Könyvtrailer készült Vámos Miklós új regényéhez

Vámos Miklós új regénye nagy ívű, szórakoztató történet barátságról, múltról, jelenről és jövőről.

 

„Állítólag csak annak szólhatnak egy életre a barátságai, aki idejekorán meghal. Valóban? Engem - személyes érintettség okán - régóta izgat a kérdés. A Szitakötő a barátság és a nemzedék regénye." írja Vámos Miklós új regényének, a Szitakötőnek fülszövegében.

A szerző nehéz feladatot választ, hiszen nem egyszerű a barátságot pontosan ábrázolni. Vámos Miklós mégis megtalálta azokat a szavakat, amelyek sallangoktól mentesen, édes-keserűen adják vissza egy több mint félévszázados barátság történetét. A Szitakötőnek egy baráti társaság a főszereplője: három nő és öt férfi, akik kisgyerekként ismerkednek meg, és barátok maradnak életük végéig.

Vámos Miklós őszinte: egy barátság sokszor vitákkal, fájdalommal, csalással és csalódással lesz teli. Néha évekig nem beszélnek egymással az emberek. De a barátok évek múltán is hamar és könnyedén megtalálják a közös hangot, folytatni tudják a félbeszakadt beszélgetéseket.

A Szitakötő minden fájdalmas vagy nehéz pillanata ellenére is azt mutatja meg, hogy mennyire értékes a barátság, mennyire sokat jelent az, ha az embernek vannak barátai, ha van kire számítania. Hősei odafigyelnek egymásra akkor is, ha néha hónapokig, évekig nem tudnak találkozni. Segítik és támogatják egymást. Ebből a történetből, a szereplők minden szavából süt az összetartozás, anélkül, hogy a szerző ennek tényét a szánkba akarná rágni.

 

A Szitakötőt olvasva a barátság kényes kérdésén túl egy szubjektív történelemképet is kapunk. Az 1959-ben kezdődő és 2023-ban véget érő történet a szereplők sokféle sorsán keresztül rajzolja fel Magyarország és a világ történetének meghatározó pillanatait. Olyan momentumokat emel ki, amelyek az adott nemzedék legtöbb tagja számára emlékezetesek: a hízótábor kínos mindennapi méredzkedése; a „bitlisz" hallgatása titkos szabadeurópázások során; vita arról, hogy az Illés vagy Kovács Kati-e a jobb a Ki mit tud?-on; izgalom, hogy kap-e az ember útlevelet; rácsodálkozás a kádereknek fenntartott gazdagságra; továbbított levelek és jelentések közös programok után; a rendszerváltás utáni politikai csatározások új íze, és az örök, még a schengeni határ mellett is megmaradó gyomorgörcs, ha külföldre megy az ember.

A könyv erénye, hogy mindez nem csak azon olvasók számára érdekes, akik egyidősek a szerzővel. A fiatalabb generáció, aki a történetek egy részét csak hallomásból ismeri, és a félelmek egy részét még soha nem is tapasztalta meg, ugyanúgy át tudja élni, közel kerülnek hozzá a szereplők, és így ő maga is közelebb kerül a (nagy)szülei generációjához.

 

Vámos Miklós új regénye nagy ívű, szórakoztató történet barátságról, múltról, jelenről és jövőről.

A kötet az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg, az alábbi könyvtrailert a kiadó készíttette a regényhez.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Csilla
#5. 2012. november 12. 15:23
Érdekes ez a könyvismertető.
Gondolom, hogy a történet lenyűgözi az olvasót.
Violet
#4. 2012. november 12. 12:59
Mára végigolvastam a Szitakötőt.
Erősen a hatása kerültem, és úgy hiszem, ott is maradok még jó ideig. Olvassátok el!
Violet
#3. 2012. október 14. 11:41
Kedves Answer!
Én is nagyon örülök VM új könyvének- már meg is rendeltem, remélem, kedden vagy szerdán neki is láthatok az olvasásnak. Nagyon számíze szerint ír, és a Szitakötő mind az azonos korosztályunk által felidézett időszakok, mind az életre szóló barátságokat illetően is nagyon "klappol" most nekem.-Gondolom Ti is így vagytok ezzel!-Annál is inkább, hisz ezen a portálon olvashatjátok az én egyik igazi barátságom történetét-két írásomban is!
Köszönet előre is Vámos Miklósnak ezért a munkájáért és a Tollal.hu-nak is, hogy felhívta a figyelmünket a könyvre.
előzmény: Answer hozzászólása, 2012. október 13. 19:06
Answer
#2. 2012. október 13. 19:06
Nagyon kedvelem Vámos Miklóst, már akkor megkedveltem, amikor szinpadon nevezetes emberekkel beszélgetett, bemutatta őket.
A trailer kiváló, valószínüleg a könyv is...
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Forró kenyér