Király István 100 Tudományos emlékkonferencia Sárospatakon

****

 

 

 

Tudományos emlékkonferenciát rendeznek Sárospatakon, 2021. október 15-16-án Király István, a neves magyar irodalomtörténész születésének 100. évfordulója alkalmából. A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek épületében szakmai előadásokra és két könyvbemutatóra készülnek az esemény szervezői.

 

A kétnapos rendezvény előadásai, eszmecseréi kitérnek Király István Ady-, Kosztolányi-, Mikszáth- és Pilinszky-értelmezésére, illetve nemzetszemléletére, egykori vitáira. A 20. század második felét meghatározó irodalomtudósokra való visszaemlékezés mellett Király István Sárospatakra került könyvtáráról és dedikációiról is lesz egy bemutató. A konferencia keretében mutatják be az Osiris Kiadónál az Ünnepi Könyvhétre megjelent Petőfitől Tandoriig című, Király István írásaiból készült gazdag tanulmánygyűjteményt, valamint a Zempléni Múzsa Alapítvány kiadásában megjelenő Király István öröksége című kötetet. Ez utóbbiban egyéb különleges dokumentumok mellett az irodalomtudóssal 1989-ben, közvetlenül a halála előtt készült, ez idáig publikálatlan interjú is olvasható lesz. A rendezvényen átadják a fiatal irodalomtörténészek számára alapított Király István-díjat is.

 

A rendezvény és a kötetek egyik szervezője-szerkesztője, Agárdi Péter elmondta: „A konferencia nemcsak centenáriumi emlékezés lesz, hanem szakmai diskurzus a 19-20. századi klasszikus és modern magyar irodalom izgalmas, vitatott, ugyanakkor a 21. századra is áthagyományozott, maradandó értékeiről. Király István munkásságának java napjainkban is élő, termékenyítő nemzeti örökség."

 

Az esemény időpontja: 2021. október 15-16.

 

Az esemény helyszíne: 3944 Sárospatak, Rákóczi út 1., a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei épülete

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek