Mindennapi élet az I. világháború alatt

Fronton innen, fronton túl

 

 

2019. augusztus 17-18-19-20.

9:00 - 17:00

 

Ismerje meg, milyen volt a katonák sorsa az első világháborúban! Szeretné látni testközelből, hogyan zajlott a besorozás? Kíváncsi rá, hogyan küzdöttek meg a mindennapi élet nehézségeivel az otthonmaradtak? Ezen a rendezvényen az első világháború alatti és utáni mindennapokba nyerhet betekintést. Beutazzuk a frontot és a hátországot, felidézzük, hogyan éltek a háborúban és megelevenítjük a háború utáni hétköznapokat is.

 

Program

 

Életképek a frontról (élő történelmi jelenetek)

A nemrégiben bevonult katonák lesátoroznak a falu szélén. Kezdődik a kiképzés: a katonáknak gyakorolniuk kell az alaki testhelyzeteket, a fegyverforgatást, a rohamozást, a géppuska és a hegyi ágyú telepítését, ágyúvontatást. A bevonulás ekkor még örömteli pillanatait, a harctéri kiképzést és a csendes tábori mindennapokat hamarosan igazi közelharc rázza fel. A mindeddig békés faluban hadifoglyot ejtenek, sebesültet ápolnak. / Az élő történelmi jelenet egyenruha- felszerelés és fegyverzeti bemutatóval egészül ki. Közreműködik: Magyar Tartalékosok Szövetsége, Hagyományőrző Tagozat /

 

Mi zajlik a hátországban? (múzeumi színház)

Eközben az otthon maradtak igyekeznek megküzdeni a mindennapi élet nehézségeivel, a háborúnak köszönhetően most már igencsak szűkös körülmények között. Hogyan próbálják meg áthidalni az élelmiszerhiányt? Vajon miért gyűjtik a rezet? Megtudhatja a múzeumi színház segítségével a múzeum hajdúbagosi portáján az alábbi időpontokban:

 

"Rezet vasért" - 11.30 és 14.30

"Ételért porcelánt" - 13.30 és 15.30

 

Véget ért a Nagy Háború... (élő történelmi jelenetek)

Néhány év múlva a Nagy Háború véget ér, de a katonákat még mindig hazavárják. Három szereplő élettörténetét, mindennapjait élhetjük át a háborút követő években. A helyszín a fiktív Kedmöce, egy kis falu a Balaton-felvidéken. / Az élő történelmi játék helyszíne a Bakony, Balaton-felvidék tájegység. /Tematikus túrák

Pillanatképek a háborús hátország életéből - muzeológus által vezetett túra, melyen az Élet a fronton túl tematikus év egyes helyszíneit járjuk be. Középpontban a csomagküldés, a jótékonyság és a betegápolás az első világháború alatt.

 

Indulás: a rendezvény ideje alatt minden nap 14:00-kor a Sükösdi lakóház elől (Alföldi mezőváros tájegység)

 

Katonakönyv - A múzeumban már elérhető a Skanzen Élet a fronton túl tematikus évének kiadványa. A katonakönyv segítségével önállóan bejárható pecsételős túrára invitáljuk az érdeklődőket.

 

A katonakönyves menetlevelet keresse az információs pultnál!

 

Beszélgetések

Gyógynövények az első világháborúban (Vukov Anikó néprajzkutató, muzeológussal)

"Béna hadfiak" a "Nagy Háborúban" (Kloska Tamás történész, muzeológussal)

Nők az élet frontján (Kloska Tamás történész, muzeológussal)

Ünnepi alkalmak a "Nagy Háború" idején (Kiss-Kozslik Eszter történész, muzeológussal)

 

Játékos helyszínek

Háborús kvíz és háborús rejtvények (a Kondorfai iskolában)

Bakaképző (a Játékudvarban)

Döntések és döntéshozók - első világháborús interaktív társasjáték (a Kisbodaki pajtában)  / A Nagy Háború egy-egy hadjáratát teljesíthetjük a társasjáték segítségével, miközben a feladatok megoldásához korhű tárgyakat, dokumentumokat kell megvizsgálnunk. Morzét fejthetünk vagy korabeli cikkekben kell a válaszokat megkeresnünk a továbblépéshez. /

Mesék a Nagy Háborúról  (a Bábszínházban)

 

Kézműves programok

Indulás a frontra: Készítsünk katonás papírbabát!

Bodza- vagy krumplipuska-készítés

Ágyú-készítés

Ajándék a hadba vonulóknak: keszkenő-hímzés

Írja meg saját tábori képeslapját!

Ajándék a frontról: dobozka-készítés

Állítsuk ki az obsitlevelet! (végelbocsátó díszoklevél készítése)

 

"Semmiből finomat" - Ismerje meg a háborús konyhát!

Szálljon fel a Skanzen Vonatra, és tanuljon meg néhány háborús katonadalt!

 

Koncert

Augusztus 20., 15:00 - A SEBŐ EGYÜTTES koncertje

Híd az Isonzón - Első világháborús katonadalok

 

A rendezvény a Skanzen ÉLET A FRONTON TÚL tematikus évének kiemelt rendezvénye. 

 

JEGYÁRAK

A rendezvényre augusztus 17-án, 18-án és 19-én a normál nyitvatartási napok jegyárai érvényesek, a rendezvényes napokra szóló kedvezményekkel. Augusztus 20-án a belépés mindenki számára ingyenes.

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

Az állandó kiállítás épületei 17:00 óráig látogathatók.

 

PR 

A Skanzenben kép és hangfelvétel készülhet. A látogató a jegyvásárlással, illetve az Skanzen eseményein való részvétellel hozzájárul, hogy a róla készült kép- és hangfelvételeket a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kizárólagos pr- és marketing tevékenységében felhasználja. Amennyiben ehhez nem járul hozzá, kérjük jelezze a pénztárnál.

 

(Fotó: Dombrádi Alajos magángyűjteményéből)

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Egyperces egy ajándékról