Kincsek és történetek -Családi nap a Műszaki Tanulmánytárban

Családok Nemzetközi Napja - ingyenes belépés és programok a Műszaki Tanulmánytárban

 

Kattan, csattan, összeköt


Kincsek és történetek a fényképészet, az írógépek és a hidak világáról

Családok Nemzetközi Napja - ingyenes belépés és programok a Műszaki Tanulmánytárban

2016. május 29., vasárnap

Hogyan készültek a családi fotók száz éve? Mit tettek hozzá a magyarok a fényképészet fejlődéséhez? Ki és hogyan találta fel az első írógépet? Ez alkalommal a több száz darabos fényképészeti és irodagép-történeti gyűjteményeink legérdekesebb tárgyaira koncentrálva mutatjuk meg a technikatörténet kuriózumait.

 

A múltba nézve megelevenednek az egykor volt Duna hidak és egy lüktető város száz évvel ezelőtti mindennapjai is. A legkisebbek pedig az írás világában merülhetnek el, többek között kipróbálva őseink íróeszközeit. A Családok Nemzetközi Napja programhoz kapcsolódva ezt a programunkat rendhagyó módon vasárnap tartjuk. Ezen a napon kiállításaink díjmentesen látogathatók és ingyenes programokkal várjuk a gyerekeket és felnőtteket.

 

Program:
10.30-11.00 Petzvaltól a polaroidig - Kovács Ottó muzeológus tárlatvezetése a Fényrögzítés eszközeinek gyűjteményében. (Érdeklődés esetén megismételhető.)

Hogyan készültek a családi fotók száz éve? Milyen eszközökön keresztül jutottunk el napjaink digitális technológiájáig? A vezetés során olyan világhírű magyar fejlesztéseket is megtekinthetnek a látogatók, melyek jelentősen hozzájárultak a fényrögzítés eszközeinek fejlődéséhez - ezzel könnyebbé és gyorsabbá téve a családi élmények megörökítését.

11.00-11.30 Ütőképes gépek, avagy Kempelen Farkastól a Névtelen írógépig - Fekete Zsolt muzeológus tárlatvezetése az Irodagép-történeti kiállításban. (Érdeklődés esetén megismételhető.)

Hogyan gyorsult a világgal együtt az írás? Hogyan változtak meg közben a dolgos hétköznapok? A tárlatvezetés során az írástörténet első billentyűs korszakából emelünk ki régebbi és újabb, fekete és piros, hangos és halkabb, latin betűs és Braille írógépeket.

13:30 - 14.00 Egyszervolt Duna-hidak - Domonkos Csaba muzeológus előadása

Híd a Parlamentnél? El tudod képzelni Budapestet teljesen más hidakkal? Az előadás az egykori város, a Duna-part és a közlekedés mindennapjaiba vezet vissza.

Folyamatos program:
10.00-13:00 Az írás világa. Írás a világban - Írástörténeti program a múzeumpedagógiai műhelyben.

Mivel írtak régen? Hogyan írnak a Föld más részein? Megismerjük és ki is próbáljuk régi és újabb korok íróeszközeit, alkotunk, írunk, üzeneteket hagyunk.

Ajánlott korosztály: 4-től 99 éves korig. A programváltozás jogát fenntartjuk. A belépés és a programokon való részvétel ingyenes!

Helyszín:

Műszaki Tanulmánytár
1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10.
Telefon: (+36-1) 204-4095
E-mail: info@mmkm.hu
Web: www.mmkm.hu

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek