Koncert egy sokszínű és nyitott Budapestért

Koncert Budapestért címmel rendez hangversenyt a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével a Budapest Kongresszusi Központban május 8-án, 19:45-kor.

Koncert egy szabad és sokszínű Budapestért


A koncert egy olyan toleráns, szabad, sokszínű és jókedvű Budapest jövőképét mutatja be, amelynek része a művészi és akadémiai szabadság, és a hátrányos helyzetűek megsegítése is. Az est bevételét a zenekar a Tértánckoncert és az Európai Hidak fesztivál megrendezésére fordítja.
A TérTáncKoncert jóval több mint egyszerű koncert: nemcsak a muzsikáról és a közös táncról, hanem az egymás iránt érzett felelősségről, toleranciáról és tiszteletről is szól. A projekt során több száz hátrányos és szerencsésebb helyzetű, roma és nem roma fiatal készül közösen hónapokon át, hogy aztán a Hősök terén egyesülve a Fesztiválzenekarral mutathassák meg együttes erejüket.
Az Európai Hidak fesztivál azért született meg, hogy megismerhessük egymás kultúráját és értékeit, hogy a zenén, táncon, irodalmon és képzőművészeten keresztül megértsük és elfogadjuk egymást. „Az európai család azt jelenti, hogy minden ember egyformán fontos, mindenki egyformán szerethető, mindenki egyforma esélyű. Nincs semmi különbség se nemzetiség, se vallás, se bőrszín, se származás miatt. Emberek vagyunk valamennyien, családtagok" - vallja Fischer Iván.
A május 8-i adománygyűjtő hangverseny Brahms Akadémiai Ünnepi Nyitányával kezdődik, és a tolerancia jegyében roma muzsikusok részvételével elhangzik majd Liszt 1. magyar rapszódiája is. A koncert többi darabja meglepetés. Az eseményt és a célokat számos művész támogatja, a koncerten vendégként fellépnek Csákányi Eszter, Mácsai Pál, Snétberger Ferenc és Szakcsi-Lakatos Béla is.

 

További információ és jegyvásárlás ezen a linken


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Fer-Kai
#4. 2017. április 28. 13:48
Kedves Márkus!

Én is egyetértek Veled, és örülök a színvonalas zenei produkcióknak.

Sajnos világszerte gyakori jelenség lett, hogy színházi, zenei stb. rendezvényeket arra használnak fel a társulatok (nagyon-nagyon toleráns, mégis kettős mércével mérő) vezetői, hogy - akár a vendégszeretettel is visszaélve - ki- és beszólogatnak, politikai közleményeket olvasnak fel.

Szeretném, ha a művészeti események tiszták maradnának az ilyen megnyilvánulásoktól, hogy a művészeti élmény és a jókedv zavartalan legyen.
előzmény: szerkesztőség hozzászólása, 2017. április 27. 20:12
szerkesztőség
#3. 2017. április 27. 20:12
Kedves Fer-Kai!

Alapvetően egyetértek Veled, azonban elválasztom produkciót a előadótól. A Budapesti Fesztiválzenekar művészei rendkívül magas szintű előadásokkal szolgálják ki a közönségüket. Azt gondolom, hogy a zenekar említett céljai "A koncert egy olyan toleráns, szabad, sokszínű és jókedvű Budapest jövőképét mutatja be, amelynek része a művészi és akadémiai szabadság, és a hátrányos helyzetűek megsegítése is." már megvalósult. Budapest nem a jövőben lesz jókedvű, az a jelenben is, nem a jövőben lesz toleráns, szabad és sokszínű, a jelenben is az, ráadásul megvalósult a célként megemlített akadémiai szabadság is, mely szabadságot éppen a hozzászólásodban említett "nagyon-nagyon toleránsok, látszat-toleránsok" veszélyeztetik, akik minden lehetséges eszközzel igyekeznek ellehetetleníteni az övéktől eltérő felfogású Magyar Művészeti Akadémia működését. De a Budapesti Fesztiválzenekar tagsága sem egységes, van aki, ha nem is nyilvánosan, de hasonlóan gondolkodik. Remélem a sokszínűség, tolerancia, szabadság és jókedv, mely tulajdonságok 2010 óta jellemzik Budapestet további üde színekkel gazdagodnak a Budapesti Fesztiválzenekar működése által, annak ellenére, hogy vezetőjük közéleti megnyilvánulásaival nem tudok azonosulni.

Márkus
előzmény: Fer-Kai hozzászólása, 2017. április 27. 10:26
Fer-Kai
#2. 2017. április 27. 10:26
Az egyenjogúság nem egyformaságot jelent, a szabadság pedig nem szabadosságot, szelektív toleranciát.
Nemcsak jogok vannak, hanem kötelességek is.
Így működik egy zenekar is - természetes, ésszerű hierarchiában. Különben nem zene, hanem zsivaj születik belőle.

"Rend a lelke mindennek."

Fontos lenne, hogy ezek a nagyon-nagyon toleránsok, látszat-toleránsok elfogadják és tiszteljék, támogassák a legtermészetesebb másságokat is, mint a férfi-nő, különféle nemzetek, családok stb. Ne elmosni, felszámolni igyekezzenek ezeket a (valóban egyenjogú) különbségeket, hanem lássák meg a bennük lévő természetes szépséget, sokszínűséget és a jót.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek