Két magyar lemez a legjobbak között

Herczku Ágnes Bandázom c. albuma és a Romano Drom: colors c. lemeze a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistáján

 

 

A világ legrangosabb világzenei listáján 2015 márciusában két magyar lemez is a Top 20-ban szerepel; mindkét lemez Fonós kiadvány. Herczku Ágnes Bandázom c. lemeze a lista 10. helyére került, a Romano Drom colors c. albuma pedig a 15. helyet érte el. A világ 25 országának összesen mintegy 50 világzenei szakembere állítja össze havonta a toplistát, melyen az elmúlt években sikerrel szerepelt Lajkó Félix Mező c. lemeze (Fonó), a Karaván Família albuma (Fonó); a Buda Folk Band Magyar világi népzene c. lemeze; más kiadóktól a Söndörgő és a Romengo lemeze.

Herczku Ágnes Bandázom c. lemeze 2014 év végén jelent meg a Fonó gondozásában. Az új lemez megálmodója, zeneszerzője, hangszerelője, producere Nikola Parov, akivel Ági 1999 óta dolgozik együtt. Eddigi közös albumuknak (pl. Volt nékem szeretőm, Megéred még) méltó folytatása a mostani, azzal az új hangszerelési lehetőséggel gazdagítva a korábbiakat, amit négy ifjú népzenész - Hegedűs Máté és Pálházi Bence: hegedű, Fekete Márton: brácsa és Molnár Péter: nagybőgő - tehetsége, tudása és mindenre nyitott gondolkodása inspirált. A lemezbemutató koncertre 2015. február 14-én került sor a Fonóban.

A 16 éve működő, mindig megújuló Romano Drom colors c. új nagylemeze - mely szám szerint a hatodik - 13 új dallal jelent meg 2014 őszén a Fonó gondozásában. A dalok nagy része cigány nyelven íródott, de vannak részben magyar nyelvű dalok is.  A zenekar sikere egyedi fúziós zenéjükben keresendő, melyben Kovács Antal a (Romano Drom alapítója és zeneszerzője) vegyíti a több száz éves zenei kultúrát a katalán rumba, arab, balkáni vagy akár a pop zenében használatos ritmusokkal, valamint olyan zenei megoldásokkal, melyekben a kanna és a kanál hagyományos játékát a dobok, gitár, a bőgő, szaxofon egészíti ki.

A World Music Charts Europe toplistája megtalálható a www.wmce.de honlapon.

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek