Lemezposta

84-be egy őszi estén feltettem a korongra Pécsett, a Török köz 32--ban ezt a lemezt, és leírtam, miről szól.


Káplár Imre Péter

Lemezposta

THE ROLLING STONES BIG HITS

 

EGY

A hidegháború évtizedéből az ellenforradalom évébe érkeztünk, akkor, amikor még porban játszó gyerekek sem voltunk. Nem tudtunk azonosulni, sem a 45 előtti, sem a 45 utáni igazságokkal: fejletlen értelmünk nem fogadhatta be a múltat. Élményeink és történetünk törzsanyagát azok az elbeszélések - utólag elképzelt és átélt tények - alakították, amelyeket kölyökkorunk vadvirágos mezőin való csavargásaink során szívtunk magunkba, nyáron, a vakációk évadján.

A tengerben lubickoló négy gombafejű mókás alakja a kezdet éve. 1964. A The Beatles; a The Rolling Stones; a nemzedék pillanata. Az indulás, a hosszúvágta, a kifulladás: számjegyek a rock and roll órán. A beatnemzedék keresgélni indul - elvetve a háború utáni amerikai és európai ifjúság passzív magába fordulását -, és megnyitja a virágok gyermekeinek az élvezet és a természet panteonját. A JEL emlékképpé fixálódik: Dean autóbalesete fatális véletlen, csupán. És jönnek egymás után a jövendőmondók. Nyakukban madzagon dobgitár, szájukban harmonika. Dylan az utcán megfogalmazza és elénekli a demokrácia értelmét.

 

 

 

KETTŐ

Nagyszünet. Az iskolarádióban üvölt Jagger. Félbetörik, megszakad az adás. A gimnázium udvarán ácsorgó diákokra ráborul a várakozás, a némaság kupolája. Később : - Híreink. -Politikai gyilkosság. - Meghalt a második Kennedy . . .

A terror felébred első álmából és a hétköznapok személyes, élő alkotóeleme. Megunja háttér történetét és gyilkolni kezd. Az ifjúságnak látnia kell a prófétákat és a próféták pusztulását.

 

 

HÁROM

A hiányérzet-komplexust az egyre sokasodó megválaszolatlan kérdések követik. Joplin a Mercedes Benzről énekel. A luxusban, a gyors életben, a villogó acélcsodákban hisz és hal. A kamaszkor véget ér. Munkahely: a levágott szakáll; a levágott haj. És még mindig nem tartozunk sehová.

 

 

 

NÉGY

Az ellentmondások feloldása létkérdés. A feszültség öl. Példaképeink havonta változnak. Állandóságra lenne szükségünk: a biztonság, a nyugalom termékeny változatlanságában uralkodó békére. A kommunák lassan, szégyenlősen feloszlanak. A hipszterek kertészként próbálják megtermelni mindennapos füveiket. Persze, sokan meghalnak, mert a Harley Davidsonok gyorsak. Nekünk mindez mozi, bár kezdjük a dolgok élét felfogni. Bródy, Szörényi sokat foglalkozik velünk.

A távlatok a legnehezebbek. A távlatok a leglényegesebbek! Az illúzió: társadalomnak szüksége van ránk. Munkánkra, jellemünkre feladatok várnak. Az illúziók kopnak. A bálványok öregednek. Elgondolkodva hallgatjuk a tóban fürdőző fiatalság zsivaját, augusztusban, mikor letesszük a lapátot, mert a hétvégi ház már majdnem elkészült.

 

 

 

ÖT

Nehéz volt megtalálni a hangot. Nem találtuk meg a hangot! Idegennek érezzük magunkat. Miért? Idegennek érezzük a csöveseket, bár köztünk és köztük van hasonlóság. Egyre inkább kezdjük beérni az értelmiségi csavargó szerepkörével: holott tudjuk - hazugság! Mi nem vagyunk csavargók! Mi kívül rekedtünk valamin. Mi kerestünk valamit. Azokká váltunk, akik még nem választottak. És azokká, akik helyett választottak.

 

 

 

HAT

Az általános iskola ötödik osztályos tanulója elmondja tapasztalatait a riporternek az önpusztítás költészetéről, Hendrix helyett. Figyelem. Nyugaton eltemették a kábítósokat. Megbuktak a punkok. A narkománia avult divat kelléke, de a lakótelep környékén naponta hét kiló ragasztó elfogy.

HÉT

Menjünk vissza a kezdetekhez!

1984.

Az elkötelezettség döntő abban a vonatkoztatási rendszerben, aminek a részei vagyunk.

Nyilvánvalóvá és nyilvánossá kell tennünk a vállalt, vagy a nem vállalt eszme jelentését.

A munka módszertanán változtatni kell.

Hasznossá és nélkülözhetetlenné kell válnunk.

A fegyelem anamnézisünk állandó hiánya.

Az emberi tartás - a számunkra megtervezett csapdák zsákutcája helyett - az egyetlen merészség, az mellett, hogy jók merünk lenni.

 

És a KISÉRTETNEMZEDÉK távlatává kell emelkednie.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Balage
#3. 2013. március 11. 11:05
Érdekes írás. Tetszett. Grat!
Eliza Beth
#2. 2011. március 6. 13:00
Valóban ennyire semmi, ennyire reménytelen a létünk???
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek