MEGKEZDÖDHET A KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM FELÚJÍTÁSA

Képünkön Csanádi Judit rektor

 

 

A Magyar Királyi Országos Mintarajztanoda és Rajztanárképezde, a mai Magyar Képzőművészeti Egyetem őse 1871-ben készült el. Az épületet Rauscher Alajos építész, a Mintarajztanoda tanára tervezte, az Andrássy út (akkori Sugárút) Izabella utcával határos saroktelkére. A szomszédos telekre épült közadakozásból az 1877-ben felavatott Műcsarnok. A neoreneszánsz stílusú palota homlokzatát és az épület belső díszítését Láng Adolf tervezte, a lépcsőház és az első emeleti folyosó allegorikus falfestményei pedig a mesteriskola festőtanárának, Lotz Károlynak a művei. Az ovális kupolával épült lépcsőház lunettáinak képmezőibe illeszkedő nőalakjai, különböző művészeti műfajokat szimbolizálnak (Művészettörténet, Iparművészet, Szobrászat, Építészet, Rajz).
Az első emeleti folyosó mennyezetén az Összhang, a Szépség, a Valóság és a Képzelet női megszemélyesítői egy-egy nyolcszögletű képmezőben, géniuszok és pajkos puttók kíséretében reneszánsz ornamentális keretben jelennek meg.
1921-ben a két szomszédos épületet egybenyitották, s azóta a Régi Műcsarnok épülete a Képzőművészeti Főiskola, majd Egyetem része.

 

Napjainkban sorra újulnak meg az Anrássy út palotái. A 2016-os nyári esőzések alkalmával olyan mértékben károsodtak Lotz károly falképei, hogy a helyreállítást nem lehet tovább halasztani.
Csanádi Judit rektor a 2017. szeptember 14-én tartott sajtótájékoztatón elmondta, a 964 millió forintos keretből a falképek restaurálása előtt a tető felújítását kell elvégezni. A felújítással egy időben készül a restaurátori kutatás, majd 2019 augusztusáig restaurálják a Lotz-képeket.
Rakonczai Éva, az egyetem kancellárja tájékoztatást adott arról, hogy a nyílászárók felújításának tervezése megtörtént, a kivitelezést még ebben az évben elvégzik. Az egyetem tervezi a homlokzatok felújítását is.
Csanádi Judit rektor hozzátette, hogy ahhoz hogy a képzés a felújítási munkálatok alatt is zavartalanul folytatódhasson, szükség lenne egy új épületre a közelben. A közeljövőben az Egyetem angol nyelvű oktatása is megkezdődhet.
Révész Emese művészettörténész a most kezdődő tanévre tervezett kiállításairól beszélt. Szeptember 16-án Közös történelmünk címmel hallgatói kiállítás nyílik, októberben Maurer Dóra grafikai munkásságát bemutató tárlat, majd decemberben Baranyi András munkáiból rendezett kiállítás lesz látható. A második félévben az egyetem nagyszabású fotótörténeti projektje folytatódik, majd a diplomamunka-kiállítások zárják a tanévet.
Heitler András, a restaurátor tanszék vezetője sajtótájékoztatót követő bejáráson elmondta, hogy a restaurálást megelőző kutatásokban az egyetem oktatói szeretnének részt venni.

 

Az Andrássy úti épület felújításával az egyetem fizikai korszerűsítése nem fejeződhet be. Csanádi Judit rektor elmondta, hogy az Epreskert és a Kálvin tér melletti Kisképző fenntartása is az Egyetemhez tartozik, de felújítás nélkül nem lehet bennük tovább dolgozni. Hosszú távon egy teljesen új, a 21. századi igényeket kielégítő bővítés kiépítését célozták meg.

 

Fotó: Szedmer Szilvia


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek