Könyvkukac bemutatja: Ígéretek 4 antológia

Rendkívüli kíváncsisággal vettem kézbe az Ígéretek 4 antológia kötetet. Nem csak azért, mert az előző hármat sajnálatosan nem ismertem, de most alkalmam volt részt

venni a bemutató egy vékony szeletén. Az akkor felolvasott művek megalapozták a vágyat, hogy megismerkedjek a teljes tartalommal. Mielőtt azonban rátérnék benyomásaim ismertetésére, kicsit a könyv külleméről.

Elegáns, hideg lilás-rózsaszín alapon ötször ötös elrendezésben meleg sárga, narancssárga, osztott mezejű négyzetek. Önmagában ez a megjelenés alkalmassá teszi e kiadványt, hogy ismeretlenül is leemeljem egy könyvesbolt vagy könyvtár gondolájáról. Hajgató Andrásnak csak gratulálni tudok a remek borítótervért.

Kifogásom talán a cím megtévesztő volta miatt lehet, hiszen az antológia szerzői között szerintem néhányan nem ígéretek, hanem „bizonyítékok". A mai szűkös kiadói világban külön köszönetet érdemel a Garbo Kiadó, hogy lehetőséget kínál a szerzőknek és az olvasóknak az örömteli egymásra találásra. Természetesen a „bizonyítékoknak" is kijár a köszönetből, hiszen valósággal berántják Ígéretes társaikat az irodalom csodálatos világába.

A negyedik kötet ötvenhárom szerző verseit, novelláit tartalmazza. Nők, férfiak, lányok, fiúk, eltérő élethelyzetek, életkor, családi állapot, érdeklődés, környezet, látásmód, stílus. Az antológiák sokszínűsége. A lehetetlenre vállalkoznék, ha megkísérelném mindegyik alkotás ismertetését. Maradok a kedvenceknél. Abban a sorrendben, ahogy egymás után a kötetben szerepelnek.

 

Próza:

Csomós Róbert Tanár úr kérem!

Csomós Róbertnek több írását olvastam, ragyogó, egy mozgalmas élet bölcsességével, lebilincselő stílussal megírt művek. Jelen novellája egy szebb napokat élt, talán csupán becsületessége miatt hajléktalanná váló tanár és szintén hajléktalan, egykori tanítványa véletlen találkozását meséli el. Két eltérő jellem, a nemes lelkű tanár és a lélektelen tanítvány.  A találkozás emberöléssel az egykori nevelő értelmetlen megölésével végződik. Róbert a rá jellemző módon az elesett emberek iránti együttérzésével formálta alakjait, meseszövését.

 

Frank Edua Gödrök

 

Egy szenvedélyes monológ. Ismertetni, hozzátenni lehetetlen. Kompakt, tökéletes, remélem, kívánom nem személyesen megélt, fájdalmas élmény. Nem tudom való e, de idézem a végét: „Annyira szeretnélek még egyszer látni! Látni a gödröket az arcodon, azt, ahogy csodálkozva tágra nyitod a szemeidet, ahogy mész, ahogy nevetsz...

 

***

És a lány sírni kezdett. Sírt, a sírt pedig virágokkal terítette be. A gödröt föld, a földet sírkő fedte."

 

Eliza Beth Krisztián

Banyaszerencsétlenség, újsághír. Eliza Bethnek nem. Ő a bányászokat látja, leszáll hozzájuk, fél, bizakodik. Elképzeli az utolsó szavakat. Óriási, hitet adó lélekkel. Amit már régóta, Homeros óta tudunk, néha nem hiszünk, bebizonyítja: Sok van mi csodálatos, de az embernél nincs csodálatosabb.

 

Vers:

Ceglédi Jana Marica Semmi

Nehéz új verset megszeretni. Nekem nehéz. Viszonyítok Adyhoz, Babitshoz, Radnótihoz és még ki tudja kikhez. Nehéz, de nem reménytelen. Törtéhet, hogy rátalálok egy-egy költeményre, mely hiányzik a kedvenceim közül. Marica megajándékozott. Örömmel tölt el, hogy megismerhettem.

Később újra elolvastam a gyűjteményt, eltérő hangulatban. Furakodtak a művek, vetélkedtek, helyeket cseréltek, de a végső sorrend nem változott.

Szilva Tamás Dávid A meg nem írt indok és Bátyi Zoltán Szindbád szerelme szorosan követi a három első helyezettet.

 

Kiadja: Garbó Kiadó

 

Márkus Deák Gábor

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Eliza Beth
#2. 2011. január 11. 19:48
Ki az az Eliza Beth? Bitorolja a nevemet! :-)
Az általad ajánlottakat fogom előrevenni a sorban... A tollal után persze.... :-)
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek