Megállapodás született a CEU bécsi kampuszáról

A Közép-Európai Egyetem állandó kampusza a bécsi Otto Wagner Areal területén lesz - erről döntött tegnap az egyetemi bizottság és a bécsi városvezetés.


Június végéig aláírhatják a szükséges dokumentumokat is. 
Michael Ludwig polgármester üdvözölte a döntést, mint elmondta, ezekben a nehéz időkben méginkább szükség van ilyen jövőbe mutató lépésekre. „A CEU egy világhírű és patinás intézmény. Bécs nem csak okos, tehetséges és szorgalmas diákokat fog adni az egyetemnek, de az Otto Wagner Areal kampusszá alakításával egy ideális helyszínt is az egyetemi oktatáshoz. Mindent megteszünk, hogy a végső egyeztetések mielőbb megvalósulhassanak" - mondta. 
A CEU vezetése „történelmi döntésnek" nevezte a megállapodást. Az egyetemi bizottság elnöke, Leon Botstein szerint „az Otto Wagner Areal egy fantasztikus helyszín, ami történelmileg és kulturálisan is nagy jelentőséggel bír Bécs számára. Biztos vagyok benne, hogy megfelelő otthona lesz a kutatás, oktatás, kultúra és művészetek nemzetközi központjának." Michael Ignatieff egyetemi rektor hozzátette még, együttműködnek a helyi közösségekkel a munkálatok során és továbbra is biztosítani fogják, hogy a terület mindenki számára látogatható legyen. 
A szóban forgó terület, mely Bécs Steinhof városrészében található, magában foglal több épületet is, többek között egy kórházat, villákat és pavilonokat. A híres építész, Otto Wagner keze nyomát viseli, aki többek között a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát is tervezte. A CEU 2019 óta van jelen Bécsben, eddig azonban csak ideiglenes kampusza volt. Steinhofban a teljes rendelkezésre álló terület egyharmadán  - ez 35.000 négyzetméter - maga a kampusz kerül kialakításra, egy másik harmadon pedig kollégium lesz. A fennmaradó részt főleg kutatási célokra szánják.Képaláírás és copyright: 
Otto Wagner Kórház © Schaub-Walzer / PID


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek