Lovagok Velemben

...másodízben lehettem tanúja a lovagavató ceremóniának...

 

Lovagavatás 2019

 

2019 július 7-én, a pozsonyi csata 1112. évfordulóján immár másodízben lehettem tanúja a lovagavató ceremóniának Velemben. A Nemzetközi és Kárpát-medencei Szent Korona Apostoli Nemes-Nemes-Vitéz Lovagrend újabb jelöltet fogadott soraiba Szakál Atilla személyében.

Egy ilyen ünnepséghez nehéz lenne a környéken méltóbb helyszínt találni, mint az egyre bővülő-szépülő Novák Korona Galéria, a benne kiállításra került kincsekkel. Tavalyi látogatásunk óta számtalan festménnyel, faragással, érmékkel gazdagodott a tárlat. Helyére került a koronázó palást kiterített, üvegfestett másolata is.

Muha-Gots Viktor Pál köszöntő szavai közben büszkeség töltött el, hogy részese, sőt aktív résztvevője lehetek ennek a felemelő ünnepségnek. Mindannyian tudtuk, éreztük, hogy szétszakított nemzetünk tagjait láthatatlan, de széttéphetetlen szálak kötik össze, hiszen ahogy a dal is mondja: „egy vérből valók vagyunk".

(A virtuális világ - a maga sok hátránya mellett - nagy segítség a kapcsolattartásban. Már nem vagyunk elszigetelve egymástól, és lám, vannak határon innen és túl, akik nem sajnálják az idejüket, sem az anyagi áldozatot, hogy személyesen vegyenek részt eme kivételes összejövetelen.)

A nagymester ígéretet tett, hogy minden évben ezen a napon visszatérnek, egy koszorú elhelyezésével megadva a tiszteletet az ősöknek. Bizony, ott, akkor, mi hagyományt alapítottunk, melyhez a továbbiakban is számítanak a Szent Vid-i Táltos Dobcsapat közreműködésére.

Elhangzott néhány dal, azután a Koronateremben, a Szent Korona (másolata) és hajdanvolt királyaink figyelő tekintete előtt letette esküjét az újdonsült lovag. A Szózat szavaival megerősítettük összetartozásunkat, majd az eső elálltával a rend tagjai megkoszorúzták a galéria mögötti Turul-parkban álló bronz emlékművet.

Beszélgetős, dalolgatós vacsorával zártuk a napot. A dobcsapat nevében megköszönöm a megtisztelő meghívást. Jövőre ugyanitt!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek