókkal ellátott fémszerkezet lehetővé teszi, hogy a kezet, lábat hevederekkel, gumikötelekkel és kötelekkel felfüggesztve lazító, erősítő, mobilizáló vagy nyújtó gyakorlatokat végezzünk a gerinc és a nagyízületek tehermentesítése mellett. A módszer ideális a gerinc, ízületek, izmok különböző betegségei esetén, balesetek valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációhoz. Másrészt a különböző erősségű gumikötelekkel intenzív izomerősítés és edzés is végezhető. A különféle helyzetekben való részleges vagy teljes testfelfüggesztés pedig a relaxációt teszi lehetővé. A betegek akár önállóan is végezhetik a gyakorlatokat.

 Milyen esetekben alkalmazható a függesztőrácsos kezelés:
- rehabilitációra (műtét, sérülés után)
- gerincvelő sérülés esetén
- derékfájdalom esetén
- izombetegségekben szenvedők kezelésére
- nyújtásra
- rehabilitációra szorulók (műtét, sérülés után)
- egyes izomcsoportok (hát, has, kar, láb) erősítésére
- sportolóknál

A szállodába érkező, gyógykezelésen részt venni kívánó vendég először orvosi konzultáción vesz részt, melynek során a páciens állapotának legoptimálisabb kezelés kombinációt állítja össze az orvos. Ennek keretében javasolhatja a függesztőrács kezelést egyéni gyógytorna keretében. A személyre szabott kezelések során a gyógytornász mindvégig jelen van a maximális hatékonyság elérése érdekében.

 

Szabó György gyógytornász 1991-től 2001-ig az ORFI-ban dolgozott. 1999-óta saját szabadalmait gyártja, és forgalmazza valamint akkreditált tanfolyam keretében betanítja a gyógytornászokat a használatukra. A budapesti, pécsi, és a debreceni gyógytornászképző főiskolán oktatja a hallgatóknak függesztőrács alkalmazási lehetőségeit. 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek