Madéfalvi megemlékezés

A csikorgó fagy ellenére özönlöttek a madéfalviak és meghívottjaik az ünnepi műsorral egybekötött szentmisére, amelyen a pusztinai csángók és hagyományőrző huszárok is jelen voltak.

A székelység emlékeiben ma is eleven él az osztrákok által elkövetett mészárlás emléke: Madéfalván a házakra kitűzött magyar zászló is felhívja a figyelmet az 1764. január 7-ére virradó éjszaka áldozataira.

 

Az 1764-es madéfalvi veszedelem évfordulója alkalmával rendezett megemlékezésre meghívást kaptunk, és örömmel részt vettünk a megemlékezésen, mert Pusztinát is e tragikus esemény után alapították az elmenekült székelyek.

 

A megemlékezés a madéfalvi római katolikus templomban szentmisével kezdődött, ahol a Zöld Péter Általános Iskola tanulói mutattak be ünnepi műsort. Ennek folytatásaként minden résztvevő felvonult a Siculicidium emlékművéhez, ahol Nyisztor Ilona elénekelte a Mikor Csíkból kiindultam/ Színyem nem volt, úgy búsúltam..., majd Szentes Csaba helyi polgármester tartott köszöntőbeszédet. Utána Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter tartotta meg ünnepi beszédét, majd Maros, Kovászna és Hargita megye tanács-elnökei, szenátorok és képviselők, és Balogh György, a Magyar Köztársaság csíkszeredai konzulja méltatta az egybegyülteket.

 

Beszédeikben az összefogást, az egymásra figyelést emelték ki, mert csak így lehet jövője Székelyföldnek, az erdélyi magyarságnak, a moldvai csángómagyaroknak.

A koszorúzás a székely himnusszal kezdődött, és a magyar himnusszal zárult. A beszédek között szavalat és csángó asszonyok kórusának éneke hangzott el. Az emlékműtől az ünnepség meghívottai a kultúrotthonban meleg ebédre voltak hivatalosak, majd a helyi iskolába vonultak, ahol a Forradalom és szabadságharc 1848-1849 című vándorkiállítást tekinthették meg.

 

 

Köszönjük Szentes Csaba madéfalvi polgármester meghívását, támogatását, köszönjük a Tatai Polgármesteri Hivatal hozzájárulását, ami lehetővé tette részvételünköt az ünnepségen!

 

Bartha András

 

Forrás: pustiana.ro

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Döme Zsuzsa
#3. 2011. január 11. 20:47
Megtiszteltetés és felemelő érzés lehetett ott lenni.
katuska
#2. 2011. január 10. 18:40
Kedves Bartha András, én meg azt köszönöm, hogy olvashattunk ezt a megemlékezést
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek