Leda Schwartz: A harmadik szerető

Létezik-e férfi és nő között érdek és testi vonzalom nélküli barátság? Mi számít egy házasságon belül megcsalásnak? Miért jár egymással karöltve a szerelem, a féltékenység és a birtoklási vágy?

Szofi élete az elvárásainak megfelelően, mesébe illően alakul. Horvát párjával egy egzotikus szigeten mondják ki a boldogító igent, és azt hiszi, hogy az álomesküvő egyenes hozadéka az álomgyerek és az álomotthon. Bár anyagi gondjaik nincsenek, rájön, hogy egyes dolgokat nem lehet pénzért megvenni. Ilyen például a baba. Lombik, lombik hátán, de az utód nem akar jönni. Jön helyette azonban egy jóképű, kigyúrt, szoknyabolond magyar rendőr, Erik. A zsaruval és feleségével egy horvátországi nyaralás alkalmával ismerkednek meg, és igazi kebelbarátokká melegednek. A két család az üdülés után is tartja a kapcsolatot, Erik azonban észrevehetően többet akar Szofitól, mint egy szimpla haverság. Két év ismeretség és folyamatos flört után a rendőr egyszer ezzel áll Szofi elé: „Végül is mindketten tudjuk, hogy mit akar a másik. Tisztában vagyunk vele, nem? Adott két intelligens, felnőtt ember, akik megkívánták egymást, és ezt a vágyukat ki szeretnék élni. És ki is fogják. Ugye tudjuk bizalmasan kezelni a dolgot?” Szofiban ekkor inog meg a házasságban és a szeretetben hitt idill, és már nem is biztos benne, hogy mi a helyes út. Nyomon követhetjük a fiatal, vonzó nő belső vívódását, aki képtelen eldönteni, hogy az erkölcseire vagy inkább a nemi ösztöneire, vágyaira hallgasson.

A HARMADIK SZERETŐ nem csak a szexről szól. Olyan örök vitakérdéseket boncolgat, hogy vajon létezik-e férfi és nő között érdek és testi vonzalom nélküli barátság? Mi számít egy házasságon belül megcsalásnak, és mi nem? Hol a határ? Miért jár egymással karöltve a szerelem, a féltékenység és a birtoklási vágy? Válaszút elé állva, mire hallgass inkább: a szívedre vagy az eszedre? Érzések versus kötelesség. Érdemes-e felrúgni egy több mint tíz éve tartó, megállapodott, nyugodt, komoly kapcsolatot egy hirtelen fellobbanó, fékezhetetlen szalmaláng kedvéért?

LEDA SCHWARTZ szenvedéllyel tűzdelt romantikus regényében nyomon követhetjük egy felnőtt nő életének két óriási tusáját. A belső vívódást a saját érzelmei, a szerelem ellen, amit nem a férje, hanem egy másik nős férfi iránt érez, valamint a meddő nő ádáz küzdelmét a gyermekáldás érdekében, a lombikprogramok sikertelenségeivel átitatott reménytelenséget, a feleség irdatlan fájdalmát, aki nem biztos, hogy arra született, hogy valaha ő is anya legyen.

 

„Egy nő két dologért képes bármit megtenni a világon. Azért, hogy legyen gyereke, illetve azért, hogy ne.” Mauriceau (1637-1709) francia szülész szakorvos

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek