Kultúra és kreativitás: Debrecen

Magyarország egyik legfontosabb kulturális központjaként említette Debrecent az Európai Bizottság jelentése

 

 

 

Magyarország egyik legfontosabb kulturális központjaként említi városunkat az a jelentés, amelynek alapján Debrecen is bekerült - Budapest, Győr, Veszprém, Pécs és Szeged mellett harminc európai ország legtöbb kreatív és kulturális lehetőséget rejtő 190 városa közé - közölte az Európai Bizottság kedden.

A kedvező megítéléshez és az elért eredményekhez a Déri Múzeum is igyekezett/igyekszik hozzájárulni olyan európai együttműködéseket életre hívó programokkal, mint a múzeum október 15-én nyíló új, időszaki kiállítása is.

A CRAFTER - avagy a bronzkori kerámiaművesség felélesztése címmel nyíló nemzetközi tárlat létrejöttét a Kreatív Európa Program keretében megvalósuló CRAFTER (Crafting Europe in the Bronze Age and Today) projektnek köszönheti. Célja, hogy mai kézművesek segítségével élessze újjá a bronzkori Európa kiemelkedő régészeti kultúráinak kerámiaművességét és az azokból nyert inspirációkkal támogassa a modern kézművesség megújulását. 

A CRAFTER öt európai ország nyolc intézményének együttműködésével 2018 júliusában jött létre: a Barcelonai Autonóm Egyetem és Mula város önkormányzata (Spanyolország), az EXARC (Hollandia), a Hallei Őstörténeti Múzeum (Németország), a Paraćini Városi Múzeum (Szerbia), a debreceni Déri Múzeum, valamint a budapesti MTA BTK Régészeti Intézet vesz részt benne.

A közös munka során a spanyol, német, magyar és szerb keramikus mesterek újraalkotják a bronzkori Európa kiemelkedő régészeti kultúráinak (El Argar, Délkelet-Spanyolország; Únětice/Aunjetitz, Közép-Európa; Füzesabony, Kelet-Magyarország; Vatin/Vattina, Dél-Szerbia) legszebb és legjellegzetesebb kerámia edényeit, melyekből 2019 őszén az országok mindegyikében egyszerre nyílik kiállítás. Magyarországon a debreceni Déri Múzeum ad otthont a tárlatnak. 

A kerámia készítésének folyamatát a kiállításon hangulatos dokumentumfilm mutatja be, mely mélyebb bepillantást enged az őskori kerámiaművesség technikai fogásaiba.

A tárlat a Déri Múzeum Kávézójában  október 15-től  december 31-ig látogatható.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=86&v=id-NQVBEmqE&fbclid=IwAR33bK6dFA9UKyf5gC12QNQnBbI-fj048LB6k0TDcmdivXbK4e-QuLDF7n0

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek