Koncert a romantika jegyében

A nemzetközi zenei élet ünnepelt sztárja, Vadim Gluzman lesz a Nemzeti Filharmonikusok november 18-i hangversenyének szólistája a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

 

A nemzetközi zenei élet jelentős koncerttermeinek és zenekarainak ünnepelt sztárja, Vadim Gluzman lesz a Nemzeti Filharmonikusok november 18-i hangversenyének szólistája a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A romantika jegyében válogatott művek között Schubert, Csajkovszky és Brahms egy-egy műve csendül fel. Érdekes momentuma lesz majd az estének, amikor Csajkovszky D dúr hegedűversenye felcsendül, erről ugyanis a kor egyik híres zenekritikusa úgy nyilatkozott, ilyen, amikor az ember bűzt hall.

 

Talán különösnek tűnik, de Schubertnek nincsen Rosamunda-nyitánya, viszont van egy „Varázshárfa" című, melyet nem tudni milyen okból, később átcímezett „Rosamundára". „A bűvös hárfa" - nyitány azóta Rosamunda-ként is éli életét.

 

Csajkovszkij Hegedűversenyéről az 1879-es bécsi premier után Eduard Hanslick zenekritikus egy nagyon bántó hangú kritikájában ugyan elismerte Csajkovszkij tehetségét, de Hegedűversenyét erőszakoltan, ízléstelenül, válogatás nélkül megalkotott műnek tartotta, melyben bizarrul vegyül az eredetiség a durvasággal: „Csajkovszkij példája szerint létezik olyan zene, amelynek hallatára az ember bűzt hall!".

 

Brahms 1877-ben bemutatott D-dúr szimfóniájáról viszont ugyanez a zenekritikus nagyon is barátilag (jó barátok voltak!) fogalmazott: „Ereiben mozarti vér kering"... megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy még mindig lehet szimfóniákat írni - bár természetesen nem mindenki képes erre." 

 

Az est szólistája, Vadim Gluzman a nemzetközi zenei élet jelentős koncerttermeinek és zenekarainak ünnepelt sztárja.

 

Hamar Zsolt karmester

 

Schubert Rosamunda - nyitány

Csajkovszkij D-dúr hegedűverseny, op.35

Brahms II. szimfónia D-dúr, op. 73

 

Közreműködik:

Vadim Gluzmanhegedű

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 

Kobayashi bérlet 2. 

 

2018. NOVEMBER 18. 19.30

müpa - bARTÓK bÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek