Megalakult a Magyar Nemzeti Múzeum Tudományos Tanácsadó Testülete

2021. december 16. - Tíz taggal, köztük a Magyar Tudományos Akadémia Elnökével alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeum Tudományos Tanácsadó TestületeA bizottság feladata többek között a Magyar Nemzeti Múzeum új, állandó kiállításainak előkészítésének tudományos, szakmai és társadalmi felügyelete, valamint a hazai múzeumi intézményrendszer átalakításáról készítendő koncepció véleményezése. Az ünnepélyes aláírásra a Széchényi-teremben került sor.

"A Nemzeti Múzeumnak nemcsak gyűjteménye bemutatását és gyarapítását kell felvállalnia, hanem az ország egyik legfontosabb tudományos intézményeként a magyar történeti emlékezettel kapcsolatos tudományos munkát is el kell végeznie" - mondta el az MTI-nek csütörtökön a múzeum főigazgatója.

L. Simon László hangsúlyozta: az MNM jelenleg is nagyon képzett tudományos szakembergárdával rendelkezik, de olyan feladatok állnak az intézmény előtt, hogy érdemes ezekhez egy tudományos tanácsadó testület közreműködését is igénybe venni.

A legfontosabb feladat a múzeum állandó kiállításának megújítása, ennek forgatókönyvével úgy szeretnénk elkészülni 2022 végére, hogy széles körű szakmai és tudományos konszenzus legyen mögötte - emelte ki.L. Simon László elmondása szerint a testületben részben olyan egyetemek rektorai foglalnak helyet, amelyekkel az MNM stratégiai együttműködést alakított ki: nemrég született például oktatási szerződés az ELTÉ-vel, közös restaurátorképzés zajlik a Képzőművészeti Egyetemmel, de együtt akarnak működni a muzeológusokat is képező Debreceni Egyetemmel vagy a nemrég megalakult Tokaj-Hegyalja Egyetemmel is.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a testület tagjai tekintélyes tudományos és közéleti legitimációval rendelkeznek, valamint olyan művészeti területeken is aktívak, amelyek a Nemzeti Múzeum gyűjteményeihez és kutatásaihoz igazíthatók. Az általuk vezetett intézmények földrajzi értelemben is sokszínűséget mutatnak és tekintettel vannak az MNM számos filiáléjának elhelyezkedésére vagy a tervezett intézményegységek helyére.

Mint hozzátette, a Tudományos Tanácsadó Testületet a hazai múzeumi intézményrendszer átalakításáról készítendő szakmai anyag kidolgozásába is szeretnék bevonni. A tagok emellett javaslatokat fogalmaznak meg az intézményi stratégiával, a kiállítási politikával kapcsolatban, a történelmi emlékezethez kapcsolódó feladatokra vonatkozóan, valamint az oktatási és tudományos programokat illetően is.A csütörtöki alakuló ülésen a testület elnökének Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét választották meg, míg a társelnöki feladatokat Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke látja el.

A testület további tagjai:
  • Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora;
  • Erős István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora;
  • Fejérdy Tamás, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tiszteletbeli elnöke;
  • Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora;
  • Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora;
  • Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumi elnöke;
  • Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója;
  • Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora; valamint
  • Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője.
"A Tudományos Tanácsadó Testület negyedévente fog ülésezni, de bizonyos témákban akár személyes jelenlét nélkül is kikérik majd a tanács tagjainak véleményét" - mondta el L. Simon László.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek