Lajkó Félix VOLOSI lemeze Songlines Best Albums of the Year 2019!

Lajkó Félixet hamarosan két koncerten is hallhatja a budapesti közönség: Újévi koncertjén zenekari felállással hallhatjuk január 2-án a Müpában,szólókoncertet ad január 4-én a Zeneakadémián

 

 

 

A világ legjelentősebb világzenei szaklapja, a SONGLINES közzé tette 2019 legjobb albumainak 10-es listáját honlapján, amelyek között egyetlen hazai kiadású album szerepel: Lajkó Félix és a VOLOSI közös lemeze (2019, Fonó)!

https://www.songlines.co.uk/news/songlines-best-albums-of-2019

A Songlines Best Albums of the Year listán szerepelni óriási elismerés. Az említett lap a nemzetközi világzenei szcéna meghatározó felülete, véleményformáló, szakmailag rendkívül igényes fóruma.

Lajkó Félix és a lengyel VOLOSI albuma 2019 májusában jelent meg a Fonó gondozásában, röviddel megjelenése után felkerült az összes fontos nemzetközi toplistára, így a World Music Charts Europe (wmce.de) dobogósa volt két hónapon keresztül, előkelő helyen értékelte a Transglobal Worls Music Charts (http://www.transglobalwmc.com/) és a régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts is (https://worldmusic.org.rs/balkan-world-music-chart/). A lemez megjelenését a Felczak Alapítvány támogatta.

Lajkó Félix & VOŁOSI's album is pure music. A perfect musical being in ecstasy, in that feeling of delight, of endless joy, of the excitement close to madness.(Marja Vitas, worldmusic.org 2019)

azt hiszem, ki lehet mondani: ez ma a világ legjobb vonós világzenei produkciója (...) nem a tempót, nem a hangmagasságokat, nem az időt érzékeljük, hanem a zene egy eddig ismeretlen összetevőjét." (Végső Zoltán, Élet és Irodalom 2018)

 

"You might ask, why take five superb string players, and than add an other. Because the result is simply thrilling and keeps you on the edge of your seat. There are beautiful moments of tranquillity and lyricism... It is super exciting, and I had a sense of the awe audiences might have felt seeing Paganini in the 19th century. Yes-it was that exciting." (Simon Broughton, Songlines Magazin, 2018)

 

Mi történik, ha egy öntörvényű vonós fenomén társul másik öt (!) öntörvényű vonós fenoménnal? Zene a magasabb szférákból, végtelen muzikalitás, elképesztő kreativitás, amely egymás különcségeinek tiszteletén, odafigyelésen és egyfajta virtuóz, kívülről nehezen követhető renden alapszik. Ez a kooperáció csak sok évtizedes színpadi jelenlét tapasztalatával, végtelen önismerettel, technikai tudással és a zenei kreativitás egy mesteri fokával teljesíthető. Nem verseny, hanem közös teremtés, nem vetélkedés, hanem bizalmon alapuló művészbarátság, egy közös nyelven, ami a nagybetűs ZENE.

 

Lajkó Félixet hamarosan két koncerten is hallhatja a budapesti közönség: Újévi koncertjén zenekari felállással hallhatjuk január 2-án a Müpában (https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/lajko-felix-ujevi-koncert-2020-01-02_19-30-bbnh) Lajkó Félix szólókoncertet ad január 4-én a Zeneakadémia nagytermében. (https://zeneakademia.hu/mindenprogram/2020-01-04-lajko-felix-9110)

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek