MEGJELENT Csík János: Úgy élni mint a fák (50 év) c. lemeze

"János lemezén mesél, nevet, sír, egy igazi vallomás ez az elmúlt ötven esztendőről." - (Pál István Szalonna)

 

 

A félévszázados jubileumra a Kossuth-díjas művész nagyon személyes lemezt készített, amely az ünnepekre a Fonó gondozásában jelenik meg. "Életem olyan pillanatait idézem fel, amelyek meghatározóak voltak számomra, örömtelieket és tragikusakat egyaránt." Az albumon szerepelnek autentikus népzenei darabok és saját szerzemények is olyan művész-barátok közreműködésével mint a Presser Gábor, Ferenczi György és a Rackajam, vagy a Csík zenekar egyes tagjai. "Az albumon a Csík Zenekar java része muzsikál, de mivel a zeneszámok összeállításának apropója az én 50. születésnapom, kicsit másfajta gondolatok, szempontok kerültek elő, mint egy zenekari lemezen."

A művész köré épült fel Magyarország legnépszerűbb népzenei formációja, amely új slágereket hozott be a köztudatba és tömegekhez hozta közelebb a magyar népzenét. [Célunk, hogy] "sok embernek bemutathassuk a magyar népzene szépségeit, ötvözve zenéinket tánccal illetve olyan muzsikákkal, ami nemcsak a népzenét kedvelő füleknek okoz kellemes perceket koncertjeinken." Csík János december 30-án, a 50. születésnapját ünnepli és ezúttal különleges meglepetést tartogatott számunkra: jubileumi saját nagylemezt, amelyen táncházi zenésztársak éppúgy muzsikálnak mint a Csík zenekar tagjai, népszerű vendégművészek.

"Életem olyan pillanatait idézem fel, amelyek meghatározóak voltak számomra, örömtelieket és tragikusakat egyaránt. Utóbbit jelentette a 2002-es autóbalesetem, amikor a halálból hoztak vissza, de ahogy a címadó dal is jelzi, optimistán kell továbblépni a nehézségeken. Szerepel egy dal a boldogságkeresésről is" - mondta a művész az MTI-nek

 

 

Részlet a borítóról:

"Az "Úgy élni mint a fák" c. album méltó lenyomata annak az érzésvilágnak, amely hűen tükrözi Csík János zenei világát. A fa, amelym meleget ad, hangszerek testeként kel életre zenei érzéseket és megannyi pillanatban válik életünk részévé. Mégis a közeg, amelyben legtermészetesebb módon él, az erdő. Az erdő, melyben sétálgatva megérezhetjük azt a békességet, amely képes megtisztítani minden külső zajtól és gondolatainkat valóban a természet, a természetesség és az igazi értékek felé fordítja. Az album, amelyet a kedves hallgató kezében tart, olyan zenei válogatás, melyben a barátok, zenésztársak szíve-lelke Csjk János felé fordul, kíváncsian, érdeklődően és várva azokat a pillanatokat, melyek igazán kiemelnek a hétköznapokból. János lemezén mesél, nevet, sír, egy igazi vallomás ez az elmúlt ötven esztendőről. A muzsikák, melyek megszólalnak az albumon, igen sokszínűek, néha elröpítenek, néha táncba hívnak, vagy éppen gondolkodásra intenek. a sok szín mellett mégis egységesnek érezhetjük az albumot, hiszen a megszólaló versek és zenei gondolatok mind-mind egy igaz ember, Csík János életéről mesélnek - a hagyományból való táplálkozásról és mindannak továbbadásáról. Jó szívvel ajánlom ezt az albumot minden zeneszerető embernek." (Pál István Szalonna)

"Ratkó József 25 éve elhunyt költő egyik versének címét választottam a lemez címének. Az albumon a Csík Zenekar java része muzsikál, de mivel a zeneszámok összeállításának apropója az én 50. születésnapom, kicsit másfajta gondolatok, szempontok kerültek elő, mint egy zenekari lemezen. Bizonytalan voltam, vajon kell-e nekem saját lemezt csinálni, de az ötlet megvalósítására nagyon sok támogatást kaptam zenészbarátaimtól, ismerőseimtől" - mondta Csík János az MTI-nek.

A kis könyvformátumú, kétnyelvű CD kiadvány, Csík János több évtizedes zenei munkásságának egyfajta rövid bemutatása, összegzése. A Csík zenekar lemezein már sok meghatározó zenei összeállítás, szerkesztői munka, hangszeres és énekesi tudás, bizonyítást kapott. Ezen a zeneanyagon az évek alatt összegyűlt zenei tapasztalat, sok neves zenész barát közreműködői, alkotói segítsége hoz létre egy igényes és méltó produkciót mindannyiunk számára.

A nevesebb közreműködők között kell említeni Dresch Mihályt, Liszt díjas zenész barátot, aki a magyar jazz muzsika kiemelkedő egyénisége, a magyar népzene szívbéli tisztelője, Presser Gábort Kossuth díjas zenészt, aki három, néhány mondatban megírt életpillanat zenei aláfestését teszi, Barcza Zsoltot Kossuth díjas zenészt a Csík zenekarból, cimbalmon, aki szerzőként is segít. Hegedűn Pál István „Szalonna" a Magyar Állami Népi Együttes prímása, míg szájharmonikán Ferenczi György zenekarával teszi teljessé a zenei élményt.

A kiadvány műfaját aligha lehet határozottan megfogalmazni, az összefoglaló szándék, a sokszínű zenei tapasztalat és a fent említett közreműködők zenei egyénisége, a lemezen szereplő muzsikák alapján. Ahogyan a hétköznapi életünk is körülvesz sok-sok értékes, bár más stílusú, műfajú alkotásokkal, ezen a lemezen is az emberi élet nehéz és szép pillanatai egyaránt fognak megszólalni.

 


Csík János: Úgy élni mint a fák

  1. Sírva-vígadva /Kiskunság/ (Trad. Arr: Széles András - Csík János)
  2. Keserves, hoina és vert kezes /Moldva/ (Trad. Arr: Dresch Mihály - Csík János)
  3. Császárkörte nem vadalma /Kalotaszeg/ (Trad. Arr: Csík János)
  4. Hegyen ülök /Erdély - Bonchida/ (Trad. Arr: Csík János)
  5. A rózsa (Zene és szöveg: Presser Gábor - Csík János)
  6. A fény felé (Zene és szöveg: Csík János - Szabó Attila - Szabó Balázs)
  7. A boldogság kereső (Zene és szöveg: Csík János - Ferenczi György)
  8. Úgy élni, mint a fák (Zene és szöveg: Csík János - R. Friml - Ratkó József)

Közreműködők:

Bartók József - bőgő

Csík János - hegedű, ének

Ifj. Barcza Zsolt - cimbalom, tangóharmonika

Dresch Mihály - fuhun

Kunos Tamás - brácsa, dob

Majorosi Marianna - ének

Németh László - zongora

Pál István Szalonna - hegedű

Presser Gábor - zongora

Szabó Attila - gitár

Széles András - citera

 

Ferenczi György és a Rackajam:

Apáti Ádám - szájzongora

Bizják Gábor - vadászkürt

Ferenczi György - szájharmonika

Jankó Miklós - cajon

Pintér Zsolt - mandolin

 

Táncosok: Lukács László és Haránt Eszter

Zenei rendező: Csík János

Hangmérnök: Dióssy D. Ákos

Fotó: Mándi Emese

Grafika: Kiss Dóra

Angol fordítás: Sue Foy

Producer: Csík János, Horváth László

Kiadvány menedzser: Lévai Melinda

 

 

Az album megvásárolható a Fonó webboltjában itt: 

http://webbolt.fono.hu/termek.php?id=2364


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek