Klebelsberg Kultúrkúria 2018. májusi programjai II

2018. május A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

Telefon: 392-0860, fax: 392-0862

info@kulturkuria.hu

www.kulturkuria.hu

 

 

2018. május 2-áig

Kölcsönhatások - csoportos fotókiállítás

A Budapest FotóFesztivál hivatalos rendezvénye

Vers és fotó egymásra hatása a Költészet Napja tiszteletére

 

"Az élet ott kezdődik, amikor nem tudod mi lesz."

Cserna-Szabó András

 

A művészeti ágak noha önálló, saját jelentőséggel és megítéléssel bírnak, mindig is szívesen sokszorozták meg egymással szövetkezve kívánt hatásukat. Ezúttal a kortárs magyar irodalom és a fotográfia egymásra gyakorolt kölcsönhatása tükröződik kiállításunkon.

 

Meglévő, kortárs magyar irodalmi írásokra születtek a fotók vagy épp fordítva, egy képhez íródott pár sor, gondolat.

Kiállító művészek:

Agócs József

Aknay Tibor

Baricz Katalin

Budavári Csaba

Czimbal Gyula

Csordás Gábor

Csortos Szabó Sándor

Dobóczky Zsolt

Dömötör Mihály

Dr. Kocsis IstvánTamás

Fekete Zoltán

Gábor Béla

Gál András

Gáti György

Gedeon Péter

Hupján Attila

Láng-Miticzky András

Mandur László

Murvai Ervin

Neumann Ildikó

Rákoskerti László

Ries Zoltán

Seres Géza

S.Faragó Gyöngyi

Szél Ágnes

Tobischka Gabriella

Tóth József

Vajda János

Varga Tamás

Vizúr János

Zsila Sándor

 

A kiállítást megnyitotta Szakolczay Lajos művészeti író 2018. április 4-én 18 órakor.

 

Díjtalanul megtekinthető hétköznap 9-19 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

 

2018. május 10-éig

Az év természetfotósa 2017 - fotókiállítás

Válogatás a hazai természetfotózás legjobb alkotásaiból

25. alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, Az Év Természetfotósa díjat. A pályázat legjobb képei láthatók a Kultúrkúria lélegzetelállító tárlatán.

A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott hazai és határon túli, profi és amatőr természetfotósok csaknem háromezer képe közül válogatta ki a legjobbakat a zsűri.

A naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége, 26 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség 2017-ben is az „Az Év Természetfotósa" pályázatot, amely névadó támogatója az idén a Lenergy Magyarország Kft.

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt az is, hogy melyik képre hány pontot adott az elismert szaktekintélyekből álló zsűri.

Az idei pályázati kiírás újdonságaként a naturArt meghirdette, hogy „Az év természetfotósa" versenyben csak olyan képek számítanak, amelyek csak a fotós saját teljesítményének, kreativitásának, természetismeretének köszönhetőek. Így pl. a fizetős lesekből készült fotók itt nem számítottak.

 

A tárlat díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

 

2018. május 3-áig

Fapofák - Sprok Antal képzőművész kiállítása

A kiállítást megnyitotta Csányi Vilmos író, etológus professzor 2018. április 6-án 18 órakor.

Közreműködtek Szirtes Edina Mókus zenész, előadóművész, valamint Lévai Viola és Dömötör Luca táncművészek.

"...Sprok Antal szabad szellem; kizárólag saját, varázslatosan bontakozó, időtlen és kimeríthetetlen mesevilágának akar utánajárni; nem fékezi, hogy éppen kik minek tartják - látja, járja az útját és ez védetté teszi.

 

Magával a tevékenységgel van csupán elfoglalva, akár az archaikus mesterek - jól temperált, egyenletes intenzitással és hallatlan hatékonysággal dolgozik; valósággal termel, akár egy gép, anélkül hogy ez egyedi, sajátos minőségének a rovására menne.

 

Mindeközben jut energiája arra is, hogy munkásságába a megfelelő mértékben integráljon különféle impulzusokat; kísérletező kedve töretlen, találékonysága figyelemre méltó.

 

Mivel naiv, megható törekvése, hogy mosolyt varázsoljon a megfáradt arcokra, olykor nem riad vissza némi önfeledt infantilitástól; de ez neki jól áll - az ő esetében ez inkább erénynek tekinthető, mivel itt nem az ún. „magas művészet" komor erdejében járunk, amelyet senki se ért: művészete napsütötte, nyílt terepen terjed akadálytalanul..."

 

Szőcs Miklós TUI Munkácsy-díjas szobrászművész, az MMA rendes tagja

Díjtalanul megtekinthető hétköznap 9-19 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

 

2018. május 8. kedd - 2018. május 31. csütörtök

SZÍN-JÁTÉK - csoportos tárlat

Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Festőművészeti Szakosztálya tárlata

A kiállítást megnyitja Novotny Tihamér művészeti író 2018. május 10-én 18 órakor.

Kiállító művészek:

Bráda Tibor, Deák Ilona, Durkó Zsolt, Illényi Tamara, Füzes Gergely, Harmati Zsófia¸ Kecskés András, Kádár János Miklós, Kőrösi Papp Zoltán, Lonovics László, Mayer Berta, Mihályfi Mária, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, Németh Géza, Orosz János, Orvos András, Őry Annamária, Szegedi Csaba, Szemethy Imre, Tari Gábor, Tilles Béla, Vágó Magda, Végh András, Veress Sándor László, Zöld Anikó

 

A tárlaton olyan művészek alkotásai láthatók, akiknek festészetében fontos szerepet játszik a szín. A paletta rendkívül változatos. Egyesek harsány színekkel fogalmaznak, mások visszafogottabbak. Vannak, akik egy-egy szín árnyalataival fejezik ki mondanivalójukat. Mindegyik megközelítésnek van létjogosultsága. Ami összeköti e sokszínűséget, az nem más, mint a kvalitás!  

 

Díjtalanul megtekinthető hétköznap 9-19 óráig, hétvégén 10-18 óráig. Pünkösdkor zárva.

 

 

GYERMEKPROGRAM

2018. május 7. hétfő - 2018. május 30. szerda

Bogyó és Babóca bábkiállítás

Bartos Erika által készített Bábkönyv eredeti, egyedi bábjainak és díszleteinek, valamint budapesti grafikáinak kiállítása. 

A tárlat megnyitóján az írónő mesevetítést tart 2018. május 5-én 11 órakor.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Kultúrkúria ismét megörvendezteti legkisebb látogatóit és vendégül hívta Bogyót, Babócát és kis barátaikat.

A tárlat ideje alatt a kedvelt meseíró és illusztrátor Budapest épületeiről és városképeiről készült grafikái is megtekinthetők a Brúnó Budapesten, és a Budapest titkai című könyvekből.

Bartos Erika a Bogyó és Babóca bábkiállítás anyagát másfél év alatt készítette el  2012-ben. 14 vitrinben kelnek életre a sorozat szereplői, helyszínei bábok formájában. A gyerekek megcsodálhatják a mesékben szereplő házikókat, a léghajót, egész közelről szemügyre vehetik az apró tárgyakat és persze Bogyót és Babócát több jelenetben, az összes barátaival együtt.

" Már a legelső Bogyó és Babóca kötet megjelenésekor megvarrtam a szereplőket kesztyűbáb formájában, és férjemmel rendszeresen elbáboztuk a Bogyó és Babóca meséket országszerte... Semmi másról nem szólt ez, mint örömöt okozni a legkisebbeknek. Minden egyes díszlet, kellék készítésére jól emlékszem, kinőtt ruhákat, kiürült papírdobozokat használtam a díszletekhez. " Bartos Erika

A kiállítás számtalan helyszínre kapott meghívást bel- és külföldön egyaránt, nagy örömünkre a 2012-es tárlatot követően ismét intézményünkbe költöznek egy kis időre e harmónikus mesevilág szereplői.

 

A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-19 óráig, hétvégén 10-18 óráig. Pünkösdkor zárva.

 

 

2018. május 26. szombat 15:00-19:00

Gyermeknap

Max és Móric - a Ciróka Bábszínház előadása, a fergeteges Feak Fusion Cabaret cirkuszi műsora, a Kiskalász zenekar gyermekkoncertje, Lovagi torna, a Tekergőtér, Furfangos csudavilág játszóház, ügyességi és logikai játéktár, kézműves játszóház, valamint hempergő várja a gyerekeket.

 

MAX ÉS MÓRIC - A CIRÓKA BÁBSZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Vásári csínykavalkád

Wilhelm Busch híres mesesorozata a magyar olvasók körében is népszerű. Max és Móric két csibész, akik a jól nevelt és szófogadó gyerekek ellenpéldái: szabadok és szertelenek. Csínytevéseik során számos mulatságos kalandba bonyolódnak. Hol a péket szedik rá, mert nyalánkságra vágynak, hol a nagybácsi ágyába csempésznek bogarat...

"Vásott gyerek száma tenger: Róluk annyit hall az ember! Persze hát e két vitéz Mindenféle csínyre kész! Kik, ahelyett, hogy térve jóra, hallgatnának okos szóra, rajta sokszor csak kacagnak, gúnyolódva jót mulatnak."

Szereplők: Fülöp József, Jankovics Péter

Zeneszerző: Szabó Balázs

Rendező: Schneider Jankó

VILÁGSZÁM - A FREAK FUSION CABARET FERGETEGES CIRKUSZI MŰSORA

Magyarország egyik első újcirkusz-társulata, amely a múlt századi vándorcirkuszok világát idéző hangulatával, a cirkusz, a varieté és a mozgásművészet összekapcsolásán alapuló különleges és rendkívül humoros előadásaival itthon és külföldön is nagyon népszerűvé és egyedivé vált. Látványos zsonglőr, akrobata és táncos előadásukkal örvendeztetik meg kisebb és nagyobb vendégeinket!

HEPEHUPA - A KISKALÁSZ ZENEKAR KONCERTJE

Zenéjük színes, sokféle, a magyar népzenei motívumokon, a latin és cigány zenén keresztül az arab zenéig többféle zenei világgal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Céljuk megkönnyíteni a verstanulást a kicsiknek fülbemászó dallamokkal, érdekes ritmusokkal és népszerűsíteni a gyerekek körében az „élő" hangszeres zenét. A zenekar mára már a legtöbb hazai fesztiválon megfordul és igényes zenéjükkel, közvetlen hangulatú koncertjeikkel elvarázsolják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A zenekar tagja: Varga Bori, Boros Attila, Mogyoró Kornél, Sántha Gábor

 

FOLYAMATOS PROGRAMOK

 

LOVAGI TORNA - A BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ JÁTSZÓTERE
Ki ne álmodozott volna arról, hogy páncélt ölt magára, lóra pattan, és dárdával kezében, lovagként indul a csatába? A Bóbita Bábszínház olyan ügyességi társasjátékkal várja a gyerekeket, amelynek állomásait végigjárva valóra válhatnak a fenti álmok, ábrándozások! A tematikus játszótér öt szakaszán különböző nehézségű feladatok várják a lovaggá válni kívánó apródokat.

Tessék, tessék, csak tekergessék!
Izgalmas szerkezetek, szórakoztató feladatok kicsiknek és nagyoknak!
A TEKERGŐTÉR egyedi tervezésű és kivitelezésű játékok gyűjteménye. Olyan játszótér ahol a gyerekek és játékos kedvű szüleik egyaránt jól szórakozhatnak és próbára tehetik ügyességüket. Ezen a játszótéren lehet tekerni - forgatni - húzni - tolni - billenteni - fújni - és főleg gurítani. A szabályok minden esetben egyértelműek, a sikerélmény és a jó hangulat garantált.

JÁTÉKOS TUDOMÁNY - FURFANGOS CSUDAVILÁG JÁTSZÓHÁZ
Szórakozz önfeledten és okosodj játszva az interaktív játszóházban! Különleges alkalmatosságok, meglepő feladványok, látványos kísérletek és logikai játékok.

MINDEZEK MELLETT KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ, ÜGYESSÉGI ÉS LOGIKAI JÁTÉKOK, ARCFESTÉS ÉS HEMPERGŐ VÁRJA A GYEREKEKET.

A belépés díjtalan. Eső esetén rendezvényünket a Kultúrkúria épületében tartjuk meg.

 

 

2018. május 28. hétfő 9:30

Picik színháza: Miau

Kabóca Bábszínház előadása 2 éves kortól

Előadásunk egy óriási bújócska a két ügyetlen bohóc és a pajkos cica között, de a rafinált macska mindig túljár az eszükön. Ide bújik, oda bújik, még mindig őt látjuk, vagy már csak az árnyékát? A produkciót színes vetítések tarkítják és a gyerekek vidám zene kíséretében válnak játszótársaivá a szereplőknek.

 

Zeneszerző: Nyitrai László
Animáció: Jelena Petosevic
Rendezőasszisztens: Szalai Renáta
Koncepció: Miliana Lenak
Rendező: Miliana Lenak


Szereplők: Benkő Zsuzsanna, Szívós Réka, Szőke Kavinszki András

 

Az előadás a Kabóca Bábszínház és a Buden Teatar koprodukciója.

Az előadásra egységes jegyek korlátozott számban vásárolhatók. Nagy érdeklődés esetén előadásunkat 11 órakor megismételjük. Javasolt az előzetes jegyvásárlás. A későn érkezőket sajnos nem tudjuk a már elkezdődött előadásra beengedni. Megértésüket köszönjük!

 

Jegyár: 1200 Ft

 

IFJÚSÁG

2018. május 17. csütörtök 16:00-18:00

Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) tanácsadás

Hallottál már az Európai Önkéntes Szolgálatról? Esetleg épp gondolkozol, hogy kipróbáld? Gyere el és tudj meg mindent az EVS-ről!

Szeretnél önkénteskedni külföldön? Megismerkednél más kultúrákkal? Szívesen szereznél tapasztalatot más országokban?

Gyere el, ismerkedj meg az Európai Önkéntes Szolgálat által nyújtotta lehetőségekkel!

A tanácsadás célja az EU önkéntes programjának megismertetése a fiatalokkal.

Információ:

Mulicz Ferenc

Tel.: +36 20/291 7003

e-mail: mulicz.ferenc@kulturkuria.hu

A részvétel díjtalan!

 

HUMOR

 

IRODALOM

 

FILM

 

TUDÁSTÁR

2018. május 6. vasárnap 17:00

Portré Plusz - Kondor Katalin beszélgető műsora

A Portré+ vendége Jelenczki István filmrendező, képzőművész és felesége, Zseni Annamária pszichiáter

Ketten együtt sok-sok olyan filmet készítettek, amely elhallgatott, meghamisított történelmi eseményekről, vagy szándékosan nem népszerűsített történészekről, pszichológusokról, költőkről szól. Nehéz tavasz van mögöttünk, a szerzőpáros filmjei közül mindenképpen betekintünk az Ön-Tér-Kép című, a magyar nemzet lelkiállapotáról szóló filmjükbe, amelyben megpróbálták előhívni a nemzet emlékezetéből azokat a történeteket, melyek máig meghatározzák a nemzet lelkiállapotát. Ízelítőt adunk az Öröktűz című, Reményik Sándor költőről készített legújabb alkotásukból is.

 

Jegyár: 500 Ft

 

Az Ön-Tér-Kép - A magyar nemzet lelkiállapota című kétrészes filmet 2018. június 7-én csütörtökön 18:30-kor vetítjük az alkotók, Jelenczki István filmrendező, képzőművész és felesége, Zseni Annamária pszichiáter részvételével.

 

2018. május 8. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Szent Péter

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Az apostol alakját sokszor megörökítették, hiszen ő volt az első római püspök, és így első a pápák között is. Életében a csodálatos halászat és más csodák jelezték fontosságát, majd bebörtönzése és halála is kedvelt festői téma lett. Alakja és szerepe különösen fontossá vált a kettős pápaság korában, és ő az a nyugati szent, akinek a legmonumentálisabb templomot emelték. Olyan nagy művészek, mint Masaccio, Raffaello és Caravaggio örökítették meg életének eseményeit, amely jól jelzi a festészetben betöltött jelentőségét is.

 

Jegyár: 800 Ft

 

2018. május 22. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Szent Pál

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

A nyugati egyház másik alapítója és a kereszténységet egyetemessé tevő Szent Pál élete és alakja gyakran adott feladatot a festőknek. Különösen fontos volt megtérése a damaszkuszi úton, miután a kereszténységet üldöző Saul a kereszténységet terjesztő Pállá változott. Ez önmagában eléggé fontos téma volt ahhoz, hogy sok művész vállalkozzon ennek megörökítésére, mint például Michelangelo és Caravaggio. A népszerű művészettörténeti sorozat ezen az estén Pál alakjának különböző korokra jellemző ábrázolásait mutatja be.

 

Jegyár: 800 Ft

 

ZÖLDÁG

2018. május 3., 17. csütörtök 10:00-12:00

Zöldág Művészeti Műhely

Környezettudatos disz és használati tárgyak tervezése és kivitelezése

A részvétel ingyenes, az anyagköltség: 600 Ft/fő


A részvétel regisztrációhoz kötött - legkésőbb az eseményt megelőző hétfői napon.

Regisztráció és információ: Reök Cecília

Tel.: +36 20/299 1040

e-mail: reokcecilia@kulturkuria.hu

 

2018. május 7., 14., 28. hétfő 18:00-20:00

Ökokör

Szeretnénk egészségesek lenni, és úgy élni, hogy a legkevésbé ártunk vele magunknak és a környezetünknek.

Együtt érhetünk el eredményt egy jobb minőségű, egészségesebb élet felé vezető úton a Tudatos Vásárlók Egyesülete által kidolgozott tematika alapján.

Az Ökokör Kamra foglalkozásait vezeti: Palotai Zsuzsa

 

Jelentkezés és további információ: Palotai Zsuzsa  06 30 773 9194 , email: palotaizs@gmail.com

 

A részvétel ingyenes.

 

2018. május 9. szerda 18:30-20:00

Tudatos Táplálkozás Fórum

Családbarát paleo

Vendégelőadó: Posta Renáta a paleolit szakácskönyvek szerzője

A részvétel díjtalan.

 

 

2018. május 16., 23., 30. szerda 18:00-20:00

Zöldág Selyemfestő Műhely

A műhely folyamán a selyemfestés technikáit lehet elsajátítani.

Szép színes képeket, díszeket lehet készíteni öko-design szemlélettel.

A műhelyeket vezeti: Sarnyai Rita iparművész

A részvétel ingyenes, az anyagköltség: 600 Ft

 

Előzetes regisztrációhoz kötött: minden alkalom előtt legkésőbb 2 nappal:

reokcecilia@kulturkuria.hu címen.

 

További információk: Reök Cecília, 0620 2991040

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek