LXXX - Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész kiállítása

A kiállítás a járványügyi intézkedések függvényében lesz látogatható

Vigadó Galéria (Pesti Vigadó, az MMA székháza | V. szinti kiállítótér)

2020. december 15. - 2021. április 20.

Kurátor: Wehner Tibor művészettörténész

 

 

Csíkszentmihályi Róbert, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze 2020-ban töltötte be nyolcvanadik életévét. A sokoldalú, a szobrászat minden területén otthonosan mozgó, gazdag munkásságot teremtő szobrász, akinek történelmi emlékművei, emlékszobrai, díszítő jellegű alkotásai, díszkútjai a hazai és külföldi városok közterein, középületeiben lelhetők fel, számos domborműves emléktáblát, valamint síremléket is készített az elmúlt öt évtizedben. E rendkívül gazdag akadémikusi-művészi életmű előtt tiszteleg a Pesti Vigadóban 2021. április 20-áig az MMA Képzőművészeti Tagozat szervezésében megrendezett tárlat.

Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész az oeuvre műcsoportjait, ciklusait felvillantó kiállításának szobrai között szemlélődve felismerhetjük, hogy miként őrzi és élteti ez az alkotó a több évezredes művészeti múlt által kialakított, a klasszikus eszményekkel vezérelt művészeti tradíciót, és azt is, hogy önálló gondolati és formai invenciói révén hogyan avatja műveit különös, a szépségek és a rútságok szféráiban kalandozó korszerű plasztikai szintézissé. Az 1960-as évek közepe óta folyamatosan, és látszólag konfliktusmentesen épülő életmű a szobrászati alkotóterületek, az ágazatok harmonikus egyensúlyára alapozott: az öt és fél évtizedes munkásságot vizsgálva azonos szerepűnek és jelentőségűnek minősíthetők a monumentális kompozíciók, az ún. kisszobroknak nevezett művek, továbbá a kisplasztikák és az éremművészeti alkotások, amelyeknek együttesét a pályakezdés óta a radikális fordulatoktól tartózkodó, változatlan, a figurativitás által determinált stíluseszmény avatja egységessé. Az évtizedek óta Szentendrén dolgozó szobrász művei azt tanúsítják, hogy a plasztikai archetípusoktól nem szakadt el, de ugyanakkor a modernitás szellemisége, a korszerűségre törő indíttatás és formarend határozza meg, karakterizálja munkásságát. Csíkszentmihályi Róbert a hagyományos alapanyagokat megmunkálva, a tradicionális szobrászati technikákat alkalmazva, nagy mesterségbeli tudással felvértezve, egyéni invencióit megfogalmazva alkotta meg a kor kihívásaira a szimbolikus és metaforikus szférákban hivatkozó és reflektáló, a művész nyolcvanadik születésnapja alkalmából megrendezett tárlaton közönség elé tárt szobrait.

A megrendelői, a monumentális szférán túl autonóm művészi programját a kisplasztikák, a kisszobrok és az éremművészet terén valósíthatta meg. E gazdag, szerteágazó, mégis koherens életmű előtt az oeuvre műcsoportjait, ciklusait tematikusan felvillantani szándékozó, kurátori, tisztelgő kiállítás artikuláltan a befogadás élményére összpontosít: a művészettörténész elsődleges célja láttatni és érzékeltetni, hogy miként őrzi és élteti az alkotó a több évezredes művészeti múlt által kialakított, a klasszikus eszményekkel vezérelt művészeti tradíciót, és azt is, hogy önálló gondolati és formai invenciói révén hogyan avatja műveit különös, a szépségek és a rútságok szféráiban kalandozó korszerű plasztikai szintézissé.

Az életmű legfontosabb alkotói periódusait reprezentáló kiállítás mintegy 70-80 plasztika és szoboregyüttes, 120 érme és néhány grafikai mű, továbbá köztéri műrészletek kinagyított repróit öleli fel. A kiállítás kurátora Wehner Tibor művészettörténész. Koncepciójának és kérésének megfelelően a közintézményi, galériás és magángyűjteményben szereplő műtárgyak kölcsönzését a Magyar Nemzeti Galéria, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, Kogart Kortárs Művészeti Intézmény és a jogörökösök biztosítják.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek