Kezdődnek a Cziffra Fesztivál felvezető programjai Cziffra György születésnapján

Pusker Júlia és Szabó Marcell adnak koncertet a világhírű zongoraművész gyerekkorának helyszínen

 

 

 

 Hagyományosan november 5-én Cziffra György születésnapján kezdődnek a Cziffra Fesztivált felvezető, előzetes programok. A pályájuk elején álló kiemelkedő tehetségek támogatása valamint a legnagyobb emberi teljesítmények elismerése céljából a Fesztivál 2017-ben díjakat alapított. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ évről-évre november 5-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasainak hangversenyével emlékezik meg a zongoravirtuózról, aki gyerekkorát a kerületben élte. Ez alkalommal Pusker Júlia hegedűművész és Szabó Marcell zongoraművész ad koncertet Angyalföldön. Szabó Marcell Junior Prima Díjas művész a közelmúltban a hamburgi Elbphilharmonieban lépett fel, valamint kiemelkedő munkát végez az orosz zene népszerűsítéséért hazánkban. Pusker Júlia az előkelő 5. helyezést szerezte meg idén nyáron a világ egyik legrangosabb megmérettetésén, a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Verseny döntőjében.

 

A két művész műsorán J. S. Bach: g-moll hegedű szólószonátája és Debussy Gyermekkuckó című műve szerepel, közösen adják elő C. Franck A-dúr szonátáját. A koncertre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a doryeva@kult13.hu e-mail-címen lehet, illetve a regisztrációs jegy a helyszínen megválható. 

 

Az elmúlt években sikerült alapvető missziónkat, emlékápoló tevékenységünket megvalósítani. Cziffra György szellemi és művészi hagyatéka hosszú idő után hazatalált. Örülök, hogy ebből az örökségből táplálkozva, azt tovább építve olyan jövőbe mutató programokat sikerült elindítanunk - támogatóink segítségével -, mint a mesterkurzusok, vagy a Cziffra Fesztivál díjai, amelynek keretében eddig több mint 10 millió forint összeggel volt lehetőségünk támogatni a pályájuk elején álló fiatal művészeket, valamint elismerni a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket." (Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője)

 

November 20-án "Ágyúk és virágok" Cziffra György emlékezete címmel a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével közös rendezésében először valósul meg nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, amely Cziffra György életművét három szempont szerint dolgozza fel. A rendezvényen hazai és nemzetközi kutatók, valamint pályatársak tekintik át a kutatás már meglévő eredményeit. A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2019. november 6-ától lehet a https://www.mma-mmki.hu/hu/rendezvenyek/online-jelentkezes.html oldalon.

 

November 23-án a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központban "Hommage a Cziffra" elnevezésű koncerten Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, valamint tanítványaik emlékeznek meg az 1956-ig a kerületben élő zongoraművészről. A belépés regisztrációhoz kötött. Az alábbi e-mail-címen lehet regisztrálni: info@cziffrakozpont.hu

 

Ötödik alkalommal várja a közönséget 2020 februárjában a Cziffra György Fesztivál, amelyet a világhírű zongoraművész emlékének ápolására hozott létre Balázs János zongoraművész 2016-ban. A nagy sikerű sorozat a kezdetek óta a legelismertebb művészekkel - mint Arcadi Volodos, Pierre Laurent Aimard, Vásáry Tamás, Mischa Maisky, Jose Cura, Bogányi Gergely, Jandó Jenő -, valamint nyitott művészetszemlélettel és műfajilag befogadó programstruktúrával várja a közönséget. A zenei programokon túl a Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre. A februári fesztiváleseményeket megelőzően november 5-étől - Cziffra György születésnapjától - kezdődően ünnepi hangversenyek, nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, kiállítás, mesterkurzus és gyerekeknek szóló programok kapcsolódnak a Fesztiválhoz. A február 16. és 23. között tartó Cziffra György Fesztivál 2020-ban is több helyszínen tartja programjait, sokszínű, egyedi témájú estjein minden műfajból a legkiemelkedőbb művészekkel találkozhat a közönség.

 

A fesztivál kiemelt vendége idén Vadim Repin, a világ egyik legismertebb hegedűművésze, a Budafoki Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor vezényletével. Különleges este valósul meg Pál Feri atya és Vizi E. Szilveszter részvételével, Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduójával. Paganini virtuozitását idézi meg a „Paganini Plusz" koncerten Lendvay József Liszt-díjas Érdemes művész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Oláh Kálmán Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész. A „Győztesek" koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba, többek között Boros Misi (zongora), Szabó Marcell (zongora), Horti Lilla (operaénekes), Pusker Júlia (hegedű), Devich Gergely (gordonka) és Balázs-Piri Soma (zongora). Dr. Bagdy Emőke pszichológus a Cziffra Fesztivál részére készítette hiánypótló előadását, melyben a tudatállapotok között kalandozunk a tudomány és a művészet segítségével, Balázs János zongorajátékának kíséretében. A füstös „Kedves presszót" varázsolja elénk Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel és Sárközy Lajossal és zenekarával a Báresten. A Jazzical Trio exkluzív koncertjének műsora Liszt Ferenc és Cziffra György művészete előtt tiszteleg, egy különleges helyszínen, a Lóvasútnál. Simon Izabella zongoraművésznő a legkisebbeknek szóló interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató" koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei is bemutatkoznak.

 

A fesztivál előtt rendezik meg hagyományosan az egyre bővülő mesterkurzusokat. A zongora és a cigányprímás oktatás mellett Miklósa Erika ének kurzusán is részt lehet venni a 10. kerületi Kroó György Zeneiskolában.

 

Aki idén is ellátogat a Cziffra György Fesztivál programjaira, találkozhat klasszikus és könnyűzenei csemegékkel, előadásokkal és beszélgetésekkel, fiatal tehetségekkel és bárhangulattal. A műfaji sokszínűség és értékalapú irányelvünk idén is egyedi produkciókat eredményez, amely reményeim szerint maradandó élményt nyújt a zeneszerető közönségnek." (Balázs János)

 

 

 

 

 

 

Programok:

 

2019. november 5. (kedd) 19:00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Cziffra György Emlékkoncert a 2019. évi Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészeivel

közreműködik: Pusker Júlia (hegedű), Szabó Marcell (zongora)

 Köszöntőt mond Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója

J.S. Bach: g-moll hegedű szólószonáta (Pusker), C. Debussy: Gyermekkuckó L.113 (Szabó)

C. Franck: A-dúr szonáta (Pusker-Szabó)

 

2019. november 5. (kedd) 19:30 Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Hangverseny Cziffra György 98. születésnapján

Evgeny Kissin zongoraestje - „MVM Koncertek - A Zongora"

L. van Beethoven: c-moll szonáta, (Pathetique) op. 13, Eroica-variációk, op. 35  *** 

L. van Beethoven: e-moll szonáta, op. 90, C-dúr szonáta, (Waldstein) op. 53

 

2019. november 20. (szerda) 10:00 Duna Palota

Ágyúk és virágok" - Cziffra György emlékezete - Első nemzetközi tudományos műhelytalálkozó

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével közös rendezés

 

2019. november 23. (szombat) 19:00 Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ

Hommage à Cziffra"  közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és vendégei

 

2020. február - Kroó György Zeneiskola

Mesterkurzus - Ének/zongora/hegedű

 

2020. február 16. (vasárnap) 16:00 Hegyvidéki Kulturális Szalon

Szerelmi álmok - Liszt" című film vetítése

vendég: Hildebrand István, a film Kossuth-díjas operatőre

 

2020. február 17. (hétfő) 18:00 MOMkult

Józsa Judit kerámiaszobrász kiállításának megnyitója

A Steinway új „Spirio" zongorájának bemutatása

 

 2020. február 17. (hétfő) 19:30 MOMkult

Lélek és logika - Nyitóest

 meghívott vendégek: Pál Feri atya római katolikus pap, mentálhigiénés szakember

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas akadémikus, orvos, farmakológus

közreműködik: Lukács Miklós, Balogh Kálmán (cimbalom), műsorvezető: Bősze Ádám

 

2020. február 18. (kedd) 19:30 Zeneakadémia Nagyterem

Paganini +  

közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész,

Lendvay József Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Érdemes Művész

Oláh Kálmán Liszt Ferenc-díjas zeneszerző és zongoraművész, műsorvezető: Bősze Ádám

Paganini: Caprice no. 6 (g-moll), (Lendvay), Liszt: g-moll Paganini etűd (Balázs),

Paganini - Oláh Kálmán: g-moll Paganini etűd (Oláh)

 

Paganini: Caprice no. 17 (Esz-dúr), (Lendvay), Liszt: Esz-dúr Paganini etűd (Balázs)

Paganini - Oláh Kálmán: Esz-dúr Paganini etűd (Oláh)

 

Paganini: Caprice no. 1 (É-dúr), (Lendvay), Liszt: É-dúr Paganini etűd (Balázs)

Paganini - Oláh Kálmán: É-dúr Paganini etűd (Oláh)

 

Paganini: Caprice no. 9 (É-dúr), (Lendvay), Liszt: É-dúr Paganini etűd, (Balázs)

Paganini - Oláh Kálmán: É-dúr Paganini etűd (Oláh)

 

Paganini: Caprice no. 24 (a-moll), (Lendvay), Liszt: a-moll Paganini etűd (Balázs)

Lutoslawsky: Paganini variációk a 24. caprice-ra (Balázs-Oláh)

Paganini: h-moll hegedűverseny 3. tétel „La campanella" (Lendvay-Balázs-Oláh)

 

2020. február 19. (szerda) 19:00 MOMkult

Győztesek" koncertje - A koncerten fellépnek a Cziffra Fesztivál, a Bartók Világverseny és a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny díjazottjai, valamint a Virtuózok győztesei 

Horti Lilla Junior Prima Díjas operaénekes, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa

Pusker Júlia Junior Prima Díjas hegedűművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa

Balázs-Piri Soma zongoraművész, a Virtuózok korcsoport győztese

Balogh Ádám Junior Prima Díjas zongoraművész, a Bartók Világverseny díjazottja

Boros Misi Junior Prima Díjas zongoraművész, a Virtuózok korcsoportgyőztese

Devich Gergely Junior Prima Díjas gordonkaművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa

Szabó Marcell Junior Prima Díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa

Ürmös Sándor cimbalomművész, a Nemzetközi Cimbalomverseny díjazottja

 műsorvezető: Bősze Ádám

 

2020. február 20. (csütörtök) 19:00 MOMkult, kupolaterem

TUDATÁLLAPOTOK Dr. Bagdy Emőke előadása

 közreműködik: Dr. Bagdy Emőke professzor emeritus, egyetemi tanár, pszichológus

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, műsorvezető: Bősze Ádám

 

  2020. február 21. (péntek) 19:30 MOMkult

Bárest 

 közreműködik: Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színésznő, Hot Jazz Band Kossuth-díjas jazz-zenekar

Sárközi Lajos Junior Prima Díjas hegedűművész és zenekara, műsorvezető: Bősze Ádám

 

2020. február 22. (szombat) 19:30 Lóvasút

Jazzical Trio

Káel Norbert (zongora), Lakatos András (dob), Oláh Péter (bőgő)

 

2020. február 23. (vasárnap) 10:30 MOMkult, kupolaterem

Hangszerbemutató koncert gyerekeknek

Simon Izabella zongoraművész interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató" koncertje a társművészetek segítségével. közreműködik: Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei

 

2020. február 23. (vasárnap) 19:30 Zeneakadémia Nagyterem

Gálakoncert és díjátadó 

Vadim Repin hegedűművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész

Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényel: Hollerung Gábor Liszt-díjas Érdemes Művész

műsorvezető: Bősze Ádám. A Cziffra Fesztivál díjainak átadására a hangverseny első felében kerül sor.  

E. Grieg: c-moll hegedű-zongora szonáta, op. 45 (V. Repin - Balázs J.)  ***

P.I. Tchaikovsky: Valse Scherzo, Lenszkij áriája (Anyegin) (V. Repin - BDZ)

M. Ravel: Tzigane, E. Grieg: a-moll zongoraverseny, op. 16 (Balázs J. - BDZ)

 

 

Kép: Pusker Júlia

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek