Kincseskamrák: A csodák világa

feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2017 rendező: Francesco Invernizzi

 

Magyar feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=zHJ3L3mD8M0

Március 8-tól látható országszerte a művészmozikban a Vatikáni Múzeum 3D és a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új művészeti ismeretterjesztő filmje, amely a Wunderkammer-ek történetét mutatja be a középkortól napjainkig.
A Wunderkammer ( „kincseskamra" vagy ahogy a franciák nevezik: cabinet de curiosités) fogalma királyok, császárok és magas rangú arisztokrata gyűjtők köreiben alakult ki a 16. században, tulajdonképpen nem más, mind „az egész világ egyetlen szobában, amely összeköti a múltat és a jelent". A szenvedélyes - és jómódú - gyűjtők hosszú évek, évtizedek munkájával saját otthonukban építették fel a világ minden tájáról származó egzotikus tárgyakból és értékes ritkaságokból álló kis univerzumukat.
A Kincseskamrák - A csodák világa c. látványos ismeretterjesztő film ezekbe a rendkívüli gyűjteményekbe nyújt betekintést, amelynek különleges tárgyai a legkülönbözőbb korokból és földrészekről származnak. Megismerhetjük a múltbéli gyűjteményeket a kis méretű reneszánsz-kori kamrácskáktól kezdve - melyek a 19. század során a mai kor legnagyobb múzeumainak alapjául szolgáltak - a jelenkori kincseskamrákig, amelyeknek manapság szalonok, villák vagy kastélyok adnak otthont. A hat részből álló narratíva minden epizódjában a téma szakértői - egyetemi professzorok, múzeumi kurátorok, művészettörténészek és galériatulajdonosok - kalauzolják végig a nézőt, és maguk a modern gyűjtők is elmesélik saját történeteiket, utazásaikat és természetesen bemutatják büszkeségüket: a kincsestárjukat is, amelyek az érzelmek széles skáláját képesek kiváltani a kíváncsiságtól kezdve a vágyon, félelmen és misztikumon át egészen a döbbenetig. Az izgalmas dokumentumfilmben számos mindezidáig megközelíthetetlen francia, olasz, osztrák és angol magángyűjtemény feltárul.
A filmet március 8-tól vetítik a hazai művészmozik, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A filmben megszólaló szakértők:
Alexis Kugel - Gyűjtő és műkereskedő
Luca Cableri - Gyűjtő, galéria tulajdonos
Jean Hubert Martin - A Pomidou Központ tiszteletbeli elnöke
David Ghezelbash - Galéria tulajdonos és a Műkereskedők Nemzetközi Szövetségének elnöke
Loic Malle - Gyűjtő és galéria tulajdonos
Roberto Balzani - A Bolognai Egyetem Múzeum Hálózatának igazgatója
Annalisa Zanni - A milánói Poldi Pezzoli Múzeum igazgatója
Lavinia Galli - Az eddigi leglátogatottabb olasz Wunderkammer kiállítás kurátora
Jeacques Garcia - Gyűjtő és belsőépítész, designer
Viktor Wynd - Gyűjtő, galéria tulajdonos, a londoni Wiktor Wynd Múzeum igazgatója (Wiktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art and Natural History)
Andrea Lissoni - Senior kurátor, Tate Modern Galéria
Anna Maria Maggiore - igazgató, MUDEC (Museo Delle Culture Milan)
Pierre Payroll - Gyűjtő, művész, belsőépítész, designer
Bruce Boucher - Igazgató, Sir John Soane's Museum

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek