Margit kimutatja a foga fehérjét

Igen, még mindig ő, aki minden nap új dolgokkal lep meg minket...

 

 

Tavasszal örökbefogadott, majd később szabadon engedett galambunk, Margit, kamaszos báját, hogy stílszerű legyek, szárnyra bocsátotta. Madarunk nem tágít a házunk tájáról, ragaszkodása megható, ám mélyreható változásokon ment keresztül. Margit megnőtt, megtollasodott, fehér tollruhája elegáns szürke zsakettet kapott, megnyúlt farktollait kettő darab kacér csík díszíti, és elismert tagja lett a ház körüli madártársadalomnak. Margit okos és megfontolt, valamint roppant kíváncsi.  A minap meghallva a pár hetes kismacskák anyahívó vészjeleit az emeleti szobából, lassan, lépésről-lépésre araszolva megközelítette a párkányon egyensúlyozva az ablakot, majd behajolva aggodalmasan figyelte fejét forgatva a hancúrozó cicapopulációt. Az idillnek a macskamama megjelenése vetett vége, aki rég feni a fogát Margitra.

Margit minden esti megjelenése és rituális alvásra készülődése hallatlan izgalomba hozza a ház három macskáját. Úgy szürkületkor betoppan, elfogyasztja vacsoráját a ház féltetőjére helyezett tálkából, akkurátusan iszik rá, majd elegánsan átlibben a ház oldalán futó gázcsőre. Itt mélyen elgondolkodva pihen, meditációját néha megszakítja egy kis vakarózással, aztán tollruhájának alapos átvizsgálásába kezd. Mikor minden tolla elképzelésének megfelelően áll, megrázza magát, fél lábát kacér mozdulattal felhúzza, így álldogál maradék piros lábacskáján, majd kecsesen elhelyezkedik a csövön. Sötétedésre fejét fél szárnya alá rejti. A mai műsornak vége. Margit alszik. Ezt a produkciót minden este legalább egy macska vágyakozó tekintete kíséri.

A minap reggel lelkes és erőteljes burukkolást hallottunk, majd mire kiszaladtam, Margit az utcai vezeték drótján hintázott egy jóképű vadgalamb társaságában. Az eleséget is megmutatta neki, mi több, egy szemtelen verébcsalád is belekóstolt a menübe, de Margit erőteljes fellépésével elzavarta őket. Repeső szívvel néztem a vadgalambos kalandot, Margit szép kis galamblány, megérdemli, hogy megtalálja a boldogságot egy fess galambfi oldalán, gondoltam.

A meglepetés akkor ért, mikor egy napon újfent elhangzott a burukkolás, és én megpillantottam Margitot, amint önfeledten és hangosan udvarolt a kéménynek. Nyakát felfújta, fejét lehajtotta, és egy mindenre elszánt hím galamb nászlépéseit gyakorolta bőszen. Még hogy Margit, csóválta a férjem a fejét, ez egy amorozó, meglásd nem telik el egy hét, és asszonyt hoz a házhoz. Igaza is lett, Margit naponta üldözi szerelmével a fiatal vadgalambokat a háztetőn, a kutyák lelkes és bíztató ugatása közepette. Feltűnően megszaporodtak a csinos galamblányok a környékünkön, pláne mióta Margit felfedezte az előző lakó által kialakított galambröpdét a padláson. Galambom igazán fess, koszt-kvártély biztosítva, így minden esély meg van rá, hogy jövőre kis galambokkal gyarapítsuk társulatunkat. Ja, és hogy a neve Margit? Az kit zavar ebben az identitászavaros világban ?!

 

Margit korábbi kalandja

 

Kép forrása

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Juhász Kató
#15. 2011. szeptember 10. 18:26
Katuska, drága neked van igazad.
A szív szavára kell hallgatni a madárnak is.
előzmény: katuska hozzászólása, 2011. szeptember 10. 13:52
katuska
#14. 2011. szeptember 10. 13:52
Amúgy a férjem elhatározta, hogy "nőt" szerez Margitnak a galambpiacról. Én inkább a szív útjaiban hiszek, van itt egy kedves gerlelány... :))
előzmény: Döme Zsuzsa hozzászólása, 2011. szeptember 9. 18:47
agnes-senga
#13. 2011. szeptember 9. 21:11
Igazán jó volt olvasni, de ez nem véletlen. Ami ilyen jól van megírva, az csak az lehet. Nagyon tetszett. steretettel agnes
Döme Zsuzsa
#12. 2011. szeptember 9. 18:47
Könnyen bocsátja szárnyra kamaszos báját Margit, ha a galambszívű Katuska - előbb-utóbb: galambász -minden este a féltetőre teszi neki a vacsoráját és az innivalóját.
Erre a novellára nekünk is inni kell egyet!
dezsoili
#11. 2011. szeptember 9. 14:54
Drága Katuska! Igazad van, kit zavar? Talán ma már újra divat férfinak nővel... vagy le lennék maradva? Ötletes, humoros, jól megszerkesztett írás. Mint mindegyik műved, ez is pazar, gratulálok. Ili.
Answer
#10. 2011. szeptember 7. 19:29
Előfordul, hogy csak később derül ki a madárka neme...
De aztán felreppen a fátyol!
Örömmel olvastalak!
Szeretettel: answer
katuska
#9. 2011. szeptember 7. 18:54
Igen, kedves Balage, elvben kell lennie még egy résznek a Margit-saga-ból. A címe: Isten veled, Margit.De ha így marad az sem gond. Ja, és köszönöm!
előzmény: Balage hozzászólása, 2011. szeptember 7. 15:01
katuska
#8. 2011. szeptember 7. 18:52
Köszönöm, hogy olvastatok. Ez a Margit csak úgy jött, mint a Teremtő nagy ajándékai általában. Szeretem, ha reggelente kilépek az ajtón és ott sürög-forog körülöttem három db. kutya meg három db. macska(+ a négyek bandája=négy kis cica) ráadásul Margitka ott burukkol a háztetőn. Kicsit olyan feeling, mintha én lennék Hófehérke.
Mimmy
#7. 2011. szeptember 7. 18:29
Köszönöm Neked a galambokat.
janos
#6. 2011. szeptember 7. 17:29
Kedves kis galambos, galambom.
Jó az írás. Boldogságot varázsol szívemben.
Gratulálok!
János
Mara
#5. 2011. szeptember 7. 16:05
Gratulálok írásodhoz. Szépen turbékolnak a szerelmesek a háztetőn.
Szeretettel: Mara
Juhász Kató
#4. 2011. szeptember 7. 15:01
Kedves Katuska!
Boldogan olvastam Margitról. Ő látható a fotón?Jó úton haladtok a galambászat felé.
Egy galambból két galamb, majd több.
Sok örömet tudnak adni ezek a szárnyas jószágok.
Nagyon szépen írtál róla, gratulálok!
Balage
#3. 2011. szeptember 7. 15:01
Jó írás. Remélem, nem gond, hogy az elődjét is. Hirtelen nem rémlik, hogy lett volna több rész is, de ha igen, akkor szólj, s belinkelem ;o)
Eliza Beth
#2. 2011. szeptember 7. 09:16
Gyerekkoromban meg Mariska bácsi votl a szomszéd....
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek