Lövei Sándor: ELTŰNTÉL ÖRÖKRE KIVÁLÓ ORVOS A HÉTKÖZNAP FRONTVONALÁN

Beszélgetés Dr. Imre Gábor háziorvossal, Püspökladány, Báránd és sok ezer hálás beteg orvosával.

 


MIT JELENT ÖNNEK AZ ORVOSI HIVATÁS?

Mindig be kell tartani a szakmaiságot. Számomra a folyamatos tanulás, önképzés, folyóirat olvasása, a napi több órás felkészülés a napi betegellátásra, mindez természetes része az orvosi szakmának. Itt van az ügyeleti rendelőben is, magammal hozom a szakirodalmat, mert sokat ügyelek, de közben, ha van idő, készülök a mindennapos munkára. Az én szakmám sok időt, türelmet és rengeteg tanulást jelent.

 

HA JÓL TUDOM, ÖN A DEBRECENI KENÉZY KÓRHÁZBÓL JÖTT
Igen ott dolgoztam, az az idő meghatározó volt számomra. Tudja, hiszek benne, hogy mesterek, igazi bölcs tanítók nélkül a tanítványok sem jutnának sokra az életben. Nekem is volt egy kiváló mesterem, Dr. Prékopa Főorvos Úr, akinek sokat köszönhetek, orvossá, vagy inkább úgy fogalmaznék, gyógyító emberré érésemben sokat segített. 
A főorvos úr azt mondta, egyszer kell lemaradni az orvosi szakmában, és ez behozhatatlan hátrány lesz később.

 

A DOKTOR ÚRNAK MI A HITVALLÁSA?
Hiszem, hogy egyszer eljutunk egy őszinte világba. Egy olyan világba, ahol az igazi értékek számítanak majd. Többek között ilyen érték volna az egészségügy, mondom ezt sajnos feltételes módban, mert manapság ez nem érvényesül. Most nem az elveim szerint működik az egészségügyi rendszer. Nagyon sok beteg kallódik el az üresjáratokkal teli betegutakon.

 

MIT JELENT EZ A HÉTKÖZNAPOKRA VETITVE?
Sajnos sok esetben a kollégák egymás munkáját gátolják, nem rugalmasak, és itt többek közt féltékenységre és egyéb gyarló emberi tulajdonságokra is gondolok.
Jobban, mobilabban kellene az orvosoknak együtt dolgozniuk, itt egy beutalóval elindul a beteg, de ha mi orvosok nem fogjuk egymás kezét, vagy ha úgy tetszik, nem dolgozunk egymás keze alá, annak a levét a beteg issza meg, és sajnos meg is issza minden nap.

 

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST HIÁNYOLJA A LEGINKÁBB?
Ez egy fontos momentum, az orvosok együttműködése. De belátom ehhez az intézmény élén is kellene egy olyan ember, aki ezt összefogja. A ladányi "sztk" élén utoljára ilyen szakember-igazgató Dr. Rákosi Endre Főorvos Úr volt, de ez már a múlt.

 

BÁRÁNDON IS SZERETIK DOKTOR URAT, MESÉLJEN BÁRÁNDRÓL 
Bárándon én is szeretek dolgozni. Érzem, hogy bíznak bennem, nem csak orvosként, de emberként is.

MILYEN GONDOKKAL FORDULNAK DOKTOR ÚRHOZ A BÁRÁNDIAK?
Mindennel. Bejött a múltkor egy hölgy, és tanácsot kért, mert a fia külföldre akart menni dolgozni, megkérdezte mi a véleményem erről. 
De olyan is volt, hogy bejött egy szülő, és azt kérdezte, mit tanácsolok neki, mert a 19 éves lánya, össze akar házasodni az első szerelmével.

 

BÁRÁNDON MILYEN MÚLTJA VAN AZ ORVOSLÁSNAK?
Én 1995-ben kerültem Bárándra, akkor választani kellett, hogy maradok a debreceni Kenézy kórházban, vagy megyek vidékre. A Kenézyben a sürgősségi osztályon dolgoztam. De úgy döntöttem, a magam ura akarok lenni, így lettem háziorvos. 
De visszatérve az eredeti kérdésére, Bárándon Dr. Szabó József Főorvos Úr 46 évig volt háziorvos, akkor ezt körzeti orvosnak nevezték, de úgy gondolom, az ő esetében ez igazi házi-orvoslást jelentett. Azt hiszem, ő volt még a mesterem, aki miután Bárándra kerültem, ellátott bölcs tanácsaival. De tulajdonképpen Szabó Főorvos Úr és én is eggyé váltunk a faluval, hisz minden családot ismerünk, és ahogy az előbb mondtam, sok személyes gondot is, amit elmondanak az emberek, ettől ez már nemcsak orvosi ellátás, de valódi együttélés az ottani emberekkel.

 

HA KELLENE VALAMIT ÜZENNI AZ OLVASÓKNAK MI LENNE AZ?
A betegeknek üzenem, hisz bárki beteg lehet egyszer, hogy orvosként számíthatnak rám, ahogy eddig is. És ez a bizalom, ahogy eddig is, remélem mindig kölcsönös lesz.

 

ÉN ÚGY GONDOLOM, A DOKTOR ÚRON EZ NEM MÚLIK, HISZ TALÁN NEM TÚLZÁS AZT ÁLLITANI, HOGY A TÉRSÉG LEGNÉPSZERŰBB ORVOSA, AKIT EZREK KERESNEK FÖL. 
Ezt köszönöm, és igyekszem mindezt minden nap megszolgálni a hétköznap frontvonalán.

 

 

 

Kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek