Mininovella-pályázat Vas megyei fiataloknak

A Weöres Sándor Színház mininovella-pályázatot hirdet 13 és 17 év közötti Vas megyei fiataloknak

 

 

A Weöres Sándor Színház - az Európai Színházi Konvenció (ETC) YOUNG EUROPE tematikus projektjéhez csatlakozva - mininovella-pályázatot hirdet 13 és 17 év közötti Vas megyei fiataloknak

 

CSALÁDOM ÉS EGYÉB ÁLLATFAJTÁK címmel.

 

A pályázat címadója és ihletője Gerald Durell híres regénye.

 

A kiíró olyan, nem átlagos történetet keres, amelyben a pályázó őszintén vall arról, miért gondolja családját, családi környezetét átlagon felülinek vagy csak egyszerűen nem szokványosnak. Nem kitalált históriát keresünk, hanem igaz történetet: megélt eseményeket valóságos szereplőkkel.

 

A novella témája lehet egy különös élethelyzet, egy kivételes emberi kapcsolat, egy rendkívüli képesség; a mikrokörnyezet életét befolyásoló nehézség, szerencse, fájdalom, gond, tragédia, öröm - vagyis minden olyan motívum a család életéből, amelyet az elbeszélő érdemesnek és izgalmasnak vél, hogy egy mininovella középpontjába állítsa.

 

A pályázatra kizárólag olyan magyar nyelvű elbeszélés nyújtható be, amely még nem jelent meg sem nyomtatásban, sem blogon, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábbi pályázatokon, illetve előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik. Egy szerző (vagy szerzői társulás) csak egy művel indulhat.

 

Terjedelme: minimum 3, maximum 7 A/4-es oldal

Betűtípusa: Times New Roman

Betűméret: 12-es

Sorköz: 1,5

 

A pályaműveket két - írógéppel írt vagy számítógéppel nyomtatott - példányban kell beküldeni. A pályázat jeligés: a művön és a borítékon a feladó neve helyén kizárólag a jelige szerepelhet.

 

Az azonosításhoz szükséges adatokat: a szerző nevét és lakcímét, e-mail címét, telefonszámát külön lezárt borítékban mellékeljék. A pályamunkákat kizárólag „Novellapályázat" feliratú postai küldeményként kérjük a Weöres Sándor Színház címére (9700 Szombathely, Akacs Mihály u. 7.) eljuttatni. A postabélyegző legkésőbbi dátuma, a beküldési határidő: 2018. január 22. lehet.

 

A pályaművek elbírálására felkért szakmai zsűri által kiválasztott nyertes novella alapjául szolgál egy - a Weöres Sándor Színház által felkért drámaíró által megírt - színműnek, amelyet az ETC Fesztiválon, Amszterdamban mutat be a szombathelyi társulat 2020-ban.

 

Az eredményhirdetés 2018. május 15-én lesz a Weöres Sándor Színházban, amelyre minden pályázó meghívást kap. A díjátadás után, sikeres nevezésük és értékes alkotásuk jutalmaként, egy színházi előadást tekinthetnek meg a versenyben résztvevő fiatalok.

 

A győztes novella írója - a pályázat fődíjaként - részt vehet Amszterdamban az ETC Fesztiválon, az írásából készült színpadi mű bemutatóján.

 

A kiíró fenntartja a jogot arra, hogy érvénytelennek nyilvánítja a pályázatot, ha a zsűri nem talál a pályaművek között a fődíj elnyerésére érdemes novellát.

 

A pályamunkák kéziratát nem őrizzük meg, és nem küldjük vissza.

 

Az ETC szervezetről, a YOUNG EUROPE projektről a www.wssz.hu oldalon és a munkaprogram Facebook-oldalán (Mininovella-pályázat - Weöres Sándor Színház) tájékozódhatnak.

 

      Szombathely, 2017. november 29.

      A szombathelyi Weöres Sándor Színház Igazgatósága

 

 

*************************

 

 

A Weöres Sándor Színház csatlakozott az Európai Színházi Konvencióhoz

A Weöres Színház előtt új utak nyíltak meg azzal, hogy csatlakozott az 1988-ban alapított Európai Színházi Konvencióhoz. Réthly Attila főrendező és Németh Károly produkciós menedzser október 27-én a grúziai Tbilisziben rendezett konferencián írta alá azt a dokumentumot, amelyben a szervezet teljes jogú tagjának fogadja a színházat. Erről tartott sajtótájékoztatót november 8-án a színház Krúdy Klubjában Jordán Tamás igazgató dr. Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor, kultúráért felelős alpolgármester részvételével.

Az Európai Színházi Konvenció, vagyis az ETC (European Theatre Convention) testülete egyhangúan, ellenszavazat nélkül fogadta el a színház tagfelvételi kérelmét.

A sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar polgármester örömmel üdvözölte a színház nyitását Európa felé, és kihangsúlyozta, a csatlakozás azért is fontos a város számára, mert segíthet az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésében. A nemzetközi színházi szervezetnek mindössze két magyarországi tagja van, jóllehet korábban Kaposvár és Miskolc is csatlakozott, jelenleg a Pesti Magyar Színház és a Weöres Sándor Színház ETC- tag.

Az ETC jelentős szervezet, 25 országból mintegy 40 színház és kulturális intézmény tartozik hozzá. Ezek többsége feltörekvő, tevékeny társulat, akik nem fővárosi (nemzeti) színházak, hanem kisebb városok műhelyei. Ennek megfelelően mind arra törekszenek, hogy minél több határokon átnyúló projektet hozzanak létre. Németh Károly produkciós menedzser elmondta, hogy a szervezet célja a kortárs művészet támogatása, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, közös projektek létrehozása, és nem utolsósorban az ifjúság értő színházszeretetre való nevelése.

Az ETC az egyetlen olyan szervezet Európában, mely az Európai Parlamentben is képviseli a kultúrát, és szerepet vállal a politikai döntéshozásban. A programok az ETC által biztosított forrásokból, uniós támogatásokból és a tagszínházak saját erőforrásaiból valósulnak meg. A konvenció által szervezett workshopok a színház minden területére kiterjednek, modern, különleges, színházi formákkal kísérleteznek, új közönségszervezési utakat kutatnak, a színház digitális megjelenési lehetőségeire kínálnak alternatívákat. Céljuk a digitális kor kérdéseire a megfelelő színházi válasz megtalálása. Támogatják a fiatal alkotók bemutatkozásának lehetőségét, lehetővé teszik csereprogramok, továbbképzések, alkotótáborok, szakmai utak megvalósítását.

Réthly Attila főrendező a YOUNG EUROPE programot ismertette, melyhez szintén a grúziai konferencián csatlakozott a színház. Ez egy kétéves együttműködés, melynek során a Weöres Sándor Színház tematikus, ifjúsági előadásokat hoz létre közösen a berlini Deutsches Theaterrel és az amsterdami De Toneelmakerij-al. A Young Europe program első fázisa 2015-ben komoly, szakmai elismerést kapott, így az ETC az Európai Kulturális Örökség Éve 2018, és az Európai Bizottság stratégiai kulturális hálózati partnere lett.

A színházak egyik hangsúlyos feladata a közönség nevelése, a színházi kultúra részvétele az oktatásban. A közönség elöregedik, a digitális kor gyermekeinek már nem elég a hagyományos kőszínházi forma, ezért kell új utakat találni. A Weöres Sándor Színház mininovella-pályázatot ír ki 13 és 18 éves fiatalok számára, hogy feltérképezze, melyek azok a problémák, amelyek ezt a korosztályt érintik.

Jordán Tamás arról beszélt, milyen lelkesen fogadta a társulat a csatlakozás hírét. A színházat egy tízéves autóhoz hasonlította, amelyik még jól megy, minden robbanékonyan működik, de már ráfér egy kis felújítás. Koczka Tibor úgy véli, szépen halad a Jordán Tamás pályázatában feltüntetett pontok teljesítése, az ETC-tagság erősíti az Európa Kulturális Fővárosa projektet, új perspektívákat nyit, és teret ad a határon túli megmérettetésre.

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek