Könyvajánló: Jonas Hassen Khemiri: Apazáradék

Jonas Hassen Khemiri Apazáradék című, kíméletlenül őszinte regényében szembesíti olvasóit a svéd társadalom valóságával

Jonas Hassen Khemiri Apazáradék című, kíméletlenül őszinte regénye nem nevezhető túl terjedelmes olvasmánynak, mindössze 316 oldal. Egy Svédországtól távol élő családfő (nagyapa, aki apa is egyben) tíznapos látogatását elmesélve szembesíti olvasóit a svéd társadalom valóságával.
Egyik főhőse (nagyapa, aki apa is egyben) - nem tudom lehet-e az Apazáradék bármely szereplőjét főhősnek nevezni, leginkább fő- és kevésbé főhősök a regény karakterei - svéd állampolgársággal rendelkező, Svédországtól távol élő sok szempontból alkalmazkodásképtelen, magát tökéletesnek képzelő, talán családfő, talán excsaládfő.
A történet másik főszereplője (fiú, aki apa is egyben) két gyermekével apai szabadságát töltő, több foglalkozásnak nekiugró de kitartás hiányában - ahogy ő érzi mindig külső tényezők hatására - elképzeléseit sorra feladó, helyét sem a társadalomban, sem a családjáben nem találó számviteli tanácsadó.
Kevésbé főhős a nagyapa, aki apa is egyben lánya (lány aki húg is egyben, de immár nem anya) gyermekétől volt élettársa által elszakítva élő, éppen számára apának és társnak nem megfelelő baráttól várandós, abortusz előtt álló alapítványi jogász.
Még kevésbé főszereplők a fiú, aki apa is egyben barátnője, négyéves és egyéves gyermekei és a lány aki húg is egyben, de immár nem anya nem megfelelő barátja, tőle elzártan élő fia illetve a nagyapa, aki apa is egyben első házasságából született elhunyt lánya.
A kötet nyelvezete a dokumentumfilmek tárgyszerű tömörségét idézi, mégis könnyed, szellős. A tíz fejezetre osztott műben kisebb-nagyobb időbeli ugrások váltják egymást, miközben portrét kapunk a család jelenéről, olykor fájdalmas, olykor hétköznapi múltjáról. Khemiri a tíz fejezeten belül felváltva fedi fel a család meglehetősen kusza kapcsolatrendszerét, közben hosszú, részletező leírásokba bocsátkozik, alkalmat teremtve, hogy a válaszadás szándéka nélkül több nézőpontból megvizsgálja, miért nem tudnak boldog családban, szeretetben élni az emberek? Milyen frusztrációt váltanak ki belőlük a környezeti hatások? Elkerülhetetlen-e, hogy pokollá tegyék egymás életét az egymás szeretetére utalt emberek? Mennyire toleráns és befogadó a svéd társadalom?

 

Cím: Apazáradék Szerző: Khemiri, Jonas Hassen

Kiadó: Európa Kiadó

Oldalszám: 320 oldal

Megjelenés: 2019. június 20.

Kötés: Keménytáblás

ISBN: 9789635040216

Méret: 197 mm x 142 mm

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek