Kiszin hat év után újra Budapesten ad szólóestet

Varázslatos fantáziával ragadja meg a művek lényegét, sokan megfoghatatlannak és leírhatatlannak tartják Kiszin művészetét


November 5-én folytatódik az MVM Koncertek - A Zongora-sorozat a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ráadásul olyan sztárzongorista közreműködésével, aki állandó vendége a világ legrangosabb koncerttermeinek és szólóestjeire hónapokkal korábban minden jegy elkel. Mostani teltházas koncertjén sincsen másképp. Jevgenyij Kiszint jól ismeri a magyar közönség, hiszen már harmadszorra fog fellépni a sorozat keretein belül. Fellépéseit mindig nagy várakozás előzi meg, játékát egyszerre jellemzi az orosz szenvedély és virtuozitás és ennek szinte szöges ellentettjeként az elmélyülés és visszafogottság. Varázslatos fantáziával ragadja meg a művek lényegét, sokan megfoghatatlannak és leírhatatlannak tartják Kiszin művészetét. A 2020-as Beethoven évforduló alkalmából a novemberi koncert műsorán csak a zeneszerzőtől válogatott műveket: az Eroica-variáción kívül előadásra kerül egy korai és két későbbi szonátája a mesternek. A világhírű orosz zongoraművész budapesti hangversenyét Cziffra György emlékére ajánlja fel, aki november 5-én ünnepelné 98. születésnapját. A Zongora sorozat november 22-én a Zeneakadémia Nagytermében folytatódik Balázs János és Szakcsi Lakatos Béla közös estjével, majd december 11-én Arkagyij Volodosz ad szólóestet a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.


2019. november 5. (kedd), 19.30 óra - Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jevgenyij Kiszin zongoraestje- „MVM Koncertek - A Zongora"

Beethoven: c-moll szonáta, (Pathetique) op. 13, Eroica-variációk, op. 35  ***  

Beethoven: e-moll szonáta, op. 90, C-dúr szonáta, (Waldstein) op. 53


A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraian, a www.azongora.hu és a www.jakobikoncert.hu honlapokon a Jegyvásárlás menüpontban.

 

Jevgenyij Kiszin 1971-ben született Moszkvában. Kétéves korában kezdett zongorázni, és már hatévesen bekerült a Gnyeszin Zenei Tehetségek Iskolájába. Tízéves korában zenekarral debütált, egy évvel később pedig szólóestet adott Moszkvában. A zenei világ figyelmét felkeltve 1984-ben, tizenhárom évesen a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral eljátszotta Chopin zongoraversenyeit. Nyugat-Európában 1987-ben, a Berlini Ünnepi Játékokon mutatkozott be, a fellépést európai turné követte a Moszkvai Virtuózokkal és Vlagyimir Szpivakov karmesterrel. Az Egyesült Királyságban a BBC Proms sorozata keretében debütált. Az Amerikai Egyesült Államokban 1990-ben lépett fel először: a Zubin Mehta által vezényelt New York-i Filharmonikusokkal Chopin két zongoraversenyét játszotta. Egy héttel később a Carnegie Hall fennállásának százéves évfordulóját ünneplő hangversenysorozat nyitókoncertjét adta - ezúttal szólóban.
Jevgenyij Kiszin több díjban részesült: 1995-ben minden idők legfiatalabbjaként nyerte el a Musical America „Az év legjobb hangszeres előadója" címét, 1997-ben pedig megkapta „Az orosz kultúráért" kitüntetést. Az egész világon keresett művész, rendszeresen játszik olyan kiváló karmesterekkel, mint Seiji Ozawa, Claudio Abbado, Vladimir Ashkenazy, James Levine, Kurt Masur és Daniel Barenboim. Fellépett szinte az összes rangos zenekarral; lemezfelvételeit rendszeresen díjakkal ismerik el - 2010-ben Vladimir Ashkenazy és a Philharmonia Orchestra közreműködésével készített Prokofjev-lemeze Grammy-díjat nyert.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Gyors őszi immunturbó