Mancs - 2015. január 29-től a mozikban

Több éves előkészület után 2015. január 29-én mutatják be a Mancs c. családi filmet. Január 29-től a Mancs országszerte látható a magyar mozikban.

 

Mancs

színes, magyar játékfilm

 

Bemutató: 2015. január 29.

 

Több éves előkészület után 2015. január 29-én mutatják be a Mancs c. családi filmet. Január 29-től a Mancs országszerte látható a magyar mozikban.

Pejó Róbert rendező legújabb alkotását a világhírű magyar mentőkutya története ihlette, azonban a film története fiktív, a forgatókönyvet a képzelet szülte. A Mancs c. film tiszteletadás a világ összes mentőkutyája előtt, akik bátorságuknak köszönhetően emberek életét mentik meg. A Mancs c. alkotás egyben a magyar mentőkutyáknak is emléket állít.

 

A technikai fejlődés ellenére, a mentőkutyák a mai napig nélkülözhetetlen és pótolhatatlan segítséget jelentenek a katasztrófahelyzetben, az eltűnt emberek keresése során. A haiti földrengést követően a mentőkutyák 132 túlélőt találtak a romok alatt. A hazai mentőkutyák évente több száz esetben segítik az eltűnt emberek kutatását, a mentők és a rendőrség munkáját. A magyar mentőkutyák a világ élvonalába tartoznak: 2009-ben a Mentőkutya Világbajnokságon a magyar csapat nyerte el a világbajnoki címet. A Mancs c. film hálaadás és tisztelgés a négylábú hősök előtt.

 

A Mancs c. film bemutatóját nagy várakozás előzi meg, az utóbbi időkben a több generációt megszólító mozifilmek szinte teljesen eltűntek a hazai piacról, a Mancs - ebben a tekintetben is - hiánypótló alkotás.

Pejó Róbert (Látogatás, Dallas Pashamende) rendező és Kántor László producer szándéka szerint, a Mancs művészileg igényes, szórakoztató, vidám, könnyed, a család minden tagja számára élvezhető alkotás.

Pejó új filmjének főszereplője, a magyar nézők egyik kedvenc színésze, Trill Zsolt, de fontos szerepet kapott Keresztes Tamás, Holecskó Orsolya, Szacsvay László, Szarvas József, Pásztor Erzsi és Nyári Oszkár is. A Mancs címszerepét Alex és Ropi nevű németjuhászok alakítják, akiket Halász Árpád kutyakiképző készített fel a Gödöllői Kutyasport Központban.

 

A Mancs története a 90-es években játszódik egy magyarországi kisvárosban. Fehér Zoltán villamos-szerelő és felesége, Eszter első gyermeküket várják. Zoli elhunyt öreg barátjától egy hiperaktív németjuhász kölyköt örököl, akit befogad épülő hegyi házába, de felesége előtt titokban tartja. A kutyát Mancsnak nevezi el, kitűnő mentőkutyává képzi, azonban hazugságai miatt a családjában és a munkahelyén egyre nagyobb bajba keveredik.

A film bemutatja a kiskutya és gazdája egymásra találását, a cselekményben nyomon követhetjük, hogyan küzdik le együtt a nehézségeket, és válnak összetartó, profi mentőcsapattá.

A film felépítése keretes történet, amelyben egy fiatal anyuka mesekönyvből olvassa fel kislányának Mancs kalandos életét. A könyv illusztrációi életre kelnek, a szereplők megelevenednek, és kibontakozik a feledhetetlen történet: hogyan válik egy árva kiskutyából és szerető gazdájából a brassói földrengésben embereket mentő hős csapat.

A mesét hallgató kislány érzelmei átszínezik eseményeket, de a nézők Mancs bőrébe is belebújhatnak, így a sztori a gyerek és a kutya képzelete, érzékelése szerint alakul. A kellékek, a perspektívák, a színek stilizáltak, a film a dimenziókkal játszik, a tárgyak óriásira nőnek, vagy kicsire törpülnek, félelmetessé vagy vonzóvá válnak, attól függően, hogy Böbe és Mancs érzelmei mit diktálnak.

A valóságtól eltérő látásmód kiváló eszköze az animáció, amely a játékfilmet kiegészítve jelenik meg a vásznon. A film látványvilága Banovits Tamás díszlettervező és Igor Lazin animációs szakember együttműködésének eredménye. A Mancs a játékfilm és a rajzfilm különleges ötvözete, amely kicsiket és nagyokat egyaránt lenyűgöz.

 

Pejó Róbert kiemelte: "Nagy kihívást jelentett megtalálni a gyerekek, a szülők, a nagyszülő közös nyelvét, hogy a Mancs történetében és képi világában egyaránt izgalmas legyen minden korosztálynak. A film a realitásban játszódik, de időnként animációra vált, a gyerekek könnyedén ugrálnak a két világ között, a felnőtteknek pedig izgalmas élmény. A film legfontosabb üzenete, mindannyiunk rejtett vágya, ami bármelyikünkkel, bármikor megtörténhet: hőssé válni a mindennapokban. A Mancs a hétköznapi emberben élő gyermeki vágyat viszi a vászonra: a barátság, az összefogás, a hűség, és a kitartás nagy tettekhez vezethetnek."

 

A meseszerű történet bővelkedik izgalmakban, Mancs és gazdája csodálatos kalandjai lebilincselik a nézőt, a sztori vége pedig érdekes fordulattal zárul. A Mancs a szeretet, a becsület, a bátorság és az összetartozás filmje, amelynek üzenetében az életmentés nemcsak fizikai, hanem lelki dimenzióban is megjelenik.

 

A Mancs forgatókönyvírója Szy Katalin és Pejó Róbert, operatőre Szatmári Péter, zeneszerzője Márkos Albert, vágója Roszik Gergely.

A film költségvetése 375 millió forint, az Új Budapest Filmstúdió produkciójában készült, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a TV2 közreműködésével, forgalmazója az A Company Hungary.

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Hóvirág