Látogatás az utolsó magyar nemezgyárban

Nemezelő nap Kőszegen

 

Sokan nem is tudják, még a helyiek közül sem, hogy két vállalkozó szellemű hölgy az utolsó pillanatban mentette meg a gyárat a totális enyészettől. Igaz, ahhoz, hogy úgy működhessen, mint fénykorában, netán egy újabb fénykor köszöntsön rá, még nagyon sokat kell áldozni és dolgozni. De él, termel, és gyönyörű szépeket gyárt a sok régi gép.

Hargitai Éva, az egyik tulajdonos vitt minket időutazni. Elmesélte a sokat szenvedett nemezgyár történetét, később bemutatta a még működő gépeket a gyakorlatban is. Igen, vannak, amelyek már nem működnek, van, ami felújításra vár, hogy dolgozhasson. Nem fiatal gépek ezek, emberi korban mérve bizony matuzsálemek. Chip csak akkor van bennük, ha betéved egy madár és rázendít.

Végignéztük, ahogy a gyapjúból „vattacukor" készül. Aztán ezen a vattacukron kipróbálhattuk a mintázást, szárnyalhatott a fantázia.

Megnéztük azt is, hogyan „kallódik el" az anyag egyharmada a kallógépen. No, én pl. ezt sem tudtam, honnan származik ez a kifejezés. Hát innen, mert a tömörítés alatt, míg a finom puha gyapjúból nemez lesz, bizony veszít a méretéből (nem a súlyából!). Figyelni kell, ha olyan képet készítünk, aminél számítanak az arányok, mert nem az jön ki a végén, ami bement az elején.

A - csúnya szó - workshop végére egy saját készítésű táskával is gazdagabbak lettünk.

Jó hangulatú, információgazdag, termékeny nap volt. Köszönjük, Multifelt Factory!

Ha te is szeretnél nemezelni, ha kézműves munkádhoz szükséged van ilyen szépségekre, keresd a gyárat helyileg Kőszegen, a világhálón a www.multifelt.com címen, vagy akár a facebookon. Szeretettel várnak minden vásárlót, érdeklődőt akár személyesen, akár a webáruházukban.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek