MEGJELENT! Góbé Zenekar: Ez van!

Az "Ez van!" c. új lemez kilenc új felvételt tartalmaz, amelyek közül néhány már elhangzott koncertjeiken, de a dalok többségével először csak az új albumon találkozhat a közönség.

 

A góbéval nem érdemes ujjat húzni, mert úgyis túljár az ember eszén - tartja a mondás. Nevüknek megfelelően második albumukon is furfangosan keverik a különböző stílusokat a Kárpát-medence különböző szögleteiből érkező ifjú muzsikusok. A magyarszováti, a szászcsávási, a csíki, a moldvai és a dunántúli népdalok, balladák és dallamok magától értetődő természetességgel kapaszkodnak össze a jazz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel, kialakítva a Góbéra jellemző egyéni zenei szövetet. A szám szerint kilenc új felvételt tartalmazó lemez a Fonó gondozásában jelent meg; hamarosan kapható a terjesztőknél és a digitalis felületeken.

A Góbé zenészeinek természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában, amit saját zenei anyanyelvként, önkifejezésként használnak. Ugyanilyen magától értetődő a könnyű- és a klasszikus zene jelenléte zenéjükben, hiszen ezek is kulturális identitásuk részei. Ezeket a hatásokat szabadon variálják, lazán létesítenek párbeszédet a műfajok között. Muzsikájuk, bár népzeneként azonosítható, de túllép azon, vagy akár a világzene szokásos keretein is. Zenéjük jó arányérzékről és iróniáról tanúskodik, ügyesen játszanak a különböző műfajokban rejlő energiákkal, hangulatokkal. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. "Ez van!"

Az új lemez egyik száma, a Sír a szemem tavaly októberben már megjelent a Fonó World Music Selection 2014 című válogatáson, amely kiadvánnyal a kiadó megjelent a 2014 októberi WOMEX-en.

Az "Ez van!" c. új lemez kilenc új felvételt tartalmaz, amelyek közül néhány már elhangzott koncertjeiken, de a dalok többségével először csak az új albumon találkozhat a közönség.

 

A zenekar:

Kiss B. Ádám - hegedű, brácsa, ének

Egervári Mátyás - cimbalom, brácsatambura, ír fuvola, ír furulya, vokál

Csasznyi Imre - basszprímtambura, ének

Vizeli Máté - brácsák, hegedű, koboz, prímtambura, gitár, vokál

Czupi Márton - dob, ütőhangszerek, vokál

Tímár Márton - nagybőgő, vokál

 

 

A lemezen közreműködő művészek:

Vizeli Balázs (hegedű)

Porteleki Áron (dob)

Magyaróvári Viktor "Kayamar""Kayamar" (ének)

Simó Csongor (elektromos gitár, szájharmonika)

 

  1. Fel 4:20
  2. Szivárvány 5:24
  3. Dunántúli blues 5:08
  4. Mindenkinek 5:42
  5. Ez van! 4:55
  6. Csúszik-mászik 5:12
  7. Bánat 4:12
  8. Sír a szemem 4:06
  9. Csillagok 3:01

 

A felvételeket készítette, keverte: Simó Csongor

Design: Goór Attila

Fotó: Németh Anna

 

A felvételek a Hagyományok Házában, a Fonó Budai Zeneházban és a Fortissimo Audio Works stúdiójában készültek. 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek