MI PASIK a Ti szemetekben

****

 

Mindenekelőtt szeretném kifejezni köszönetemet Takács T. Lászlónak, a MI PASIK, a Ti szemetekben című könyv szerkesztőjének, hogy a posta szolgáltatását igénybe véve eljuttatta számomra frissen megjelent könyvét.

A kötettel való ismerkedésem közben az a kósza idea kerülgetett, vajon milyen érzéseket, gondolatokat ébresztene Takács T. László közösségi könyve Michael Dorseyben (Dustin Hoffman), az Aranyoskám című film (1982.) és Nick Marshallban (Mel Gibson), a Mi kell a Nőnek című vígjáték (2000.) férfi főszereplőiben.­­ Mindkét alkotás a nagy közösségi hálózatok megjelenése előtt született, egymástól eltérő szándékkal - és Takács T. László szándékától is eltérően - különböző praktikával fürkészte ki a két főhős a hölgyek gondolatait és ami még fontosabb volt számukra, a gondolatokból adódó vágyaikat.

Takács T. László szívesen lett volna légy a falon egy olyan asztaltársaságnál, ahol a szebbik nem egymás között férjekről, udvarlókról, szeretőkről beszélgetnek. Az a bizonyos légy, amivé a szerkesztő válni kívánt volna, 2004. óta létezik, bizonyos Mark Elliot Zuckerberg jóvoltából.

Takács T. László létrehozott egy 18 és 55 év közötti facebook közösséget, melynek tagjai elmesélhették személyes történeteiket. Az elküldött írásokból, kommentekből válogatva derül ki, mit is gondolnak rólunk, hogyan látnak minket a nők.

Meg kell mondjam, egyik történet férfiszereplőjében néha magamra ismertem, néha (többször) nem, néha barátaimra, környezetemben élő férfiakra ismertem, néha nem. Ugyan nem ez volt a kötet szerkesztőjének célja, de az olvasóval gondolataikat megosztó lányok, asszonyok egyike-másika is megfeleltethető egynémely hölgyismerősömnek. Ilyenek vagyunk.

Az elmúlt napokban két hölgyismerősöm magánéletének e tárgykörbe tartozó részleteibe avatott be. Az elmesélt, „saját jogon" induló szerelem hurrá optimizmusa és egy megtépázott házasságból kikacsintó, remény szerint „saját jogúvá váló" sarjadzás (szerelem?) születésének bizonytalansága(i) akár a MI PASIK, a Ti szemetekben soraiból is megismerhetők lehettek volna, így két olvasónak, két (hölgy)barátnak egészen biztosan ajánlani fogom a, nem csupán férfiaknak szánt kötetet. Nem csupán férfiaknak, hiszen a másik nem, a jobbik énünk olvasás közben ismerős érzésekkel, helyzetekkel találkozhat, melyek egyszerre lehetnek fel nem tett kérdések vagy válaszok. Ugyanezt mondhatom az uraknak, a könyv mégiscsak nekik, nekünk íródott elsősorban. (Ha módom lenne bizonyosan felhívnám Dustin Hoffman és Mel Gibson figyelmét Takács T. László könyvére, megtudni azt, amikre említett filmjeik nem adtak választ.)

Egy dologban ellent kell mondanom a férfinátha ügyében közreadott hölgyi észrevételeknek. Nem vagyunk egyformák. Más a hormonrendszerünk, más képességek erősebbek vagy éppen gyengébbek a két nem képviselőiben és még ezer meg ezer eltérés. Állítom, saját érzéseim, saját tapasztalatom - lábon kihordott tüdőgyulladás, ülőideg-gyulladás (isiász) miatt íróasztalon fekve végzett munka - alapján, a nátha látszólagosan keserves elviselése nem a férfiak betegségekkel szembeni gyengeségét, hölgyeknél csekélyebb ellenállóképességét bizonyítja, a jelenség arra jelent egyértelmű bizonyítást, hogy mi férfiak náthás, influenzás betegségeket máshogy viseljük, szervezetünkre ezek fertőzések máshogy hatnak.

A többi rendben. Drága lányok ezer hála, hogy megosztottátok gondolataitokat és köszönet illeti Takács T. Lászlót is, hogy ezeket a gondolatokat közkinccsé tette.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek