Lengyel

Akkor még a jövő szép ígéretének számító gyönyörű teremtéssel, ma már feleségemmel régi parasztházakat, rajzoltunk.

 

 

Hűtlenség és feledékenység sajátos kevercse a lengyel jazz háttérbeszorulása ezen a fertályán Közép-Európának. Amíg koncerteken ritka vendég volt a nyugati, főleg amerikai jazz-muzsikus és lemezeken is nehezebben lehetett hozzájutni a világ másik feléről származó felvételekhez, addig bőszen vásároltuk lengyel barátaink lemezeit. Ma csekély érdeklődést mutat a nagyérdemű, pedig a lengyel jazz nem lett kevésbé érdekfeszítő. Elsőként az Andrzej Trzaskowski trió 1960-ból származó felvételét ajánlom. A trió vendége ezen a koncerten a tenorszaxofonból ábrándos hangokat elővarázsoló Stan Getz:

 

Youtube link


 

 

 

Egy 23 évvel későbbi felvételen a Heavy Metal Sextet muzikális kalandozásai hallhatók:

 

 

Youtube link 

 

Krzesimir Dębski és a String Connection zenei világát Makón véletlenül ismertem meg. Akkor még a jövő szép ígéretének számító gyönyörű teremtéssel, ma már feleségemmel régi parasztházakat, rajzoltunk. Én csak kísérő voltam, vendég, de ekkor ismerkedtem meg az Ybl Miklós Főiskola hallgatóival és általuk Debski kazettáival:

 

http://www.youtube.com/watch?v=j_PjS90LvEw

 

Csak válogatás, önkényes, ennél teljesebb dologra lehetetlenség lenne törekedni. Még néhány példa, hogy lengyel barátaink mily pazar fantáziával gazdagítják a jazz világát:

 

http://www.youtube.com/watch?v=kS2s-cpFo6E&feature=related

 

 

Legutoljára nem jazz, de közel áll hozzá és nagyon szép. A szerelmes férfi éneke:

 

http://www.youtube.com/watch?v=ajxXqYimorw&feature=related

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
szerkesztőség
#2. 2011. január 19. 21:22
Köszönjük Márkus.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek