Klebelsberg Kultúrkúria 2022. május 1-15.

****

 

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

Telefon: 392-0860, 20/322-7171

www.kulturkuria.hu

facebook.com/kulturkuria

 

2022. május 1-31.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

2022. április 13. szerda - 2022. május 30. hétfő

Az év természetfotósa 2021 - fotókiállítás

Immár 29. alkalommal írta ki a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa talán legrangosabb természetfotós pályázatát. A pályázatra közel 3500 érvényes kép érkezett 173 szerzőtől. Az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 116 mű versengett.

Dr. Kalotás Zsolt a zsűri elnöke elmondta: „A járványos időszakban a Természet bizonyult a legbiztonságosabb fotós terepnek, így a természetfotózás lehetőségei lényegében nem csorbultak. Pályázatunkon jóval nagyobb arányban jelentek meg a hazai tájakon, hazai környezetben készített fotók, és ez egyáltalán nem járt színvonalcsökkenéssel! Megkockáztatom, hogy mindez inkább pozitív irányú változást hozott, hiszen szélesebb palettán mutatkozhattak be hazánk kínálta természeti szépségek."

A pályázat utolsó fordulójába jutott 116 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2021. november 11. és 2022. január 31. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatásai, idén is a 12 színes Canon Image PROGRAF PRO4000 fotó és fine-art nyomtatóval készültek. A Canon Magyarország 17 éve fő támogatója a kiállításnak, melyet nagyon köszönünk! Ennek a támogatásnak köszönhetjük, hogy ez a kiállítás mindig világszínvonalú minőségben készül.

A kiállított képeken QR kódok vannak. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón.

A kiállítás díjtalanul látogatható 2022. május 15-ig hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig. Május 1-én zárva.

https://www.kulturkuria.hu/content/16/59616/az-ev-termeszetfotosa-2021-fotokiallitas

 

2022. április 21. csütörtök - 2022. május 15. vasárnap

Kötéspontok - Ruttka Andrea textilművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Kallos Judit művészettörténész 2022. április 21-én 18 órakor.

Közreműködik: Somogyi Lili Mária énekművész és Tézli Péter gitárművész.

Az elmúlt évtizedben ceruza helyett gombostűkkel rajzolok fénylő utakat, ábrákat, feszített, speciális textilre. Technikám sajátossága miatt személyes történeteimet jelekké kell fogalmaznom.

A tűképeimen megjelenő motívumok a hétköznapokban átélt élmények játékosan fénylő piktogramjai.

A kiállítás magját most is a korábban készült tűképeim adják, de férjem halála óta újra festeni kezdtem. Eleinte csak elkeseredve estem neki a vászonnak, szabad utat engedve bánatnak és festéknek, bekenve a képek teljes felületét. Aztán kicsit megkönnyebbülve sikáltam le az egészet, gyakran ismételve ezt újra és újra. A lemosott képeken bámultam az egyre halványodó rétegeket. Ezeken rajzolódtak ki azok az emlékek, jelek, melyek közös életünk lényegtelennek tűnő, de fontos fogódzói.

Igen nehéz megragadni a veszteséget, a hiány érzését, ezért festményeimen is a mindennapok apró jeleibe kapaszkodtam. Keresni próbáltam olyan témákat, melyben ez a fájdalom megfogalmazható és feloldható. A gyöngyöző vasárnapi húsleves, a guruló gyógyszerek, sok-sok apró mozzanat, szeretetben telt közös életünk kötéspontjai.

A kiállítás 2022. május 15-éig naponta 10-18 óráig tart nyitva. Május 1-én zárva.

https://www.kulturkuria.hu/content/15/54106/ruttka-andrea-textilmuvesz-kiallitasa

 

2022. május 04. szerda - 2022. május 27. péntek

GlasSprings - csoportos üvegművészeti kiállítás

A kortárs üvegművészek legnagyobb tárlata

A kiállítást megnyitja Bojár Iván András művészettörténész 2022. május 4-én 18 órakor.

Tárlatvezetés 2022. május 27-én 15 óra

"A világ egy csoda - üvegmesék" május 28-29.

Tárlatvezetés: 2022. május 28-án 16 óra

Kiállító iparművészek:

Balogh Eleonóra, Balla Achilles, Benjamin, Bánó Rita, Bicsár Vendel, Bihari Kristóf, Borbás Dorka, Borkovics Péter, Botos Péter, Budai Zsolt, János, Carcass James, Csala Zsuzsa, Darabos Anita, Deák Zsuzsanna, Dombi Lívia, Edőcs Márta, Farkas Diana, Farkas Vajk, Formanek Zsuzsa, Füri Judit, Gaál Endre, Gonzáles Gábor, Grünfelder Judit, Haba Erika, Hegyvári Bernadett, Hefter László, Homoki Anikó, Imre Katalin, Jegenyés Jusztina, Kecskés Krisztina, Koleszár Stella, Kohut-Görömbei Luca, Köblitz Birgit, Kunckel Zoltán, L.Szabó Erzsébet, László Kyra, Lendvai Péter Gergely, Lukácsi László, Melcher Mihály, M.Tóth Margit, Mező Alexandra, Németh Hajnal Aurora, Pattantyús Gergely, Polyák János, Sipos Balázs, Smetana Ágnes, Soltész Melinda, Szilcz Mariann, Szilágyi Csilla, Szőke Barbara, Telegdi Balázs, Ionnidou Thomai, Török Sára Eszter, Varga Gyöngyvér Amala, Viczán Zoltán, Vida Zsuzsa, Virág Hajnalka

ÖTVEN magyar művész üvegbe formált gondolataival, témaválasztásban, műfajokban, stílusokban gazdag, bravúrosan készült alkotásokkal köszönti a tavaszt. A generációkon átívelő tárlaton az országban és a világban elszórtan dolgozó autonóm alkotók műveit a hagyománytisztelet éppúgy jellemzi, mint az innováció, a precizitás, az egyéni hangvétel és nemzetköziség. A bemutatásra kerülő művek jól példázzák a "stúdióüveg" fogalmát.

Az üveg elképesztően nagyívű karriert futott be mindennapi életünkben, mely érinti a tudományt, a gazdaságot és a képzőművészetet. Az ENSZ 2022-őt az Üveg Nemzetközi Évének deklarálta. 

A belépés díjtalan. A tárlat megtekinthető naponta 10-18 óráig.

https://www.kulturkuria.hu/content/15/59390/glasspring-csoportos-uvegmuveszeti-kiallitas

 

2022. május 03. kedd 18:00-19:15

Genius Loci - XV. Lajos kora

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

XIV. Lajos hosszantartó uralmának végét sorozatos kudarcok jellemezték. Utódja XV. Lajos visszaköltöztette a királyi udvart Párizsba, és ezzel együtt fontos építkezések kezdődtek. Létrehozták a Concorde teret, ekkor épült meg a Pénzügyi és Igazságügyi palota. Az életmód is jelentősen megváltozott, amelyről a rokokó festészet hitelesen tudósít. XV. Lajos uralkodásának idején a párizsi művészeti életben a művészeti akadémia által támogatott művészek és irányzatok mellett megjelentek olyan irányzatok, amelyek a szentimentális és a mindennapi életből vett jelenetek ábrázolását is fontosnak tartotta.

Jegyár: 1200 Ft

https://www.kulturkuria.hu/content/20/59325/genius-loci-xv-lajos-kora

 

2022. május 06. péntek 19:00-20:30

Dés László: Dalok egy zongorával

Dés Lászlót nagysikerű jótékonysági koncertje után ismét a Klebelsberg Kultúrkúriában köszönthetjük.

Dés László nem csak eljátssza dalait, de a keletkezésükről is mesél. Kulisszatitkokról, hogyan született a Nagy utazás, milyen volt dolgozni Bereményi Gézával, az előadókkal, filmrendezőkel... Izgalmas, bensőséges este ígérkezik a szerző-előadóval! 

„Egyedül ülök egy szobában a zongoránál, és írom a dalt. Amikor úgy érzem, megvan, akkor elkezdem felöltöztetni, mindenféle hangszereket képzelek hozzá, hogyan is szólal majd meg, amikor kilépek vele a közönség elé. Aztán muzsikustársaimmal eljátsszuk a dalokat városról városra, koncertről koncertre, ahol csak kíváncsiak ránk. De most valami olyasmivel próbálkozom, amit még sohasem csináltam. Úgy megmutatni a dalaimat, ahogy megszülettek, a maguk egyszerűségében, líraiságában, és együtt a közönséggel megidézni, hogy milyen is az, amikor ülök egy szobában egyedül a zongoránál, és írom a dalt."

Dés László

Jegyár: 4000 Ft

https://www.kulturkuria.hu/content/13/60282/des-laszlo-dalok-egy-zongoraval

 

2022. május 07. szombat 10:00-13:00

Zöldforgó Élménynap

Környezetvédelmi játékok és játszóházak, kiállítás a fenntarthatóságról, az Alma zenekar koncertje és környezettudatos iparművészeti alkotásaok vására

ZöldforGO kvízverseny, AR kiállítás, VR kvíz és játszóház, kiállítás és környezettudatos játszóházak, ökotudatos kézműves játszósarok, 11 órakor Alma koncert

Budai Iparművészeti Szalon - környezettudatos iparművészeti vásár a Rearticon Iparművészeti Egyesület szervezésében

A belépés díjtalan.

https://www.kulturkuria.hu/content/21/60503/zoldforgo-elmeny-delelott

 

2022. május 07. szombat 20:00-23:00

Teleszkópos megfigyelés a Csillagászat Világnapján

az Űrhajózás Világnapjának elmaradt programja

A belépés díjtalan.

Minden érdeklődő személyesen végezhet megfigyelést a Holdról, a bolygókról és a csillaghalmazokról a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai közreműködésével.

Rossz idő esetén a teleszkópos megfigyelés elmarad!

Helyszín: Szabadtéri nagyszínpad feletti tér

https://www.kulturkuria.hu/content/26/60719/teleszkopos-megfigyeles-a-csillagaszat-vilagnapjan

 

2022. május 11. szerda 16:00-18:00

Európai Önkéntes Szolgálat (Evs) tanácsadás

Hallottál már az Európai Önkéntes Szolgálatról? Esetleg épp gondolkozol, hogy kipróbáld? Gyere el és tudj meg mindent az EVS-ről!

Szeretnél önkénteskedni külföldön? Megismerkednél más kultúrákkal? Szívesen szereznél tapasztalatot más országokban?

Gyere el, ismerkedj meg az Európai Önkéntes Szolgálat által nyújtotta lehetőségekkel!

A tanácsadás célja az EU önkéntes programjának megismertetése a fiatalokkal.

Információ:

Mulicz Ferenc

Tel.: +36 20/291 7003

e-mail: mulicz.ferenc@kulturkuria.hu

 

A belépés díjtalan!

https://www.kulturkuria.hu/content/33/60582/europai-onkentes-szolgalat-evs-tanacsadas

 

2022. május 11. szerda 19:00-21:00

Boldogan élünk, míg meg nem halunk? - Kepes András előadása

Kepes András újságíró, író, egyetemi tanár, televíziós személyiség, aki hat gyerekkel és unokákkal körülvéve komoly tapasztalatokkal rendelkezik családi téren. A vetítéssel színesített előadásban - saját családtörténeteire és tudományos ismereteire is támaszkodva - olyan témák kerülnek szóba, mint a házasság és a boldogság kapcsolata, a hűség, féltékenység, vagy a szórakoztató kamaszkor. Kepes András külföldi példákon is bemutatja, hogyan közelítenek hasonló kérdésekhez a távoli kultúrák.

Prof. Dr. habil. Kepes András DLA az ELTE BTK-n szerzett magyar-esztétika szakos diplomát. Posztgraduális tanulmányokat folytatott az Amerikai Egyesült Államokban, doktori fokozatát (DLA) a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte. Az egyetem elvégzése után a Magyar Rádió és az MTV vezető munkatársa volt, később dolgozott az RTL-Klub-nak és a TV2-nek is. Nevéhez fűződnek a Gondolatjel, a Stúdió, az Apropó, a Desszert, a Világfalu, a Különös történetek c. rádiós és televíziós sorozatok. Több riportkötet és egy regény szerzője, művei idegen nyelveken is megjelentek. Munkásságát több díjjal és elismeréssel jutalmazták, többek között Táncsics-díjjal, Pulitzer-emlékdíjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével. Számos amerikai egyetemen is oktatott Fulbright kutató-tanárként. 2008 óta a METU tanára, 2010 és 2014 között a Kommunikációs és Művészeti Kar dékánja.

Forrás: Budapesti Metropolitan Egyetem honlapja

Jegyár: 3000 Ft

https://www.kulturkuria.hu/content/20/60560/boldogan-elunk-mig-meg-nem-halunk-kepes-andras-eloadasa

 

2022. május 12. csütörtök 19:00-20:30

Klébi Jazz Klub - Oláh Krisztián Quartet

A jazz világában rangos elismeréseket szerző művész új, előremutató kompozícióival különleges utazásra hívja a hallgatóságát. Zenéjének fontos részét képezik úgy a klasszikus zenei elemek és kompozícióstechnikák, mint a kortárs jazz improvizatív sodrása és absztrakt ritmikája.

Fő zenei motivációja e két zenei világ minél szervesebb kapcsolódása és szintézise, egy dinamikus, élő kortárs zenei világ megformálásának igényével. Mindamellett, hogy a zenekar programja Krisztián saját szerzeményeire épül, a tagok, ifj. Oláh Kálmán, OrbánGyörgy és Serei Dániel, mind nagyszerű improvizatőrök is, így a produkció szerves részét képezi a spontán és kollektív improvizáció, mely magában hordozza napjaink szellemiségét és zenei eszköztárát, ezáltal friss és komplex hangzásvilágot formálva a zenekarnak.

Oláh Krisztián mindössze húszévesen lett a 2015-ös Montreux-i Jazzfesztivál 3. helyezettje, ezt követően egy kéthetes akadémiai program keretén belül olyan nevekkel koncertezett együtt, mint Al Jarreau, Kurt Rosenwinkel, Nils Petter Molvær vagy Joe Sanders. A következő években Junior Prima-, Creative Art-, Orszáczky- és Gramofon-Díj nyertese, 2018 decemberében pedig - első magyar zenészként - meghívást kapott az amerikai Thelonious Monk Institute nemzetközi jazzversenyére, ahol a világ 14 legjobb jazz-zongoristája között mérette meg magát.

Quartetté bővült saját formációja 2020 februárjában jelentette meg első, csak saját kompozíciókat tartalmazó albumát, az "At the back of my mind"-ot. Az album bemutatója nagy sikert aratott többek között Prágában, Krakkóban, és a Művészetek Palotájában is, a fantasztikus Rick Margitza vendégszereplésével. A Parallel Reflections - jazzfelállást vonószenekarral ötvöző - szvitjét a Zeneakadémián mutatták be 2020 októberében.

Jegyár: 2000 Ft

https://www.kulturkuria.hu/content/13/59791/bjo

 

2022. május 13. péntek 10:00-12:00

Muzsikus klébzelet

Azt a rézangyalát! - avagy bemutatkoznak a rezes hangszerek

Eckhardt Gábor zenetörténeti előadása gyerekeknek 

Tegyük természetessé a zenehallgatást, és élvezetessé a zenetörténetet! Mi kell hozzá?

Látvány, mondóka és hallgatnivaló!

Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész erre vállalkozik oldott stílusú, humorral átszőtt műsoraival, melyek régóta népszerűek úgy a gyermekek, mint a felnőttek körében. A fiatalok mai felfokozott vizualitását, hétköznapi valóságát kapcsolja össze az igényes akusztikus élményekkel és a hozzájuk kapcsolódó ismeretekkel.

A mai műsorban a rezes hangszerek titkai tárulnak fel egy pécsi középiskolás rézfúvós kvintett közreműködésével. 

Jegyár: 800 Ft

https://www.kulturkuria.hu/content/17/59602/muzsikus-klebzelet-eckhardt

 

2022. május 14. szombat 19:00 és 21:00 órakor

Anyósülés - Kovács András Péter önálló estje

Tisztelt Látogatóink!

A 18 órás előadás teltház miatt 21 órakor megismétlődik. Jegyeket a jegy.hu oldalán tudnak vásárolni.

Az anyósülésbe huppanni a villamosról azt jelenti: luxus, kényelem, egyéni törődés, tempó...

...Az anyósülésbe huppanni a volán mögül azt jelenti: kontrollvesztés, bizonytalanság, lefokozás, kudarc. Márpedig 2020-21 olyan időszak volt, mikor elég keveset volt nálam a volán. Ezen az előadáson elmesélem, milyen volt másfél évig az anyósülésen utazni.

Jegyeket az alábbi linken vásárolhatják meg:

Jegyvásárlás - Dumaszínház

https://www.kulturkuria.hu/content/10008/60219/stand-up

 

2022. május 15. vasárnap 15:30-20:00

Az operairodalom gyöngyszemei

Gounod: Faust

A Bécsi Staatsoper előadása

Vezényel: Erich Binder

Szereplők: Francisco Araiza, Ruggero Raimondi, Gabriella Benackova, Walton Grönroos, Alfred Sramek, Gabriele Sima, Gertrud Jahn

Ismeretterjesztő bevezető előadást tart Dr. Langermann István

A belépés díjtalan.

https://www.kulturkuria.hu/content/12/58172/az-operairodalom-gyongyszemei

 

2022. május 15. vasárnap 19:00-21:00

Dalnokklub

Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda: Radványi Balázs, Balog Péter

Vendég: a Strófa trió

A Strófa Trió 2006 áprilisában alakult, a magyar és a világirodalom verseiből állítja össze zenés műsorát.

A trió az elmúlt években számos hazai fellépésen és fesztiválon vett részt. Programjukban a klasszikus és a kortárs irodalom versei egyaránt megtalálhatók, így meghallgathatók pl. Ady Endre, József Attila, Juhász Gyula, Weöres Sándor, Birtalan Ferenc, Karácsondi Imre, N.Horváth Péter énekelt versei.

Az előadás módjára  az akusztikus zenei megszólalás, a vokális éneklés jellemző. Így műsoraikat elsősorban kisebb klubok, rendezvények, könyvtárak részére készítik, de ha szükséges azok a technika segítségével nagyobb rendezvényeken, illetve szabadtéren is jól megszólalnak.

A trió tagjai:

Dara Vilmos - ének, gitárok, basszusgitár, ír buzuki, ütőhangszerek

Silling Tibor - ének, gitárok, ütőhangszerek

Tábi Tamás - ének, hegedű, furulyák, whistler, khena

Mindhárman közel harminc éve aktív szereplői a zenés irodalmi műfajnak.

Jegyár: 1000 Ft

https://www.kulturkuria.hu/content/13/60162/dalnokklub

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!