Kis színház is tud értékeset teremteni!

Tíz éve alakult a Kazán István Kamaraszínház!

 


- Az elmúlt években több előadásukat volt szerencsém látni, s meg kell mondanom hogy látva a színvonalat én is beálltam az önök szurkoló táborába. Itt ülünk a Fészek Művészklubban, és arról beszélgetünk Kriszt László rendezővel, hogy hogyan, s milyen körülmények közt jött létre a kamaraszínház.

2006-ban bejöttem Galambos Tibor igazgató úrhoz a kamaraszínházi ötletemmel, s legnagyobb meglepetésemre igent mondott a felvetésemre. Persze a munka csak akkor kezdődött, hiszen minden külső segítség és anyagi támogatás nélkül fogtunk hozzá, Budai Tünde színésznő és Farkas József íróval.
- Voltak önnek rendezői tapasztalatai?
A fenéket semmi, csak az emlékeimre hagyatkozhattam, ami elég régi volt. Még jó hogy ami megmaradt, az viszont annyira erős volt hogy jó alapoknak bizonyultak. Ezek voltak a Színművészetin eltöltött évek, az Operettszínházas időszak, s Kazán Istvánnal és Csemer Gézával, /sajnos csak két évet megért/ Lehár Ferenc zenés színházban szerzett színházi tapasztalataim. Az elmúlt évtizedekben persze több nagy zenés-szórakoztató műsort rendeztem de ezek nem közvetlenül prózai színházi alkotások voltak.
- Egy jó-nevű musical színész, elismert koreográfus annó miért adta a fejét egy igen csak nehéz, nagy tapasztalatot és szakmai tudást igénylő színházi irányra?
Hát ami igaz az igaz, én se gondoltam volna. De az élet kiszámíthatatlansága sok mindent hoz az ember életébe. Itt inkább az a kérdés hogy meg tud e küzdeni, harcolni azért az útért amit választott, számtalan példát tudnék mondani, amikor minden adott, s mégsem jön létre érték, s olyat is amikor lehetetlen körülmények ellenére is értéket lehetett létrehozni, remélem mi az utóbbiak közé tartozunk,  "kis színház is tud értékeset teremteni"!
- Minden ilyen szép volt, vagy azért voltak küzdelmes időszakok is?
Csak küzdelmes időszakok voltak és vannak is. Hiszen attól hogy tíz évesek vagyunk  a problémák nem szűntek meg, de valahogy megedződtem én is,  és azok is akik a mindenkori gerincét alkotják, vagy is a színészek.
Mindig úgy alkottam hogy én megteremtettem a kamaraszínházi körülményeket,  a színészek meg adták saját munkájukat, tudásukat. Manapság, s ez igaz visszamenőlegesen is, színházat csinálni mindenfajta állami támogatás nélkül, szinte öngyilkosság. És mégis, akiknek ez élethivatása, az nem tud nélküle létezni, mert belülről fakad, s ez nem függhet anyagi vagy egyéb körülményektől, ha ezek domináltak volna, akkor a világban nagyon kevés érték tudott volna létrejönni, megvalósulni.  Az egy más kérdés hogy az élet, a sors előbb, utóbb helyre tesz mindent.  Aki pedig pusztán megélhetési színész vagy színházi ember,  nos az hamar kihullik erről a pályáról, mert ez a pálya nem erről szól.
Azt láttam hogy szívesen ad lehetőséget növendékeknek, pályakezdőknek!
Ez természetes, hiszen nekik van a legnagyobb szükségük erre, hiszen egyrészt színpadi rutint kell szerezniük, vagy éppen, olyan szintet értek el szakmai tanulmányaik során ami színpadért kiált. Nem egy olyan növendékem volt, akikre pályájuk elején, nyugodtan mondhatták "taszítja a színpad" aztán egyszer csak eljött az a pillanat amikor mindenki csodálkozva kérdezte hogy honnan hoztam ezt vagy azt a tehetséges színészt.  Csupán annyi történt hogy iszonyatos sok munkával, szenvedéssel kihoztam  a tehetséget belőlük, persze ezt a fajta tehetséget előre kellett látnom,  /mások miért is látnák/ s meg kellett szavaznom nekik a bizalmat.   
- Igen, pont ráakartam kérdezni hogy önöknél elég magas színvonalú színész képzés folyik, ez látszik a bemutatóinkon is.
A kamaraszínháza megalapításával együtt elkezdtem színészpedagógiával is foglalkozni, de Kazán István tanár úrral eltöltött évek, nagyon jó alapokat adtak erre nézve,  tehát volt miből merítenem.
Kik játszottak önöknél, kikkel tudta az elmúlt tíz évet megvalósítani?
Mivel ez iszonyatosan sok időt venne igénybe, engedje meg hogy e-mailen átküldjem önnek, s azt tesz bele, akit akar, rendben lesz így?
- Így a beszélgetésünk vége felé, mesélne az olvasóknak a további terveiről?
Ja a tervek? Na azok vannak jócskán. De ne felejtsük, "ember tervez, Isten végez" közmondást! Mennyi de mennyi tervemből nem lett semmi, vagy éppen mások megvalósították, csak azért mert ott volt pénz, míg én hoppon maradtam, de ezekről majd máskor, és mennyi minden jött be az életembe amiről egy perccel azelőtt még sejtelmem se volt. Inkább azt mondanám a beszélgetésünk végén hogy aki szeretne rólunk tájékozódni, menjen fel a kamaraszínházunk weboldalára a:www.kazanistvankamaraszinhaz.hu -ra!
- S mint az élő beszélgetésünkbe ígértem, álljon itt a Kazán István Kamaraszínházban közreműködők névsora (2006-2016)


Színészek:

Helyey László, Imre István, Végh Ferenc, Rékai Nándor, Máté Krisztián, Szűcs Ferenc, Bordás János, Budai Tünde, Szabó Zsuzsanna, Szentes Kata, Galambos Zoltán, Veress Zsolt, Vén Friderika, Kassai László, Fantoly Nikolett, Bakó Krisztián, Szabó-Lencz Péter, Farkas Erik, Veress Előd, Andrádi Zsanett, Farkas Tamás, Cseh Adrienn, Tóth Orsolya, Dobszai Eszter, Dézsi Darinka Éva, Kárpáti Tibor, Tóth Melitta, Brückl Richard Martin, Kovács Molnár József, Boronyák Gergely, Lénárt László, Laborczy Szilvia, Szemerédi Bernadett, Ripli Zsuzsanna, Szabó Eszter, Ott József,  Tóth Máté, ifjú Andorai Péter, Bedics Tünde, Dombrádi Alina, Major Bea, Égető Fanni, Sándor Anna, Nagy Oxána, Dukán Dániel, Perczel-Kováts Orsolya, Vég András, Homonai István, Tarr Adrienn, Horváth Ádám, Csík Péter, Tigli Hande Tímea, Fodor Rozália, Szofi Nozdroviczky, Onix Lan, Horváth László, Pálinkás László és mások.

Énekesek:
Ripli Zsuzsanna, Perczel-Kováts Orsolya, Becsák Franciska, Zilai Izabella,  Schupp Gabi, Vajk György, Pászthy Viktória, Pogácsás Zsuzsanna,
Dani Bella Jennifer, Szemerédi Bernadett, Frank Tímea, Molnár Adrienn,  Annamary, Gerdenics Krisztina, Nagy József,  Ginó, Nagy Zsanett, Kövér Erika, Gőbölös Krisztina, Csanádi Éva, Kovács Dorina,  Gara Márta, Moravszki Enikő, Kabai Alex, Onix Lan, Gajdos József,  Galambos Zoltán, Pálinkás László és mások.

Táncosok:
Mravik Fanni, Kéri Zsolt, Trombitás Bálint, Fantoly Nikolett,  Koplányi Kata, Németh Andor Zsolt, Doszpod Henriett, Gajdos József, Kriszt László, Kollár Steve, Fodor Rozália, Major Bea, Dombrádi Alina,

Színházi előadások: 


Farkas József: 
Üveggolyócskák, /verses játék/ 
Vallomások /verses monodráma/
Vigh utcai srácok /kisnovella/ 
A Ring /kisnovella/ 
Több mint szerelem
 /verses monodráma/ 
A mi szerelmünknél szebb úgysem lehet /verses monodráma/

Batári Gábor: 
Pszihőfi /abszurd játék/ 
Mildrof, avagy az űrbéli ribanc /Teológiai pamflet/ 

Ránki Péter: Kontraszelekció /abszurd játék/ 

Békési Sándor: Az egy lélek védőbeszéde /verses dráma/

Örkény István: Egy kis XX. század.

Shakespeare: 
Játszunk egy kis Shakespeare-t
Szonettek /fordította: Szabó Lőrinc/

Josep Maria Benet i Jornet:Színésznők /dráma/ 

Giordano Bruno: Igazság a máglyán/monodráma/ 

Ady Endre: Halálos ölelés /verses-táncos dráma/
Istenes versek /verses-táncos dráma/ 
Ady Maraton /vers összeállítás/ 
KOZMIKUS ADY  /verses est/

Mastrosimone: Pulóvergyűjtő dráma 

Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok /dráma/ 

Sárdi Mária: Kislány a pokolban /holokauszt monodráma/ 

Tadeus Borovszky: Nálunk Auschwitzban /holokauszt monodráma/ 

Edward Albee: Mese az állatkertről /dráma/ 

Karda L.-Bagyinka L.: Pamacs /zenés mesejáték/ 

Karinthy Frigyes:
Minden, Ami Humor! (Összeállítás)
Csak kacagni kell/összeállítás/


Gerorge Gershwin: Gershwin-Show  /Szórakoztató műsor/ 

G. B. Shaw: Szent Johanna művéből. "Magányos Johanna" 

Herczeg Ferenc: VIOLANTE ÉS A BÍRÓ  /monodráma / 

Paul Emond:Malaga c. dráma /keresztmetszet/ 

Ovidius: A FÁK GYÜLEKEZÉSE. CYPARISSUS 

Weöres Sándor: A teljesség felé /részletek/ 

Paul Emond: Madártej dráma /keresztmetszet/
 

Palkát grafika:  Pásztor Attila, Kárer László
Grafika: Kárer László


Cikk: Gutmann Tamás

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek