Marcia és Thomas Mitchell: Egy kém az iraki háború ellen

Katharine Gun, a brit titkosszolgálatnál dolgozik mandarin nyelvű fordítóként. Egy nap a képernyőjén egy nyílt, leplezetlen felhívás jelenik meg: felhívás konspirációra.

 

Semmi nem veszélyesebb az igazságnál

„Katherine Gun az emberiesség hőse" (Sean Penn)

 

Az amerikai-brit kémakció célja, hogy megszerezzék az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását a 2003-as iraki invázióhoz. A képviselők igen szavazatainak érdekében a hivatali és magán telefon beszélgetéseik lehallgatását javasolják. Miközben George Bush és Tony Blair a nyilvánosság előtt elhitette, hogy diplomáciai úton mindent megtesznek az iraki ügy diplomáciai megoldására, a színfalak mögött semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy hivatalosan törvényessé tegyék a háborút, hogy manipulálni próbálják a Biztonsági Tanácsban leadott szavazatokat.

Katharine lelkiismeretére hallgatva, megszegve a titoktartási előírásokat, a szigorúan bizalmas információt eljuttatja a sajtónak. A fiatal hölgy úgy érezte, hogy arra kérik őt és kollégáit, hogy vegyenek részt egy törvénytelen folyamatban, amelynek végcélja a nemzetközi jogot sértő invázió. Jóval később, 2005 tavaszán úgy tálalták a közvéleménynek a történteket, hogy a hírszerző munkát a politika céljaihoz igazították.

A bátor tettnek súlyos következményei lesznek, letartóztatják, perbe akarják fogni, munkáját elveszíti. Közben török férjét is ki akarják toloncolni Angliából..

Sokan követelik Kathrine elitélését. Tony Blair akkori brit miniszterelnök kijelentette, hogy az információk kiszivárogtatása nem maradhat büntetlenül. A könyv megírását alapos kutatómunka előzte meg, a szerzőpáros pedig lehengerlően meséli el ennek a bátor fiatal nőnek a történetét. Katharine cselekedete mellett a szerző a hasonló, a közérdek érdekében tett „kiszivárogtató" tettétől, s annak következményeiről is beszámol. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés a könyv olvasása kapcsán, hogy mi a fontosabb a az állami titoktartás vagy a közérdek? Árulás vagy jó cselekedet- e- a bizalmas információk kiszivárogtatása?

A történet alapján készült filmet Keira Knightley főszereplésével várhatóan a hazai mozikban is bemutatják.

Az Athenaeum kiadó gondozásában megjelent könyvet Szieberth Ádám fordította.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek