Kis színház, nagy siker!

Végre 45 év után újra színpadon a Gellérthegyi álmok!

 

 

Igazi színházi élményben volt része azoknak akik ellátogattak a Fészek Művészklub kupolatermébe, Karinthy Ferenc klasszikus írásából készült Gellérthegyi álmok előadásra. Erről beszélgettünk másnap, Kriszt László rendezővel.

- Önök tíz éve működnek a Fészek Művészklubban, és a Maxline Média Grouppal közösen állítanak színpadra klasszikus műveket. Amikor eljöttem előadásnézőbe, azt gondoltam ez is csak egy előadás lesz a sok közül, de tévedtem. Igazán nagy élmény volt, számomra és a közönség számára egyaránt.

Köszönöm, a dicséret, a siker a két színészt, Major Beát és Vég Andrást illeti. Végül is, ők hozták ki a maximumot magukból és a darabból, én csak utat mutattam.

Major Bea, Kriszt László és Vég András

- A Gellérthegyi álmokat, közel negyven éve sehol nem játszották, a színházak, igaz? Most meg egyszer csak elővette ez a színház!

Igen, mert egyrészt nagyon nehéz, mély, elgondolkodtató írás, másrészt abban a formában ahogy közel negyvenöt éve megszületett a mű, ma nem lehet előadni, hiszen annyira felgyorsult az élettempó. Ezért mi, egyfajta "keresztmetszet" /rövidített/ formában vittük színpadra, természetesen az esszencia, a lényeg, a mondani való megtartásával, hiszen az írás zseniális.

- Nem túlzok ha azt mondom, ahogyan a két színész játszott, az is nagyszerű volt?

Nem túloz, tényleg igazi színházat varázsoltak a kupolába. A tegnapi estéért érdemes színházat csinálni, erre szoktam mondani hogy, minden egybe volt, minden működött.

- Mit lehet tudni a két színészről?

Talán annyit hogy mindketten a Kazán István Kamaraszínház színészképző stúdiójába végeztek, kaptak színész diplomát, ami különösen nagy öröm számomra, hiszen egyfajta visszaigazolása a sok év küzdelmes, sokszor nagyon nehéz gyakorlásnak, munkának. Remélem továbbra is ilyen kitartással, szorgalommal fognak hozzá állni!

- Telt ház, vastaps, ováció!

Ez ma már nem is olyan kuriózum, hiszen sok fiatal volt jelen, aminek külön is örültem, egyébként a színészek tényleg megérdemelték.

- Talán nem ide tartozik, de muszáj megemlítenem a Mario Lanza zenés monodráma, 2016-ban tervezett előadás előzetes bemutatóját, amelyet a Maxline Média Grouppal közösen állítanak színpadra, s amelyben egy kivételes hangú tenoristát láthatott a közönség.

Mario Lanza

Igen, ő Pálinkás László, aki szintén a színészképző stúdiónk növendéke. És ha olyan szorgalommal és kitartással fogja tovább csinálni a gyakorlást, akkor a jövőév nagy-nagy sikerprodukciója lehet a Mario Lanza előadás.

- Habár utána néztem a kamaraszínházuknak az interneten, és láttam a figyelemreméltó munkáikat, előadásaikat, még is, mintha keveset lennének a köztudatban, a médiákban!

Ez igaz, minket nem támogat az állam, pedig tíz éve jövünk ki értékkel bíró előadásokkal, de ezidáig nem tört meg a jég. A médiákat meg többnyire nem az érték, a tartalom, hanem a forma, a csomagolás érdekli, minél romlottabb, annál jobban közreadható, eladható, sajnos idáig jutottunk. De mi nem is azért dolgozunk, alkotunk hogy bekerüljünk a Celebek világába és ott pöffeszkedjünk. Az értéket létrehozók sajátja ez a Don Quijote küzdelem, és ha a világban az ilyen típus pusztulásra is van ítéltetve, talán a színpadon "győzni" fog.

- Köszönöm a beszélgetést!

 

 

 

Cikk: Nagy Richard

Fotó: Telegdy István

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek