Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Covid19 idején

Tagintézményeink zárva, de nem maradunk események, hírek nélkül

 

 

A COVID-19 koronavírus járvány terjedésének megakadályozása miatt a magyar kormány az ország egész területére kiterjedő rendkívüli jogrendet és kijárási korlátozásokat hirdetett, illetve elrendelte a múzeumok bezárását is.
Figyelembe véve a kormány határozatát, a múzeum összes meghirdetett rendezvénye (tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások) elmarad, valamint bezár olvasó- és kutatószolgálatunk is.
 
Tagintézményeink (az Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Műszaki Tanulmánytár, az Alumíniumipari Múzeum, a Vegyészeti Múzeum, a Kohászati Gyűjtemény) november 10-től bizonytalan ideig ZÁRVA tartanak.
 
Ha nyitvatartási rendünkkel kapcsolatban bármilyen változás történik, azt természetesen minden kommunikációs csatornánkon közölni fogjuk.

Játékos ismeretterjesztés az online térben - jön a DEMÓ3!

 Már most nagy érdeklődés övezi a Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolája közös szervezésében megvalósuló DEMÓ 3 online eseményt, vagyis a Digitális Edukációs Múzeumi Órák sorozat harmadik virtuális állomását. A digitális múzeumpedagógiai esemény november 23-án debütál majd az online térben, Híres magyarok tematikával a 3-12. évfolyamos diákok számára, ahol közel 40 múzeum feladatait és játékait gyűjtik össze a szervezők korosztályi bontásban. Természetesen tagintézményeink is készülnek az eseményre!
 
A májusban és júniusban létrehozott DEMÓ 1 és DEMÓ 2 projektek során 16.000 látogató, több, mint 120.000 oldalletöltéssel vett részt a virtuális rendezvénysorozaton - ezúttal következik a folytatás, a DEMÓ 3 esetében eddig néhány nap alatt több, mint 200 pedagógus jelezte részvételét, tervezetten több, mint 7500 diák bevonásával országosan és határon túlról is.
A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok korosztályi bontásban, egy rövid regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetőek lesznek virtuális feladatsorok formájában november 23-án a DEMÓ 3 napon, illetve a későbbiek folyamán is szabadon használhatóak majd oktatási célból. 
 
A résztvevők a játékos feladatokat az újonnan induló www.virtualismozaikmuzeumtura.hu oldalon strukturáltan, összegyűjtve tekinthetik meg, ahol a Mozaik Múzeumtúra korábbi virtuális programjait és a hazai múzeumok digitális tartalmait is elérhetik.
Már több, mint 500 tárgy került gyűjteményünkbe az M3-as metró felújítása során.
Múzeumunk szakemberei a BKV-val szorosan együttműködve ismét bejárták a 3-as metró most lezárásra került állomásait: a Nyugati pályaudvar, a Deák tér és a Kálvin tér állomásról összesen 41 ikonikus műtárgyat mentettünk meg. 
Néhány napja kezdődött meg a 3-as metró középső, Lehel tér és Nagyvárad tér közötti szakaszának felújítása. Múzeumunk szakemberei - a két korábbi szakasz lezárásakor megszokott gyakorlathoz hasonlóan - a BKV-val szorosan együttműködve számos értékes műtárgyat, az utasok emlékezetében szimbolikusként megmaradó elemet mentettek meg.
Muzeológusaink a BKV Zrt.-vel együttműködésben a kezdetektől szakmai alapon kiválogatják a közlekedéstörténeti szempontból értékes, az állomásokról kikerülő tárgyakat, köztük narancs- és citromsárga padokat, utastájékoztató táblákat, térképeket, fali kőburkolatokat, fém burkolatelemeket és gépészeti eszközöket. Szakembereink ismét bejárták a lezárásra került állomásokat (a Kálvin teret, a Deák teret és a Nyugati pályaudvart), hogy kiválasszák azokat a tárgyakat, amelyeket a Múzeum gyűjteményébe helyez és megőriz.
A vonal felújítása során összesen 510 műtárgy érkezett múzeumunk gyűjteményébe, amelyeknek származási helye a következőképpen alakult:

  • A Lehel tér és Újpest-Központ közötti metrószakaszról összesen 232,
  • A Kőbánya-Kispest és Népliget közötti állomásokról 128,
  • az Arany János utcai és a Ferenciek tere állomásról 63,
  • a Semmelweis-Klinikák és a Corvin negyed állomásról 46,
  • a Deák Ferenc tér, Kálvin tér és Nyugati pályaudvar állomásról pedig 41

műtárgy került a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe.
A Deák téri metróállomás falburkolatába illesztett ikonikus alkotás, João Rodrigues Vieira portugál képzőművész betűcsempékből álló műve - amelyen portugál költemények magyarra fordított és magyar költemények portugálra fordított részletei betűzhetők ki - szakszerű tisztítást követően eredeti helyszínén marad. 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek