KIRÁLYI VÁSÁR - őszköszöntő forgatag a Király utcában

Szeptember 10-11-én a Királyutca Designutca Klaszter szervezésében először kerül megrendezésre Budapesten a Királyi Vásár,

mely az antik-és bolhapiac, a shopping night, illetve mesterségek vására mellett vonzó kulturális programokat kínál a látogatóknak. Közel 100 vásározó várja a Király utcába látogatókat a legkülönbözőbb portékákkal. Ezzel párhuzamosan az Anker közben a Hungaricum és termelői piac egyedülálló kínálatával találkozik majd a látogató.

 

Az egész nap tartó programokra a Central Passageban felállított színpadon kerül sor, ahol kiállítással és kedvezményes színházjegy-vásárlási lehetőséggel is várják az érdeklődőket. A gyerekeket a Kazinczy utca sarkán lévő játszótérre invitálja Magyarország legnagyobb játszóháza (az Élményváros Játszóház), ahol a gyerekek szórakoztatásáról a sok mobil játékon túl a nyereményeső és falfestés gondoskodik majd.

 

A kétnapos családi program-kavalkád leglátványosabb eseménye pedig várhatóan az a brazil karneváli hangulatot idéző rekordkísérlet lesz, melynek során táncosok fogják végig-salsázni a 700 méteres utcaszakaszt, megkísérelve ezzel megdönteni a leghosszabb salsamenet világrekordját!

 

A Királyi Vásár ötletet egyébként egy bécsi kirakodó vásár adta, ahol a 27 éve minden évben két alkalommal megrendezésre kerülő vásárt naponta legalább 100.000 ember látogatja meg a lezárt Neubaugasse-ban (Mariahilferstrasse-ból nyílik). A bécsi pozitív tapasztalatok és az itthoni „élményturizmus" hiánya arra sarkallta a szervezőket, hogy ez év szeptemberében

valósuljon meg az első ilyen jellegű esemény Budapest belvárosában, mégpedig a Király

utcában.

 

A vásár célja, mindamellett, hogy rengeteg kulturális és művészeti értéket felvonultat, amellett szórakoztasson is. A szervezők bíznak abban, hogy ezen alkalommal olyan emberek is ellátogatnak majd az utcába, akik eddig soha nem jártak ott és az esemény hatására várhatóan később is visszatérnek az üzletekbe.

A szervezők körülbelül 100 árus közötti részvételre számítanak és legalább 15000 látogatóra naponta.

 

 

Király utca

A vásár kiemelt programjai:

 

 

Salsa-őrület, latin ritmusok, zene-tánc

 

Tényleg ekkora a salsa-őrület hazánkban? A kérdésre egyszerűen megadható a válasz, elég csak eljönni szeptember 10-én délután 18 órakor a Király utcába és megszámolni, hányan is ropják a táncot végig a 700 méter hosszú utcán!

A Királyi Vásár szervezői nem mindennapi rekordkísérletre invitálják a táncosokat és a vállalkozó kedvű látogatókat: a világ leghosszabb salsa-menetét szeretnék a Király utcába varázsolni.

Hogy hányan lesznek, az hamarosan kiderül, de becslések szerint, több ezer salsa-táncos van az országban, akik remélhetőleg nem hagyják majd ki a jó hangulatú eseményt.

 

 

Őstermelői és biopiac a belváros szívében

 

Szeptember 10-én új kezdeményezés indul útjára a budapesti VI. és VII. kerületben. A Király utcában életre hívott régiségek és mesterségek vására mellett az Anker közben őstermelői és biovásár is várja majd a látogatókat.

Az őstermelői és biotermékek piacának hiánya Budapest belvárosában adta az ötletet a szervezőknek, hogy a nyári és őszi hónapokban az Anker közben, télen pedig a fedett Centrál Passage-ban (Király utca 8-10. szám) hetente kétszer (kedden és pénteken) rendszeresen megrendezésre kerülhetne az elsősorban Hungarikumokra, és közvetlen termelői értékesítésre szakosodott piac. Ennek első felvonása lesz a szeptember 10-én és 11-én, 8 és 18 óra között nyitva tartó piac.

A cél az, hogy a vásár erősítse a vidéki és városi emberek kapcsolatát, és a fővárosban élő, de valamelyik vidékről származó emberek, és gyermekeik időnként itt megtalálják a hazai ízeket.

Szintén kiemelt cél, hogy a vásárt meglátogató turisták érdeklődését is felkeltsék a magyar termékek és vidék értékei iránt.

 

 

Aroma köztéri vándorkiállítás

 

2011. májusa és szeptembere között összesen 5 vidéki helyszínen (Szeged, Pécs, Eger, Sopron, Szolnok) volt látható az Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából című nagyszabású vándorkiállítás.

Ez idő alatt több mint 15.000 látogató volt kíváncsi a Törökfürdő Alapítvány és a Magyarországi Roma Galéria Egyesület által életre hívott közös tárlatra, mely több mint 90 táblaképen mutat be roma festmény-reprodukciókat, fotókat és fotó-festményeket.

 

 

A kiállítás utolsó állomása a budapesti Király utcában található Central Passage lesz, ahol a Királyi Vásár keretein belül kerül sor a kiállítás zárására, búcsúztatójára is szeptember 11-én a 100 Tagú Cigányzenekar 8 zenészének kíséretében.

 

 

Színházi kavalkád a Central Passageban

 

A Királyi Vásár keretében budapesti színházak kínálatával is ismerkedhetnek a látogatók.

A Király utcai Central Passage-ban kiállító 21 színház nemcsak műsorfüzetekkel várja az érdeklődőket, de kedvezményes jegy- és bérletvásárlási akciókat is kínálnak, mindemellett pedig a 2011/2012-es évad legnépszerűbb előadásaiból is ízelítőt kaphatunk a helyszínen felállított színpadon.

Résztvevő színházak:

Turay Ida Színház

József Attila Színház

Aranytíz Kultúrház

Magyar Színház

Bábszínház

Thália Színház

Új Színház

Bárka Színház

Operett Voices Énektársulat

Katona József Színház

Nemzeti Színház

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Bajor Gizi Színészmúzeum

Radnóti Színház

Madách Színház

Trafó Kortárs Művészetek háza

Spinóza Színház

Ruttkai Éva Színház

Budapesti Kamaraszínház

Vígszínház

Bubik Színház

 

 

Brazil kultúra a Királyi Vásáron

 

A Brazil Nagykövetséggel és a Brazil Kulturális Központtal együttműködésben, a Brazil Héthez kapcsolódóan az ország gazdag kultúrájával, táncokkal, hagyományokkal ismerkedhet a Királyi Vásár közönsége. Vasárnap délután a Király utcában egymást követik majd a látványos előadások és táncbemutatók. A Corcovado Brazil Étterem segítségével a dél-amerikai ország változatos gasztronómiai kínálatába és különleges ízeibe belekóstolhatnak az érdeklődők, valamint egyéb más brazil termékek bemutatója is lesz a Káldy Gyula és Király utca sarkánál.

 

 

Lengyelország bemutatkozik

 

A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet prospektusokkal, képekkel, személyes információval mutatja be Lengyelország tájainak szépségét, műemlékeit, a magyar-lengyel közös történelmi múlt lengyelországi emlékeit, és az aktív sportolási lehetőségeket a Királyi Vásárban.

Mindezeket természetes módon egészíti ki a népművészet, amit a helyszínen borostyánkőből készült tárgyakkal hoznak közelebb majd a látogatókhoz.

A lengyel népzenét, illetve táncokat a Central Passage-ban felállított színpadon vasárnap 11 órától ismerheti meg a közönség a POLONEZ Magyarországon működő néptáncegyüttes és a Lengyelországból érkező górál (hegyi lakók) zenekara tolmácsolásában.

 

A Király utca a rendezvény idejére igazi multikulturális találkozóhellyé válik majd, hiszen a magyar és lengyel mellett a brazil, az osztrák, a roma és az ír kultúrába is bepillantást nyerhetünk a műsorokon és kiállítókon keresztül.

 

 

Gyermekprogramok

 

A Királyi Vásár legkisebb vendégei sem maradnak program nélkül, hiszen szórakoztatásukról Magyarország legnagyobb játszóháza, az Élményváros Játszóház gondoskodik majd mobil játékaival. A helyszínen a légvár ingyenes használata mellett, mindenkinek lehetősége nyílik ajándék játszóházi belépőjegyek nyerésére is, ha Fortuna is úgy akarja. A gyerekeket a Kazinczy - Király utca sarkán lévő játszótérre várják, ugyanitt lufihajtogató bohóc, arcfestés és kézműves foglalkozások is lesznek.

Különös izgalmakat kínál ezen kívül a nem mindennapinak ígérkező közös falfestés rajztanárok vezetésével, mellyel a szervezők egy, a játszótér melletti tűzfal alsó részét kívánják szebbé tenni ügyes gyermek kezek segítségével.

Szintén izgalmas programnak ígérkezik a beltéri növényfalak telepítésével foglalkozó svéd székhelyű GREEN FORTUNE cég kezdeményezése, melynek magyar képviselői a Királyi Vásáron gyerekeket tanítanak magokat, palántákat ültetni és a csemeték természetesen munkájuk eredményét gondozási útmutatóval haza is vihetik. Szeretnék arra is felhívni a figyelmet, hogy városi körülmények között is lehetünk önellátóak azáltal, hogy az otthonunkban felismerjük a lehetőségeket, és akár a kimondottan az erre a célra kifejlesztett falikertekben fűszer-, gyógynövényeket, vagy éppen néhány tő paradicsomot gondozunk.

A GREEN FORTUNE kezdeményezése arra ösztönzi az embereket, hogy már gyerekkorban tudatosan óvjuk környezetünket és vegyük észre a természet adta lehetőségeket.

A játszótérre egyébként az RTL Klub jóvoltából a Green Fortune a gyerekekkel együtt örökzöldeket is telepít majd a hétvégén!

 

 

Tűzfalfestés II. felvonás

 

Miután áprilisban elkészült Budapest legnagyobb tűzfal festménye a Király utcában, a tűzfalak újjávarázsolása a Királyi Vásár keretein belül is folytatódik. Ezúttal a Kazinczy és Király utca sarkán lévő játszótér még fedetlenül lévő tűzfalát festik újra a Suppré-Neopaint művészei kreatív módon, amely nem egyszerű homlokzatfestés, sokkal inkább művészet, mely egyben dísze lehet az utcának, zöldebbé, élhetőbbé varázsolja azt.

 

 

Egyedülálló virtuális bemutató

 

A Királyi Vásár egyik attrakciója egy különleges virtuális bemutató lesz. A Unique Method csapata a hazánkban eddig kevéssé ismert, Augmented Reality technológia segítségével virtuálisan újjávarázsolja a Király utca 40-es szám alatti ház teljes homlokzatát. A bemutató egy aprócska program formájában letölthető lesz az Internetről így bárki számára elérhető.

A használathoz egy Androidos telefonra van szükség, mellyel a helyszínen, a kamerát a homlokzatra irányítva csodálhatjuk meg a virtuálisan felújított házat. Végigpásztázva a jelzéseket ki-ki saját maga fedezheti fel a terv minden részletét, a ház eredeti környezetében.

A projekt nem titkolt szerepe a közvélemény-kutatás, ez a módszer hatékony prezentációs eszköz ilyen és hasonló közérdekű kérdésekben. Ennek megfelelően mind az érintettek, mind pedig a városfejlesztés, és technikai újdonságok iránt érdeklődők figyelmére számítanak.

 

Színpadi programok a Central Passageban:

 

IDŐPONT: 09. 10.

FELLÉPŐK

11:00

Doka Dance Stúdió: táncbemutató gyermekekkel/ Ritmuscsapatok Országos Táncverseny ezüst érmese

12:00

Író, Költő találkozó/Felolvasással

12:30

Bubik Színház és a Kertész utcai Iskola Musical blokkja (részletek)

13:00

Ír sztepp és ír zene (Irish Feet és ÍRka-fÍRka)

13:30

Operett Voices Énektársulat: musical részletek

14:00

KiszeKusza Zenekar: népzenei bemutató

15:00

Katáng Zenekar: Gyerekversek magyar költők tollából - a zene szárnyán

16:00

Antovszki Band Zenekar

17:00

Hacuka: Népi Szőttes/ Divatbemutató

18:00

Salsa Rekord Kísérlet (Király utcán végig)

19:00

Utcabál

21:00

Tabiti Tűztánc Kollektíva: táncos tűzzsonglőr bemutató

IDŐPONT: 09.11.

FELLÉPŐK

10:45

"POLONEZ" Népdal és Néptánc Együttes

11:45

"Holny" Zenekar-Zakopanéból érkező górál (hegyi lakók) lengyel Tátra vidék zenét bemutató együttes

12:00

100 tagú Cigányzenekarból 10 fő: "Jó ebédhez szól a nóta" címmel

12:30

"Aroma" képkiállítás budapesti búcsúztatója

13:00

Ír sztepp és ír zene (Irish Feet és ÍRka-fÍRka)

13:30

Ír Sztepp/Lenti (15-16 éves fiatalokkal)

13:40

Öreg Kerka Táncegyüttes/Lenti

14:00

Szamárfül Projekt: A brémai muzsikusok (részlet)

14:30

Ruttkai Éva Színház: Jókai "Az Aranyember" c. művéből készült musical részlet,   Pécsi Ildikó rendezésében

15:00

Tárt Kapu Színház: Nyári Fantázia/ Fringe Fesztivál egyik győztese

16:00

Aukció

17:00

Zumba bemutató

17:30

Előadás a Brazil kultúráról

18:00

Capoeira bemutató

18:20

Brazil táncbemutató: Samba, Axé, Lambada

19:00

Batucada dobosok

 

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják

A vásár és a programok ingyenesen látogathatók!

 

További információ: www.kiralyivasar.hu; www.facebook.com/kiralyivasar

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek