Megjelent az új Tárkány Művek lemez

A nyáron megjelent a Prima Primissima Junior díjas Tárkány Művek harmadik nagylemeze.

 

A Tárkány Művek harmadik nagylemeze Dresch Mihállyal:

ŐSZI VÁZLATOK


A Prima Primissima Junior díjas Tárkány Művek nyáron megjelent harmadik nagylemeze őszi hangulatokat idéz; az előző év végén felvett élő koncertfelvételek zenei anyagával befelé fordulásra, elmélyülésre hív. Anakronizmus? Korántsem. Az introverzió időtől független és bár a korszellem a hangos és harsány üzeneteknek kedvez a zenekar éppen ennek ellenkezőjére szeretné felhívni a figyelmet: a lelassulásra, szemlélődésre. Az album elkészülése is ezt tükrözi, a télen felvett anyagok utómunkái több hónapon át tartottak, míg végül a Dresch Mihállyal felvett közös lemez megjelent. „A belső szemlélődés szükségszerűen halkabb, lassabb, nehezebb és ezért könnyen rejtve marad. A zenekar sem állhat korán kívül, így zenéjében a látszat szerint dominálnak a nyári könnyedséghez kapcsolható dalok, valójában azonban ennek a felszínnek van háttere, van mélysége. Ez a mélység tárja föl magát ezen a lemezen, már amennyire föltárulhat, hiszen a mélység maga a titokzatosság, a megfoghatatlan és a fölfoghatatlan." - vallják az alkotók.

Az ősz a befelé-fordulás kezdete, útban a beteljesítő tél felé az örök körforgásban. Ennek az időszaknak jegyében született ez a különleges album is, amelyre bensőséges hangulatú őszi és téli klubkoncertek fölvételeiből válogattak az alkotók. Ennek a háttérnek részeként tekinthető Dresch Mihály és az ő művészete is. Előbb követendő példa és inspirációs forrásként, később alkalmi vendégművészként, ezen az albumon pedig már valódi társként jelenik meg. Két dala, és a neki ajánlott Városban is fölkerült az albumra, emellett a számok többségében csodálhatjuk a játékát.

A lemez dalainak többsége már megjelent a korábbi albumokon, így az album érdekességét nem ez adja, hanem a szövegükben és zenéjükben kiegészített darabok, az egyedi, rögtönzött szólók, amelyek végre nem a hangstúdió holt tereiben, hanem a reagáló közönség résztvevő jelenlétében hangzanak el, és ettől különleges izgatottsággal és szuggesztióval telítődnek.

Az Őszi vázlatok gondolatok, hangulatok és élmények jegyzetei az elmúlt öt évből, részben visszatekintő, részben összefoglaló, egy kör téli bezárása, amelynek nyáreleji megjelenésekor már egy új korszak - kis szójátékkal körszak - indul a zenekar életében, hiszen a nyári fesztiválprogramok után készülnek október 1-jei nagykoncertjükre a Müpában.

„Ez a néhány éve együtt muzsikáló, Tárkány-Kovács Bálint zeneszerző-szövegíró-cimbalmos által alapított ifjú csapat már az első, 2010-ben megjelentetett nagylemezével (Arcomba az arcod vésted) vastagon szedve írta be magát mind a hazai, mind pedig a nemzetközi világzenei színtér nagykönyvébe." (Rácz Mihály, Lángoló Gitárok)

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek