Megjelent Malala Yousafzai megrendítő kötete, a Nincs más út!

Mindig megdöbbenek azon, hogy az emberek mennyire magától értetődőnek tartják a békét. Én mindennap hálát adok érte.

 

Élni = menekülni

Mit tennél, ha az otthonodat egyik pillanatról a másikra elpusztítanák? Mit tennél, ha a gyerekedet egy olyan helyen kellene felnevelni, ahol nincsen biztonság és béke? Mit választanál: maradnál vagy mennél? Van egyáltalán választásod? Van más út? Ezeket a kérdéseket járja körbe Malala Yousafzai most megjelent, Nincs más út - Az én utam és más menekült lányok történetei a világ minden tájáról című könyve, amelyről Földes András és Simon Ernő beszélget 2019. október 10-én a Margó Irodalmi Fesztiválon.

 

Mindig megdöbbenek azon, hogy az emberek mennyire magától értetődőnek tartják a békét. Én mindennap hálát adok érte.

Nem mindenkinek jut béke. Férfiak, nők és gyerekek milliói élnek háborúban, számukra a valóság az erőszakról, elpusztított otthonokról és ártatlanul kioltott életekről szól. Ha pedig biztonságban akarnak élni, egyetlen választásuk marad: elhagyni az otthonukat, és a menekültlétet „választani". Nem mintha ez valódi választás lenne."

A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai már gyerekként belső menekült lett a hazájában, Pakisztánban. Később, nemzetközi aktivistaként, a világ bármely pontjára eljuthatott, egy helyet kivéve: a saját hazáját.

Fiataloknak és felnőtteknek szóló könyvében nemcsak saját, megrázó élettörténetét meséli el, hanem más menekült lányokét is, akik a világ különböző pontjairól menekültek el az erőszak, a háború és a bűnözés elől. Menekültek ők is, akik a hozzájuk hasonló milliókkal együtt gyakran láthatatlanok maradnak a statisztikák és hírek közönyös tengerében.

A Nincs más út című könyv felnyitja a szemünket: a világ 68,5 millió menekültje semmiben sem különbözik tőlünk. Hétköznapi emberek ők is, akiknek nem volt más választásuk, mint elhagyni az otthonukat. Mert ez a választás életről és halálról szól.

A kötetről Földes András és Simon Ernő beszélget a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron 2019. október 10-én 19.30-tól a Várkert Bazár Kazamataszínpadán.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek